Türk mutfağının Almanya kuşatması

1. Türk Mutfağı Lezzetler Festivali, 3-7 Kasım 2011 tarihleri arasında Berlin’de Ku’damm Meydanı’nda düzenleniyor.

Salı akşamı İstanbul’daki yemekte, geleneksel lezzetler konuklara tattırıldı. 17 Ekim 2011 tarihinde de aynı yemek mönüsü Berlin’de sunulacak.
Geceye katılanlar, bu festivalde Türkiye coğrafyasının her bölgesinin lezzetlerinin sunulması önerisinde bulundu.
Türk mutfağı Batı’da yeterince tanıtılmıyor/tanınmıyor, birkaç iyi Türk lokantası dışında, bizim mutfağımız layık olduğu ilgi düzeyine çıkamıyor.
Başka ülkelerin mutfağını yöneten kişiler arasında birçok Türk var.
İtalyan mutfağından tutun Yunan mutfağına, İspanyol mutfağına kadar, iyi birçok lokantanın şefi, yöneticisi Türk.
İşte bu çelişkinin yanıtını arıyoruz.
Başka ülkelerin mutfağınını en iyi temsil eden lokantaların başındaki Türkler neden kendi mutfaklarını tanıtamıyor, neden Türk mutfağının yer aldığı bir Türk lokantası ünlenemiyor? Elbette genel durumdan söz ediyoruz.
Almanya’nın çeşitli kentlerinde Türk lokantaları var, ama onlar diğer ülke mutfaklarını sunan yerler kadar tanınmış ve kaliteli değil.
Almanya’da döner biliniyor, Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nda bile dönerciler vardı.
Şimdi yavaş yavaş simit saraylarına benzer yerler de açılıyormuş.
Salı akşamı düzenlenen yemek burada yaşayanlara, orada sunulacak yemekler farklı yöresel çeşitlerden oluşuyordu.
Festival açılmadan önce, Almanya’daki lezzetçiler, yemek yazarları da bu listedeki yemekleri yiyecekler.
Proje, Anadolu Halk Mutfağı Derneği ile Berlin Kültür Müşavirliği tarafından gerçekleştiriliyor.

ANADOLU’NUN lezzet haritasını 30 yıldan bu yana araştıran, lezzet ustası Adnan Şahin’in başkanlığındaki Anadolu Halk Mutfağı Derneği, çeşitli resmi kuruluşların katkılarıyla yapılacak bu festival, başkent Berlin’in en işlek meydanlarından biri olan Ku’damm Meydanı’nda 2.000 metrekarelik alanda yapılacak.
Etkinlikler 11.00 ile 21.30 arasında açık olacak.
Festivalde yalnız yemekler yenilmeyecek, şerbetler, macunlar, içki çeşitleri de sofrada yer alacak.
Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesi yemekleriyle 7 standda ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.
Çorbalar, salatalar, mezeler, sıcak başlangıçlar, ana yemekler, pilav ve tatlılar...

YAYIMLANAN bir istatistik bilgisine göre her yıl yurdumuza 4.5 milyon Alman turist geliyormuş. Çoğu burada Türk mutfağını tanıyor ve seviyor, o zaman bu tanıtımın daha da etkili olacağı kanısındayım.
Kültürler içinde yemek kültürünün de önemini unutmayalım.

Yazarın Tüm Yazıları