Türk - İslam sanatının envanteri

Müzeler üzerine kitaplar daima ilgimi çekmiştir. Çünkü bir müzeyi gezdikten sonra, görsel izlerin silinmemesi için bir katalog ya da kitap alınmasını her zaman salık veririm. Kısacası gördüklerimizi anımsamamız için bu tür çalışmalar gereklidir.

Seracettin Şahin’in Türk ve İslâm Eserleri Müzesi - Emevilerden Osmanlılara 13 Asırlık İhtişam, kitaplığınızda bulunması gereken kitaplardan biridir.

Sanırım Türk-İslâm Eserleri Müzesi’ni özellikle İstanbul’da yaşayan birçok kişi gezmiştir, görenler için de bir bilgilenme kitabı niteliği taşımaktadır.

Kitabın bölüm başlıklarını yazacağım ilk önce: Emevî Dönemi, Abbasî Dönemi, Fatımî Dönemi, Büyük Selçuklu Dönemi, Zengî Dönemi, Eyyubî Dönemi, Kuzey Afrika ve İspanya Dönemi, Artuklular Dönemi, Anadolu Selçuklu Dönemi, Anadolu Beylikleri Dönemi, Memlûk Dönemi, İlhanlı Dönemi, Timurlu Dönemi, Türkmen Dönemi (Karakoyunlu ve Akkoyunlu), Osmanlı Dönemi, Safevî Dönemi, Kaçar Dönemi, Etnoğrafya Bölümü.

Eserler kronolojik olarak incelenmiş “ve dönemlerdeki önemli olaylar herkesin anlayacağı dilde açık olarak yazılmıştır.”

Türk ve İslâm Müzesi Tarihçesi’nden bir bölümü yazıma aldım:
“Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türk ve İslam sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir ve aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde açılan son müze olma özelliğini de taşır.

19. yüzyılın sonunda başlayan kuruluş çalışmaları, 1913 yılında tamamlanmış ve müze, Mimar Sinan’ın en önemli yapılarından biri olan Süleymaniye Camii Külliyesi içinde yer alan imaret binasında 1914’te “Evkaf-ı İslamiye Müzesi” (İslam Vakıfları Müzesi) adıyla ziyarete açılmıştır. Sultan V. Mehmet Reşat, dedesi Abdülmecid’in celi sülüs hat ile yazdığı bir levhayı aynı tarihte müzeye hediye etmiştir. Aynı yıl, müzeye bağlı olarak Hattat Okulu (Medrese’tül Hattatin) açılmıştır. Okulda, dönemin birçok hattatı ders vermiş, yazı ve tezhip alanında ünlü sanatçılar yetişmiştir. Ancak Cumhuriyet Dönemi’nde çıkan Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile okul lağvedilmiş ve müze idaresi dışında Tezyin-i Sanatlar Mektebi olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Cumhuriyetin ilanından sonra “Türk ve İslam Eserleri Müzesi” adını almıştır. Müze, 1983 yılında Süleymaniye imaret binasından, bugün içinde bulunduğu İbrahim Paşa Sarayı’na taşınmıştır.”
Kitabın sonunda Sözlük, Dizin, Bibliyografya yer alıyor.
Müzeyi gezin, kitabı da mutlaka alın.

Seracettin Şahin kimdir?

1956 yılında Patnos’ta doğan Seracettin Şahin, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü’nden mezun oldu. Müzeciliğe, 1985’te Van Müzesi’nde uzman olarak başladı. Amasra Müzesi, Nevşehir Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Ayasofya Müzesi’nde Müze Müdürü olarak çalıştı. Halen İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde Müze Müdürü olarak görev yapmakta. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde çok sayıda kazı ve araştırmalarda bulundu. Bunlardan bazıları; Ağrı Dağı Nuh’un Gemisi araştırması, Van Dilkaya kazısı, Gevaş Selçuklu mezarlığı kazısı, Van-Hakkari yöresi Türk anıt mezarları araştırması ve Nevşehir Karanlık Kilise duvar resimleri restorasyon ve konservasyon çalışmaları. Birçok kitap veya makale şeklinde yayınlanan eserlerinin yanı sıra, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde çok sayıda serginin düzenlenmesinde de görev aldı.

DOĞAN HIZLAN’IN SEÇTİKLERİ

Enis Batur Pervasız Pertavsız Kırmızı
Volker Dehs Jules Verne İthaki
Der. Behçet Necatigil Tûtînâme Can
Fernando Pessoa Ophelia’ya Mektuplar Sel
Mehmet Saraç Canlarına Değsin Everest
Yazarın Tüm Yazıları