Trakya eti bambaşka

Dün etle ilgili birtakım bilgiler vermiş ve bu bilgilere kaynak olarak da yaklaşık elli yıldır et işinde olan Beyti Güler’i göstermiştik.

Bugün de etten bahsetmeye ve işin erbabının tecrübelerinden yararlanmaya devam edelim diyorum. Bakalım Güler’e göre en lezzetli et hangisiymiş. Güler, pek çok hayvanın etinin lezzetli olduğunu, ancak tadına doyulmaz nitelikteki eti hep Trakya’da yediğini söylüyor. "Peki nedir eti lezzetli yapan şey" diye sorulduğundaysa cevabı hazır: "Otladıkları yer çok önemli. Örneğin, Lüleburgaz’da yediğiniz eti Çatalca’da bulamazsınız. Çünkü orada rüzgar daha kuvvetli eser ve otlar daha kurudur. Ayrıca, üşüyen hayvanın eti de lezzetli olmaz". Beyti Güler, kuzu etinin en lezzetli olduğu yerleri sayarken Gelibolu, Keşan, Balkanlar, Romanya ve Bulgaristan’ın bir kısmını anıyor. Hayvan ahırlarının kapılarının güneye bakması gerektiğini vurgulayan Beyti Güler, kuzeyden esen rüzgarın kuvvetli olduğunu ve hayvanları üşüteceğini söylüyor. Burcu Aldinç’in Sabah gazetesinde yaptığı röportajda etle ilgili tüyolar vermeyi de ihmal etmeyen Güler, hangi et olursa olsun pişirmeden önce birkaç damla sirke damlatmanın eti lezzetlendireceğini vurguluyor.

Çemenli rulokat böreği

10 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

1 çay bardağı sıvıyağ

4 kahve fincanı eririlmiş margarin

1,5 çay bardağı yoğurt

1 adet yumurtanın sarısı

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı tozşeker

1 paket kabartma tozu

7 su bardağı un

1 çay bardağı çemen

(püre çemen)

3 yemek kaşığı susam

Eritip ılıttığınız margarin, sıvıyağ ve yoğurt derin bir kaba aktarılıp üzerine yumurta sarısı eklenir. Tuz, tozşeker, kabartma tozu ve un da başka bir kapta karıştırılır. Unlu karışım tel süzgeçten geçirilerek diğer malzemelere ilave edilir. Karışım, malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğrulup kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur hazırlanır. Hamurdan greyfurt büyüklüğünde parçalar koparılır ve bu parçalar merdane yardımıyla, bir santim kalınlığında, dosya kağıdı büyüklüğünde ve dikdörtgen şeklinde açılır.

Birer yemek kaşığı çemen, yufkaların her tarafına gelecek şekilde yayılır. (İstenirse toz çemeni suyla karıştırılıp püre haline getirilebilir.) Hamur uzun kenarından başlanarak rulo yapılır. Üzerlerine önceden ayrılmış olan yumurta akı sürülüp susam serpiştirilir. Rulolar 2 parmak eninde parçalar oluşturulacak şekilde dilimlenip fırın kağıdı serilmiş tepsiye yatık şekilde ve aralıklı olarak dizilir. Rulokatlar 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirilip çıkarılır ve sıcak ya da ılık olarak servise sunulur.

Nişastalı damla sakızlı yıldız kurabiye

12 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

250 gr yumuşamış bitkisel margarin

1 su bardağı tozşeker

2 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

2 paket buğday nişastası

(200 gr X 2 adet = 400 gr)

1 paket kabartma tozu

1,5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı dövülmüş damla sakızı

Üzeri için;

40-50 adet çikolatalı top şekerleme

Oda sıcaklığında yumuşamış margarin derin bir kaba koyulup üzerine tozşeker eklenir. Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar kırılıp nişasta da ilave edilerek yoğrulur. Diğer taraftan, un ve kabartma tozu başka kapta elle karıştırıldıktan sonra nişastalı karışıma ilave edilir. Hamur kulak memesi yumuşaklığında oluncaya ve ele yapışmayan kıvama gelinceye kadar yoğrulur. Yumuşak beyaz hamur merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında açılır. Şekilli kurabiye kalıplarıyla hamurdan parçalar çıkarılır. Fırın 150 dereceye ayarlanıp 5 dakika önceden ısıtılır. Fırın tepsisi yağlanır ya da tepsiye fırın kağıdı yayılır. Hazırlanan şekilli kurabiyeler tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir. İstenirse ortalarına çikolatalı top şekerlemelerden ya da başka şekerlemelerden yerleştirilebilir. Ama şekerlemenin fırında eriyip dağılmayacağından emin olunmalıdır.

Badem şekeri ısıya dayanıklıdır. Tepsi alt ve üst tarafı ısıtılmış fırının orta rafına yerleştirilir. Kurabiyeler yaklaşık 18 dakika, üzerleri hafifçe sararıncaya kadar pişirilip çıkarılır. Kurabiyeler başlangıçta yumuşak olacak, soğudukça sertleşecektir. Renkli şekerlemeler kurabiyeler soğuduktan sonra bal sürerek de yapıştırılabilir. Ya da kurabiye fırından çıkınca üzerine tarçın da serpilebilir. Soğuyunca servise sunulur. Yaklaşık 40-50 adet yapılabilir ve kapalı kutuda uzun süre saklanabilir.

Not: İstenirse kurabiyelerin ortalarına işaret parmağıyla hafifçe bastırılır. Pişen kurabiyeler soğuyunca bu çukur kısımlara marmelat koyulabilir.
Yazarın Tüm Yazıları