Tavuklu yemekler yarışması yaptık

Ülkemizin önde gelen gıda markalarından Lezita ile tavuklu yemekler yarışması düzenledik.

İnternet üzerinden ve posta aracılığıyla gönderilen yüzlerce tarif arasından önce ilk 500 tarif seçildi. Daha sonra da kısa mesajlarla ilk 100 tarif belirlendi. Artık sıra bana gelmişti. Benim gibi bilgisayar kullanmakla ilgili sıkıntı çeken bir yemek yazarının yüzlerce tarifi bilgisayar üzerinden okuduğunu ve değerlendirdiğini düşünebiliyor musunuz? Annemin deyimiyle gözlerimin nuru aktı. Ancak bu kadar uğraştığıma da değdi doğrusu. Birbirinden güzel ve yaratıcı tarifler arasından seçim yaparken aldığım keyfi size anlatamam. İşte insanın sevdiği işi yapmasını salık vermelerinin sebebi da bu olsa gerek.

Özellikle erkeklerin tarifleri beni epeyce zorladı. Bir matematik problemi çözer ya da kimya formülü yazar gibi mantıklı ve düzenli tarif hazırlamaları beni şaşırtmadı dersem yalan söylemiş olurum. Bu arada, banduma, kapama, maklube, taplama gibi çok eski ve yöresel tariflerin yeni yorumları, fırında yapılmış modern tavuklu yemekler, Turkish lazanya gibi yaratıcılık ve sentez gücü gerektiren yemekler de bana Türk kadınının ne kadar marifetli olduğunu bir kez daha hatırlatmış oldu. Bu yarışmayla aynı zamanda Türk mutfağının ne kadar zengin ve güzelliği de bir kez daha perçinlendi.

Keşke bütün yemek firmaları Lezita gibi ülke çapında yemek yarışmaları düzenlese. Ben bu projelerin koordinasyonunu yapmayı çok isterim.
Yarın da yemek yarışması sırasında kurulan dostlukları anlatacağım. Sakın kaçırmayın.

Kuru fasulye- pilav
MALZEME LİSTESİ
Pilav için;
2 su bardağı pilavlık pirinç (baldo pirinç kullanmanızı öneririm)
½ yemek kaşığı tereyağı 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı sıcak su ya da et suyu
1 çay kaşığı ucuyla tuz, karabiber
Kuru fasulye için;
2 su bardağı kuru fasulye
½ yemek kaşığı tereyağı 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük boy kuru soğan 
3 adet orta boy domates (rendelenmiş)
5,5-6 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı ucuyla tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı domates salçası

Yapılışı: Pirinci yıkayıp üzerine bir parmak çıkacak kadar sıcak suda 30 dakika bekletin. Tekrar yıkayıp süzün. Zeytinyağı ve tereyağını pilav tenceresinde eritin. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Nişastasını salıp şeffaflaşan pirincin üzerine sıcak su ya da et suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serptikten sonra bir kez karıştırın. Pilavı, tencerenin kapağı kapalı vaziyette orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Pilav kaynamaya başlayınca, ocağın altını kısıp piavı kısık ateşte suyunu iyice çekinceye kadar, en az 4-5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp kapağı kapalı vaziyette 20-25 dakika demlendirin. Son olarak tencerenin kapağını açıp tahta kaşıkla alttan üste doğru hafifçe karıştırın.

Not: Pilav pişirmenin diğer tekniği de yağı eritip suyunu koymak kaynayınca da pirinci eklemektir. Bu da çok yaygın olarak kullanılan ve iyi sonuç veren bir pişirme şeklidir. Ancak piyasada pişince ezilen, kırık dökük o kadar çok pirinç var ki? Yani pilavınızın iyi olması, pirincin kaliteli olmasıyla yakından ilişkili.
Kuru fasulye: Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatıp ertesi gün en az 1 saat haşladıktan sonra süzdükten sonra bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağı ve tereyağını tencereye koyup üzerine incecik doğradığınız soğanı ekledikten sonra karıştırarak soğanlar hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Üzerine rendelenmiş domatesleri ve arzu ederseniz salçayı ilave edip 1 dakika daha pişirin. Kuru fasulyeyi ve sıcak suyu da hemen ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Orta ısılı ateşte fasulye taneleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Son olarak, tuz ve karabiberi ekleyip sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları