Tavlayan tatlı

Bizi size "Tavla beni tatlısı yer misiniz" dese, bu pek kışkırtıcı ve davetkar gelir kulağınıza değil mi?

Oysa tiramisu ne kadar masum bir isim bir tatlı için. "Şimdi bu ikisinin ne alakası var Sahrap Hanım" dediğinizi duyar gibiyim. Ve içinden böyle söyleyenler için, tiramisunun Türkçe anlamının tavla beni olduğunu belirtmek zorundayım.

Bu davetkar tatlı, herkesin bildiği üzere bir İtalyan tatlısıdır. Ama bizim damağımıza da pek yakışmış olacak ki, hemen benimsedik ve artık kabul günlerimizde bile yapar olduk bu tatlıyı. Hatta o kadar benimsemiş ve o kadar içimize sindirmişiz ki tiramisuyu, tanıştığım bir İtalyan aşçı "Siz Türklerin yaptığı tiramisular daha lezzetli oluyor" demekten kendini alamamıştı. Onun bu itirafına karşılık ben de, biraz da göğsüm kabararak "Biz Türkler" demiştim, "Sevdiğimiz, benimsediğimiz tatları en iyi şekilde uygulamaya çalışmakla yetinmez ve yaratıcılığımız kullanarak o tadı daha da lezzetli yaparız"... Sizce de pek haksız sayılmam, değil mi?

Testi kebabı

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

180 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet küçük boy testi

á 1 kg. kuşbaşı kuzu eti

á 5 adet orta boy domates

á 5-6 adet yeşil sivribiber

á 8-10 diş sarmısak

á 5-6 yemek kaşığı tereyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 tatlı kaşığı pulbiber

Hamuru için;

á 1 su bardağı un

á Aldığı kadar su

á 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Testinin içini iyice yıkayın. Kuşbaşı et, kuşbaşı doğranmış domates, ince kıyılmış yeşilbiber, sarmısak, tereyağı ve diğer baharatları derin bir kaba koyup iyice karıştırın. Un, su ve tuzu yoğurma kabına aktarıp kulakmemesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru dinlenmesi için bir kenarda bekletin. Hazırladığınız etli sebzeli karışımı yavaş yavaş testinin içine doldurun. Testinin ağzını yoğurduğunuz hamurla sıkıca kapatın. Hamuru çatal yardımıyla 3-5 yerinden delin ve testiyi yan yatırıp fırın tepsisine yerleştirin. Kebabı önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 2,5-3 saat kadar pişirin.

Fırından çıkardığınız testiyi çekiç yardımıyla tepesinden kırarak boyun kısmını çıkarın. Testinin içindeki sebzeli etli karışımı servis tabağına dikkatlice aktarıp servise sunun.

Kuru börülceli pirinç pilavı

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Yapılışı:

Kuru börülceyi bir gece önceden bol suyla ıslatıp ertesi gün yıkayın ve yine bol suyla haşlayın. Tereyağı bir tencerede eritin ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci kızgın yağda 4-5 dakika kavurun. Haşlayıp süzdüğünüz börülceyi pirincin üzerine ekleyip 4 su bardağı sıcak suyu da ilave edin. Tuzu serpiştirip orta ısılı ateşte, pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilav suyunu çekince ocağın altını kısıp çok kısık ateşte 4-5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.

Pilavı tencerenin kapağını hiç açmadan 15-20 dakika dinlendirdikten sonra servise sunun.

Malzeme listesi

á 2 su bardağı pirinç

á 4 su bardağı sıcak su

á 1 su bardağı kuru börülce

á 1 yemek kaşığı tereyağı

á 1 çay kaşığı tuz
Yazarın Tüm Yazıları