Tarım dışı istihdam önemli

Dün ABD’den gelen ekonomik veri açıklamaları, ekonomik faaliyetlerin yavaşladığını ancak buna karşın fiyatlardaki artışın devam ettiğini gösterdi.

Haberin Devamı

Diğer yandan kişisel gelirlerde görülen artışa karşın, kişisel harcamalardaki görülen zayıflık, tüketici güveninin düşük olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bunlar zaten bilinen gerçekler olduğu için durumu teyit etmekten başka bir şey olmadı.

Avrupa’ya baktığımızda da durum son günlerde ABD’dekinden farklı değil. Orada da ekonomik faaliyetlerdeki azalma görülmeye başlarken bir de güçlü Euro ve yükselmiş petrol fiyatlarının getirdiği vergi etkisi Avrupa’yı olumsuz etkiliyor.

Durum buyken, ABD’den bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verileri önemli. Zaten son haftalarda oldukça önemli olmasının asıl nedeni ekonomiye asıl gücü veren perakende sektörünün gelirlerini doğrudan etkileyen istihdamın ta kendisi olması. Son haftalarda oluşan gelişmeler bu verinin çok da Dolar olumsuz gelmeyeceğini gösterdiği için beklentilerden çok faklı gelmeyecek. Bu nedenle gün içinde 1.45’lere yaklaştığında 1.4550’den stoplanmak şartıyla açığa satış yapılabilir.

Metal yoruldu

Haberin Devamı

Altın fiyatlarının genel yönü yukarı ama 150 Dolar’lık bir yükseliş trendi sonrasında sanırım piyasa katılımcıları yıl sonuna yaklaşırken karlarının bir kısmını patronlarına göstermek için yazmak isteyecektir. Teknik olarak bakıldığında yükseliş momentumunu gözle görülür şekilde kaybetmiş gözüken altın, hedefi olan 820’den çok 810’a yükselirse bunun için Dolar’daki düşüşün devam edeceğini beklememiz lazım. Dolayısıyla altın piyasası da bugün ABD’den açıklanacak tarım dışı istihdama bakacak. Eğer 70 Bin ve altında tarım dışı istihdam açıklanırsa gün içinde yükseliş devam edebilir ama yükselişlerin bundan sonra sınırlı kalacağını söyleyebilirim.

Teknik hedefine ulaştı

Petrol fiyatları teknik hedefine zaten ulaştı. Piyasa bahsedilen 100 Dolar petrol psikolojik hedeften başka bir şey değil. Asıl hedef dün itibarıyla ulaşıldı ve bundan sonraki tüm yükselişler spekülatif hareketlerle bile açıklanacak durumda değil. Türkiye Kuzey Irak’a askeri operasyonu gerçekleştirse bile (aslında zaten gerçekleştiriyordur da biz bilmiyoruzdur) bunun hedefi ve coğrafyasının petrolle ilgisi yok. Diğer yandan ekonomiler zaten yavaşlarken petrole olan talep azalışı kendini fiyatlarının düşüşüyle gösterecektir.

Yazarın Tüm Yazıları