Okan Aybar

Dolar Uçuşa Devam Ediyor

6 Ekim 2008
Geçtiğimiz hafta AB cephesinden oldukça olumsuz ekonomik veri açıklamalarına rağmen Dolarda yükselişin devam etmesi, kısa vadeli LIBOR faizleriyle birlikte faizlerin belirgin derecede yükselmiş olması, ancak buna karşın Euro cephesinde AMB üzerinde faiz indirim baskılarının artması zaten Euro üzerinde baskı yapıyordu.
Bunun yanında Avrupa’da da bankaların sıkıntı içinde olması ancak Avrupa’nın bu konuda ne yapacağı konusunda yavaş hareket ediyor olması Euro üzerindeki baskıların bu sabah itibarıyla yükselmesine neden oluyor.   
 
ABD’nin durgunluğa girebileceği gerçeğiyle birlikte Avrupa’nın da aynı riskle daha çok karşı karşıya olması Euro / Dolar paritesinin toparlanmaktan uzak olduğunu gösterirken herhangi bir düzeltmenin gelip gelmeyeceğini söylemek şu aşamada zor. Bu durumda düşüşler 1.34’lü seviyelere kadar devam edebilecekken, düşüşün aşırı boyutlarda hız kazanmış olması ani sert yükselişlerin de arada bir olabileceğini gösteriyor.
 
Altın Yükselen Dolar, Düşen Petrolle Baskı Altında
 
Geçtiğimiz hafta yükselen faizler ve Dolar ve tabi ki düşen petrol fiyatları da altın fiyatlarının belirgin bir miktar düşmesine neden oldu. Dolar’ın yükselişinde düzeltme olursa o zaman hafta içinde yeninden en azından 850 – 855 Dolar seviyelerine kadar yükselişler görülebilir. Ancak bu arada şunu da belirtmekte fayda var ki altın yükselmeye başlamadan önce eğer ki 818 Dolar ve altını kırarsa düşüş 795 Dolar’a kadar uzayabilir. Fakat sonuç itibarıyla bu hafta veya haftaya altın fiyatlarının yeniden belirgin yükselişler yapağını düşünüyorum.
 
Petrolde Oyunun Adı “Talep”
 
Geçtiğimiz hafta içinde petrol stoklarındaki yükselişler petrol üzerinde baskı yapması ardından, ABD’den açıklanan 700 Milyar Dolar’lık kurtarma paketinin Kongre’den geçmiş olmasına rağmen ekonomik talepte artış olmayacağını düşünen piyasa petrole talep göstermeyince düşüşler devam etti.
 
Bu haftaya girerken aynı konjonktür devam ediyor ve Dow Jones endeksiyle petrol arasındaki paralel ilişki aynı şekliyle korunmaya devam edebilir.
 
Eskiden petrol piyasasında oyunun kurallarını arz belirliyordu. Bugünse talep belirliyor ve talepteki düşüş global ölçülere ulaşacak olursa petrol fiyatlarının yakında 70 Dolar’a kadar uzanmasını beklemek mümkün. Ama tabi ki bundan önce piyasanın önünde bir 85 Dolar hedefi var ve bu da ancak 90 Dolar’ın kırılmasıyla mümkün. Bu hafta 700 milyar Dolar’lık paketin talep üzerindeki olası olumlu beklentilerin ne kadar gerçeğe yakın olduğunu göreceğiz. Eğer piyasa bu konudaki inançsızlığını ortaya koyarsa hafta içindeki olası petrol stok artışlarıyla birlikte 85 Dolar görülebilir ama bunun için dediğim konjonktürün devam etmesi ve 90 Dolar’ın kırılması gerekiyor.
Yazının Devamını Oku

Adam Para Harcamıyorsa, Harcamıyordur!

26 Eylül 2008
Bu sabah çok erken saatlerde ABD’den 700 Milyar Dolar’lık kurtarma paketinin Kongredeki demokratları ikna edememiş olması, hisse senetleri üzerindeki baskının artmasına neden olurken, şunu da çok iyi fark etmek gerekiyor.
Kurtarma planı kabul edilsin edilmesin FED’in önünde faiz artırmaktan başka bir seçenek yok. Çünkü siz ekonomiyi istediğiniz kadar canlandırmak için gerekli önlemleri uygulayın, eğer insanlar para harcamıyorsa, para harcamıyordur. Bu kadar basit. O halde FED şunu diyecektir: “Madem ekonomi çok kötü bir gidişat halinde o zaman bari enflasyonu engelleyeyim. Yani Dolar’ı yükselteyim” diye bir yaklaşım sergileyebilir. Bu durumda bir de faiz politikasının ekonomi üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerinin azalmış olması da FED’in faizleri yükseltmesiyle sonuçlanabilir. Bu durumda ben kurtarma planı kabul edilsin edilmesin, Dolar’ın yükselebileceğini düşünüyorum. Bu da Euro / Dolar paritesinin aşağı yönlü hareket etmesi demektir. Bu söylediklerin bugün için değil ama bilin ki Euro / Dolar paritesi aşağı yönlü eğilimde kalmaya devam etmek isteyebilir.
 
Altın Baskı Altında
 
Geçtiğimiz haftaki sert yükselişinden bu yana altın yatay hareketine devam ediyor. Ekonomiye olan güvenin ne derecede olup olmayacağına bağlı olarak hareket eden altın fiyatları, ABD’nin ekonomiyi kurtarma planının zayıf kaldığı bir noktada yükselme eğiliminde olabilir ama kurtarma planı kabul edilsin edilmesi bu arada faizlerin yükselme eğiliminde olabilecek olması altını önümüzdeki seanslarda baskı altında tutabilir. Zira hem Dolar yükseliyor, hem, Dow düşüyor hem de petrol zayıf kalıyorsa o zaman altının en azından 830’a kadar düzeltme yapmasını bekleyebiliriz. 864 Dolar’ın altı kırılırsa bu senaryo büyük ihtimalle gerçekleşir.  
 
104.60 Kırılmazsa Petrol Yükselir
 
Çarşamba günü açıklanan stok veriler 6 haftadan beri stokların düştüğünü göstermiş olmasına ve Ike Kasırgası’ndan sonra bazı rafinerilerin az kapasiteyle çalışmasına rağmen ekonomiyi kurtarma planının Kongreden geçmemesi durumuna karşın ekonomik yavaşlama göz önünde bulundurulduğundan petrol baskı altında kalmaya devam ediyor. Ancak ABD bu konuyla ilgili atacağı adımın sonrasında petrol fiyatlarının yeniden yükseleceğini ve 110 Dolar seviyesine kadar gelebileceğini tahmin ediyorum. Ancak bunun olması için de 104.60 seviyesinin altında kapanış olmaması gerekiyor. Çünkü 104.60’ın altı demek 102.60 demektir. O da yükseliş hareketinin bozulması ve hatta 98 Dolar seviyesinin bile ulaşılması anlamına gelir.
 
Kısa vadede her şey olur. ABD’den dün açıklanan göstergelere baktığımızda işsizliğin arttığını ve konut satışlarının son 17 yılın en düşük seviyesinde olduğunu gördüğümüzden Euro/ Dolar paritesinin yükselmesi gerekir ama yükselmiyor çünkü yukarıda bahsettiğim senaryo fena şekilde fonların aklında. Paralel piyasalara baktığımızda Euro / Dolar paritesinin 1.4580’in üzerinde kaldığı sürece 1.47’lere yeninden yükselebileceğini gösteriyor ancak 1.4560’ın kırılması 1.43’lü seviyelerin ulaşılmasına neden olur. Ben bugün için yukarı beklenti içindeyim. Ancak son olarak şunu da belirtmek isterim ki, 1.4830’un üzerindeki kapanışsa 1.5150’nin ulaşılmasını çok kolaylıkla sağlayabilir ama orası da düşmeden önce iyi bir satış fırsatı verir.
Yazının Devamını Oku

Bugün Nispeten Yatay Bir Piyasa Olabilir

25 Eylül 2008
Dün İtalya’dan açıklanan perakende satışlar verilerinin beklentilerin çok üzerinde açıklanmış olmasını bir kenara bırakıp, IFO verileri ve üretim beklentilerine bakacak olursak Avrupa’da da enflasyon riski yüksekken ekonomik yavaşlama kendisini göstermeye devam ediyor.
ABD’den açıklanan verilerse Avrupa’dan açıklanan olumsuz tablodan farklı bir tablo sunmadı. Açıklanan var olan konut satışları ve emlak kredilerindeki düşüş konut fiyatlarını baskı altında tutmaya devam ettikçe bankaların durumları da riskli olacak.
 
Dün Euro gerilemeyi tercih etti çünkü ABD’de faiz artırma beklentiler hala çok güçlü ve buna karşın Avrupa’dan faiz indirimleri gelebilir. Diğer yandan 1.39’dan başlayıp da 1.48’lerin üzerini göre piyasa bugün yatay hareket edebilir.
 
Altını Kimse Satmıyor, Altınsız Kalmıyor  
 
Petrol piyasasına gerilemelere rağmen altının dün çok az bir düşüş hareketi yapmış olması, altının ekonominin stagnasyona girip girmeyeceğine bağlı olarak hareket etmesine ve bu yüzden de fonların ellerinden kolay kolay düşük maliyetlerden edindikleri altını fonların sapmamalarına neden oluyor. Geçen üç – dört seans içindeki hareketlerin hacimsiz olması zaten fonların ellerinden çıkartmadıklarını gösteriyor. Bu nedenle altın kolay düşeceğe benzemiyor ama 860 Dolar’ın altında gecelik kapanış olursa 830’a kadar geri çekilmeler yeninden gündeme gelir ama şimdilik yatay görünümde kalmaya devam edecek. En azından 700 Milyar Dolar’lık paketin ABD Kongresi tarafından onaylanana kadar durum bunu gerektiriyor gibi.
 
Yavaş Ekonomik Görünüm Petrolü Düşürdü
 
Dün açıklanan stok verileri ABD’de petrol stoklarının son 6 haftadan beri devam eden düşüşünü teyit etti. Bu durumda petrol normalde yükselmesi gerekiyordu ancak şöyle de bir gerçek var ki ekonomik faaliyetler o kadar yavaş k ekonominin stagnasyona gireceği endişeleri petrol talebini çok daha fazla kesebileceğinden petrol düşüyor. Dikkat ederseniz petrol düşüşüne paralel olarak Dolar değer kaybediyor ve Dow Jones endeksi de düşüyor. Bu nedenle petrol yukarı yönlü ataklar yapsa da genel yön aşağı ve 104.60’ın altındaki gecelik kapanışın sonucu rahatlıkla 98 Dolar demektir. Ancak çok kısa vadede Dolar’ın değer kaybıyla birlikte hafif yükselişler görebiliriz.
Yazının Devamını Oku

Bütçe Açığı Kabusu Gündemdeyken

25 Eylül 2008
Geçtiğimiz hafta sonu Kongreden geçirileceği konuşulan ve devletin riskli alacakları üzerine almasına yönelik 700 Milyar Dolar’lık finansal paketi, devletin bütçe açığı üzeride çok ciddi yüke neden olacağı düşünülmesinden Euro / Dolar paritesi beklediğim yükselişini biraz da petrol fiyatlarındaki sert yükselişle birlikte yaptı. Teknik olarak bu hareketin bugün veya yarınki seans için bir miktar fazla ve hızlı olduğunu düşündüğümden Euro’daki yükselişin bir miktar yavaşlamasının mümkün olduğunu düşünüyorum. Ancak 1.4830’un geçişmesi durumunda paritenin 1.49’lu seviyelerin önünü açacaktır ki 1.4950’nin ulaşılması durumunda da hareketin 1.51’e kadar uzaması büyük ölçüde mümkün olur. Piyasa böyle bir seviyeye ulaşmak için hazır mı derseniz. Açıkların konu olduğu bir ortamda bunun cevabı evet ama ben bugünkü paritede 1.4730’lara kadar bir geri çekilme olduktan sonra 1.50’lere kadar uzanan bir yükselişin gelebileceğini düşünüyorum.
 
Bugün Avrupa’dan satın alma müdürleri endeksleri ve ABD’den konut fiyatları verileri açıklanacak. Böyle bir ortamda bu verilerden daha önemli olarak FED’in finansal kurtarmasını mümkün kılan Kongrenin olumlu kararı sonrasında FED ve Hazine yetkililerinin yapacakları konuşmalar daha da önem taşıyor. Burada ABD’nin finansal sistemine güven sağlanırsa Euro’nun yükselişi önümüzdeki günlerde devam eder diye düşünüyorum.
 
Altında Kısa Vadeli Gerilemeler Olabilir
 
Bankaların geçen hafta uma gününe göre daha fazla borçlanma ihtiyacı içinde olması, finansal sektörle ilgili endişelerin yeniden alevlenmesine neden olunca, Dolar’daki gerilemenin de etkisiyle birlikte altın fiyatları 910 Dolar’a kadar tırmanışını sürdürdü. Bu sabah itibarıyla da 910 Dolar’a kadar yükselen altının bu yükselişini gün içinde ara vermesi mümkün. Zaten yükselişin aşırı derecede oldu bir ortamda bir o kadar sert gerilemeler de beraberinde getirebilir. Tabi ben bütün beklentilerimi FED’in ve Hazinenin bugün ekonomiyle ilgili olumlu beklentiler yaratan olası konuşmalarına bağlıyorum. Dolayısıyla kısa vadeli geri çekilmelerin olmaması için bir neden yok.
 
108 Tutunursa 112’ye Devam Eder
 
Dün petrol piyasasında Ekim vadeli sözleşmelerin son işlem günüydü ve sanırım opsiyon işlemlerindeki bir takım pozisyonlardan dolayı sıkışan piyasa, petrolün sadece Ekim vadeli sözleşmesinin 130 Dolar’a kadar yükselerek bugüne kadar tüm zamanların en fazla bir günlük yükselişi yaptı.
 
Bu sıkışmanın nedeni teknik bir den olsa da, Dolar’daki gerileme, Araplar'ın petrol arzını kısması, FED’in piyasayı canlandırmak ve düzeltmek adına Hazineyle birlikte yaptığı ayarlamalar petrole olan talebi artırırken, Çin talebinin de yerine geliyor olması petrol piyasasına olan para akışının hızlanmasına neden oldu. Ancak bugün Dolar’daki olası toparlanmayla birlikte petrol fiyatlarındaki yükselişlerin bir miktar ara vereceğini düşündüğümden gün içinde geri çekilmelere olabilir. Asıl harekete devam edip etmeyeceği yarın açıklanacak stok verileriyle belirleneceğinden petrol bugünlük gerilemek isteyebilir. Eğer 108’e karda gerilemesini beklediğim petrol bu seviyede tutunamazsa düşüşler devam eder ancak yeninden yükselerek kapanışlar 112’nin kaçınılmaz yolunun önünü açabilir.
Yazının Devamını Oku

Dünya ABD Kongresini Bekliyor

22 Eylül 2008
Geçtiğimiz hafta hisse senetleri piyasasında yaşanan çok sert gerilemeler sonrasında ABD’nin 700 Milyar Dolar’lık dev bir kurtarma paketi açıklaması piyasaların aynı sertlikte yükselmesine neden olmuştu.
Bütün bunlar olurken dikkat ederseniz Dolar bir miktar değer kaybetme eğilimindeydi. Bunun nedeni büyük olasılıkla, 700 Milyar Dolar’lık batık kredileri devletin devralıp bunun risklerini devletin takip etmesi olsa da, aynı zamanda FED ister istemez piyasayı ileriye doğru itmesi açısından para arzını artırmak durumunda kalacak olması Dolar arzının yükselmesine neden olabilir.         
 
Bu hafta içinde ABD’den konut fiyatları, konut satışları, tüketici güveni ve gayri saf milli hasıla açıklanacak. Bunun dışında hazine ve FED’den bir sürü yetkili açıklamalarda bulunacak. Avrupa’dan açıklanacak verilerse, IFO endeksleri, satın alma müdürleri endeksleri, dış ticaret dengesi gibi veriler açıklanacak olsa da asıl odaklanan nokta ABD’den açıklanacak 700 Milyar Dolar’lık paketin akıbetinin ne olacağı olacak.
 
Benim tahminim, 700 Milyar Dolar’lık paket her ne kadar ekonomi açısından olumlu olsa da bu Dolar’ın düşüşünü pek engelleyemez. Çünkü bu durum sadece Dolar arzının Dolar değerini düşüreceği değil aynı zamanda bütçe açıklarında da büyük bir olumsuzluk yaşanacağının ilk belirtisi olabilir. Bu durumda benim tavsiyem olası gerilemeleri Euro / Dolar paritesinden alım fırsatı olara değerlendirmeniz olacak çünkü bu durum Dolar’ın değer kaybını beraberinde getirebilir.
 
Altın Kısa Vadede Dalgalanır
 
Geçen hafta altın piyasasında yaşanan volatilitenin yarattığı kıyımlar sonrasında faizlerin düşmüş olması ve finansal piyasalara olan güvenin son derece düşük kalmış olması altın fiyatlarının hafta sonu itibarıyla yükselerek kapandığını gördük. Bu hafta içinde altının hareketlenmeleri daha çok yine geçen hafta olduğu gibi finansal piyasaların geneline olan güvenin tesis edilip edilmeyeceğine bağlı olarak şekillenecek.
 
Para piyasalarında likiditenin azalıyor olması ve var olan likiditenin batık kredilere yönelmiş olması ekonomik büyümeyi değil ekonomik küçülmeyi ve enflasyonu da beraberinde getirebilir. Bu durumda FED faiz artırmaya başlayana kadar altının düşeceğini sanmıyorum. Altının dip seviyesi bu dönem içinde 820 Dolar olur ve sonrasında yükselişler yeninden devam eder. Bu nedenle bu hafta içinde gerilemeler olabilecek olsa da olası gerilemeler alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Buralardan 800 Dolar’ın altına hareket beklemeyin.
 
Petrol Önce Düşer Sonra Yükselir
 
Petrolün arz ve talebini bir kenara bırakalım, Dolar’ın olası düşüş yaşayabilecek olması öncelikle petrol fiyatlarının yükselme eğiliminde kalmasına neden oluyor. Bu arada petrol üreten ülkeleri Dolar’ın gerileyebileceği bir ortamda petrol talebinin azalmış olmasını da dikkate aldıklarında, petrol arzını azala eğilimde olacağı kesin. Bu nedenle yakın zamanda yükselişler azalan taleple birlikte petrol fiyatlarının düşmesine neden olabilir çünkü olası petrol arz azalma operasyonları stoklara hemen etki etmeyebilir. Bu nedenle yakında gerilemeler olacak ama bu gerilemeler alım fırsatı olması gerekiyor. Çünkü bütün bunlar olurken aynı zamanda kış da yaklaşıyor ve Nijerya’da yaşanan olaylar petrol arzının zaten azalmasına neden oluyor.
Yazının Devamını Oku

Dolar Faizi Çıktı, Dolar Kendine Geldi

19 Eylül 2008
Önceki gün aşırı derecede artan likidite eksikliği yatırımcıların hisse senetlerinden çıkıp kısa vadeli enstrümanlara paralarını park etmesi, kısa vadeli faiz oranlarının getirilerinin eksi olmasına rağmen bu eğilimin devam etmesine neden olmuştu.
Bu da Dolar’ın değerini küresel piyasalarda azalttı. Ancak dün Bush’un yeni bir finansal kriz paketi çıkartacağını açıklaması bir anda piyasaya doping etkisi yaratınca faizler yükselmeye başladı, hisse senetleri alındı ve Dolar yeniden yükseldi.   
 
Bugün ABD’den veri açıklaması olmayacak ancak dünkü verilere bakıldığında istihdamdaki görünüm bozuk kalmaya devam etmiş olsa da bozulmada bir miktar yavaşlama var. Bu Dolar olumlu. Ancak asıl Dolar olumlu gelişme Philadelphia FED endeksinin belirgin derecede yükselmiş olmasıydı.
 
Bugünkü seans tamamıyla emtia ve faizlere göre hareketlenecek. Öyle sanıyorum ki hafta sonuna girerken piyanın hisse satmasına neden olabilecek bir gelişme olamayacak bu da Euro / Dolar paritesinin baskı altında kalmasına neden olabilir.
 
Para Gidecek Yer Bulamazsa Ne Olur
 
Dünyada yaşanan küresel finansal kriz dün o kadar belirgin boyutlara ulaştı ki altın tarihinde yapmadığı yükselişin devamını getirerek 918 Dolar’a kadar yükseldi. Bu durum elbette ABD’de yaşanan likidite kriziyle birlikte oldu ancak gün içinde Bush yönetimi bu konuya devletin ağırlığını koyunca durum normale döndü ve altın fiyatları hiçbir zaman görülmediği sertlikte düşüş yaşadı. Bugün ve önümüzdeki günlerde 830 – 870 aralığında dalgalanmalar olabilir. 830’un altında kapanışların olması için dünyada stagnasyonist durumun öncelikle ortadan kalması gerekir. Yani demek istediğim geçen haftalardaki 770’ler olması gerekenin zaten çok fazla altındaydı ve gereğinden fazla bir düşüş olmuştu. Ancak 830 ve üzerinin olması gereken seviyeler olduğunu düşünüyorum. Petrol fiyatlardaki olası yükselişlerin geleceğini de tahmin ettiğimden altın bu dediğim aralıkta bir süre kalır ama hareketler yine yukarı yönlü olur.
 
Petrol Emtialara Takıldı
 
Altındaki hareketin geneline paralel olarak petrol fiyatları dün çok açıklaması olmayan bir yükseliş yaptıktan sonra yine açıldığı seviyelere geri döndü ve nispeten az bir yükselişle günü kapattı. Petrolü asıl hareketlendirecek olan petrol talebindeki artış beklentilerinin yeninden oluşması olur. Eğer ekonomik göstergeler olumlu açıklanırsa veya hisse senedi borsalarında yükselişler devam ederse o zaman petrol fiyatları 100 Dolar’ın üzerine tırmanabilir. Nijerya’da militanların petrol rafinelerine açtığı savaş da arzı azalttığından sert yükselişler beklemesem de yine yükselişlerin devam etmesini bekliyorum. Hedef 108.
Yazının Devamını Oku

Düşen Dolar Faizleri Euro’ya Güç Verdi

18 Eylül 2008
Dün Doların kısa vadeli faizlerdeki sert düşüş ister istemez Doların Euro karşısında erimesine neden oldu.
Bunun dışında ABD’nin açıkladığı dış ticaret verisi rakamlarına bakıldığında Dolar’ın en düşük olduğu zamanda bile dış ticaret açığının artmaya devam etmesi Dolar üzerindeki baskıların artmasına neden oluyor.
 
Geçen gün paritenin yapmış olduğu 1.4480’lere doğru yükselişler devam edebilir. Kısa vadeli Dolar faizleri reel getirilerinin eksi olduğunu düşünecek olursak Dolar olumlu bir gün olması için faizlerin öncelikle yükselmesi gerekiyor.
 
1.4480’ler görülebilir ancak 1.46’lara ulaşması için bu gece 1.4480’in üzerinde kapanış olması gerekiyor. Aksi taktirde yeninden 1.4230’a doğru hareket olur. Yeni bir alım yapmak için 1.4380 seviyeler biraz riskli.
 
Alkışlar Altına
 
Dolardaki reel faizler bir anda eksi getirilere ulaşınca ve ekonomik yavaşlaya rağmen enflasyon artmaya devam ederken, dünyada yatırımdan çıkmış onca nakit para kendisine güvenli bir liman aramak istedi. Zaten sığ olan altın piyasası da bu talebe karşılık verebilmek için 1999 yılından bugüne kadar olan en sert yükselişi yaşadı.
 
1999 yılındaki hareket olurken ben de bu işlere yeni başlamıştım. O zamanki yaşadıklarımdan biliyorum ki Böyle zamanlarda yükseliş bir kere olduğu zaman bu yükselişlerin devamı mutlaka gelir. Benim tahminim altın fiyatları yükselmeye devam ederek 910 Dolar’a kadar ulaşır ancak bu seviyeden çok sert satışların geleceğini tahmin ediyorum. Bu hareketlerle birlikte altının yeninden 835-840 Dolar aralığına gerilemesi mümkün ancak kısa vadede, eğer faizlerde bir toparlanma olmazsa ve dünyada para nereye gideceğini şaşırmaya devam edecek olursa altın fiyatları yükselişini sürdürür.
 
Arz Sorunu Bitti Şimdi Sorun Talepte
 
Petrol fiyatları 147 Dolarları gördüğünde ben kendi arabamı daha az kullanmaya karar vermiştim. Zaten o zamanlardan benim yaptığım davranışın daha kolektif olarak tüm dünya yapmış olsa gerek ki, o zamanla az araba kullanma alışkanlığı bugün de devam ediyor.
 
Dünyadaki likidite sorunlarının finansal piyasaları son derece stresli bir yer yapmış olması insanların harcamalarını daha çok kısmalarına neden olursa talepteki gerileme de devam eder ve . bu da petrol fiyatlarının baskı altında kalmasına neden olur.
 
Araplar da bu durumun çok iyi farkındalar ve Dolar’ın değer kaybetmesine karşın petrolün yükselmeyişi petrol arzının daha da sıkılaştırılmasına neden olabilir. Benim düşüncem piyasaları temel verilere daha yakın hareket edeceği yönünde olduğundan kısa zamanda bir yükseliş olması zor. Bu nedenle orta vadede yatay bir hareket bekliyorum. Bu hafta 101’in üzerinde kapanış olmazsa düşüş devam edebilir. Dün petrol stoklarındaki düşüş petrolün yükselmesine neden olabilirdi ancak petrol ürün stoklarındaki düşüş, talepteki azlıktan dolayı üretimin az olmasından kaynaklanıyor. Bu da olası yükselişlerin sınırlanmasına neden olabilir.
Yazının Devamını Oku

AIG Batmayacak Kadar “Büyükmüş”

17 Eylül 2008
AIG’nin batmayacak kadar büyük olması ve aslında batmaya karşın bir çok da mal varlığının bulunduğu zaten bilinen bir gerçekti.
Aynı şekilde Lehman da batmayacak kadar mal varlığına sahipti ama bu şirketlerin batma veya batmama durumlarını belirleyen tek bir faktör vardı, o da likidite. Daha doğrusu FED vergi ödeyen halkın parasıyla bu bankaları kurtarıp kurtarmama konusunda bu iki kurumu önce diğer bankalara sundu. Diğer bankalar Lehman’ı kasten almazken akıllarında FED’in sınırlı likiditeyle AIG’yi kurtaracağını biliyorlardı. Bu nedenle hafta sonu Lehman’a talep göstermeyerek önce Lehaman’ı ortadan kaldırdılar. Ardından dn FED AIG’yi kurtarmak zorunda kaldı ve bu arada da önceden Lehman’a burun kıvıran bankalardan Barclays ne olduysa Lehman’ın bazı birimlerini satın aldı. Aslında bütün bu tantana ve kaosun tek i nedeni vardı o da Lehman’ı bir başka kuruma vermek ve birleştirmek ve bu da oldu.
 
Dahası da şu: Son üç seanstan bugüne hangi banka batacak sırada hangi banka var derken, Euro / Dolar paritesi yatay seyre devam etti. Peki şimdi kendimize şu soruyu soralım. Madem bu bankalar zarar etti bu paralar nereye gitti? Eğer bu zararlar emlak kredisine dayalı menkul kıymetlerden geliyorsa ve bu menkul kıymetler de hane halkının satın aldığı evlerin kredilerini ödememelerinde kaynaklandıysa o zaman bu paralar insanların cebinde olması gerekiyor. Ama bir bakıyorsunuz ki insanlarda da bu para yok. O zaman nerde bu para? Bu para ABD’nin bugüne kadar yapmış olduğu ithalatlar ve yüksek petrol fiyatlarıyla birlikte doğu ülkelerine kaydı. Yani eğer ileride FED likidite isterse bunu ancak para basarak elde etmesi gerekir. Ya da faizleri yükseltmesi gerekiyor. Birinci opsiyon Dolar’ın gerilemesine, ikinci opsiyonsa Dolar’ın yükselmesine neden olur. Ben bu ikisinin ortasında bir şey yapılacağını düşünüyorum. Bu da Dolar’ın kazançlarını bir kısmını geri verdikten sora nispeten yavaş bir seyirde hareket edeceğini tahmin ediyorum. Bu durumda önümüzdeki günlerde 1.46’kar doğru bir harekete başlayabilir. Tabi bu arada 1.3890’ın kırılmaması gerekiyor. Dün Bernanke faizlerin sonradan düşebileceğini söyledi bu da Euro olumlu.
 
Altın Dow Jones’la Birlikte Yükselebilir
 
Petrol fiyatlarının dünkü düşüşüne rağmen altın fiyatları olası bir faiz indirimine karşın güçlü kalmaya devam etti. Faiz indirimi beklentilerinin iyice arttığı bir anda bir ara 790 Dolar’a kadar yaklaşmış olsa da faiz indiriminin olmaması altının yeninden gün içinde gerilemesine neden oldu. O halde altın fiyatları bugünlerde Dow Jones ve faizlere göre hareket etmeyi seviyor. Eğer petrol fiyatlarının ve Dow Jones endeksinin yükselmesin bekliyorsak ki benim beklentim bu yönde ve Bernanke’nin faiz indirimi kapısını açık bırakmasını göz önünde bulundurursak, o zaman altının önümüzdeki günlerde yeninden 840’lere doğru hareketleneceğini bekleyebiliriz. Sonuç olarak eğer altın alıyorsanız Dow Jones’a bakın.
 
Petrolde Yeni Aralık 75 - 120
 
Dün Dow Jones endeksinin finansal piyasalardaki ateşin biraz sönmesiyle birlikte yükseldiğini gördük. Yani finansal piyasalarda yaşanan likidite krizi ne kadar az olursa petrolün düşme ihtimali de o kadar az olur. Bunun neni azalan ekonomik faaliyetlerin talebi keseceği elbette. Bu nedenle olması gerekenden biraz çabuk ve fazla olan gerilemenin düzeltmesi ilk etapta petrolün 102 Dolar’a kadar tırmanmasına neden olabilir ancak daha sonra ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamaların görülmeye devam etmesi durumunda satışlar yeninden gelir diyorum. Suudi Arabistan’ın petrol arzını kısacağını söylemesi de ayrıca petrol fiyatlarının tırmanmasına neden olabilir. Ancak her durumda petrol fiyatları önümüzdeki dönemde 120’nin üzerine çıkamaz ve sonrasında da dip olarak 75 seviyesini kabul eder.
 
Kısa vadede bugün yükselişler olabilir.
Yazının Devamını Oku