Adam Para Harcamıyorsa, Harcamıyordur!

Bu sabah çok erken saatlerde ABD’den 700 Milyar Dolar’lık kurtarma paketinin Kongredeki demokratları ikna edememiş olması, hisse senetleri üzerindeki baskının artmasına neden olurken, şunu da çok iyi fark etmek gerekiyor.

Kurtarma planı kabul edilsin edilmesin FED’in önünde faiz artırmaktan başka bir seçenek yok. Çünkü siz ekonomiyi istediğiniz kadar canlandırmak için gerekli önlemleri uygulayın, eğer insanlar para harcamıyorsa, para harcamıyordur. Bu kadar basit. O halde FED şunu diyecektir: “Madem ekonomi çok kötü bir gidişat halinde o zaman bari enflasyonu engelleyeyim. Yani Dolar’ı yükselteyim” diye bir yaklaşım sergileyebilir. Bu durumda bir de faiz politikasının ekonomi üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerinin azalmış olması da FED’in faizleri yükseltmesiyle sonuçlanabilir. Bu durumda ben kurtarma planı kabul edilsin edilmesin, Dolar’ın yükselebileceğini düşünüyorum. Bu da Euro / Dolar paritesinin aşağı yönlü hareket etmesi demektir. Bu söylediklerin bugün için değil ama bilin ki Euro / Dolar paritesi aşağı yönlü eğilimde kalmaya devam etmek isteyebilir.
 
Altın Baskı Altında
 
Geçtiğimiz haftaki sert yükselişinden bu yana altın yatay hareketine devam ediyor. Ekonomiye olan güvenin ne derecede olup olmayacağına bağlı olarak hareket eden altın fiyatları, ABD’nin ekonomiyi kurtarma planının zayıf kaldığı bir noktada yükselme eğiliminde olabilir ama kurtarma planı kabul edilsin edilmesi bu arada faizlerin yükselme eğiliminde olabilecek olması altını önümüzdeki seanslarda baskı altında tutabilir. Zira hem Dolar yükseliyor, hem, Dow düşüyor hem de petrol zayıf kalıyorsa o zaman altının en azından 830’a kadar düzeltme yapmasını bekleyebiliriz. 864 Dolar’ın altı kırılırsa bu senaryo büyük ihtimalle gerçekleşir. 
 
104.60 Kırılmazsa Petrol Yükselir
 
Çarşamba günü açıklanan stok veriler 6 haftadan beri stokların düştüğünü göstermiş olmasına ve Ike Kasırgası’ndan sonra bazı rafinerilerin az kapasiteyle çalışmasına rağmen ekonomiyi kurtarma planının Kongreden geçmemesi durumuna karşın ekonomik yavaşlama göz önünde bulundurulduğundan petrol baskı altında kalmaya devam ediyor. Ancak ABD bu konuyla ilgili atacağı adımın sonrasında petrol fiyatlarının yeniden yükseleceğini ve 110 Dolar seviyesine kadar gelebileceğini tahmin ediyorum. Ancak bunun olması için de 104.60 seviyesinin altında kapanış olmaması gerekiyor. Çünkü 104.60’ın altı demek 102.60 demektir. O da yükseliş hareketinin bozulması ve hatta 98 Dolar seviyesinin bile ulaşılması anlamına gelir.
 
Kısa vadede her şey olur. ABD’den dün açıklanan göstergelere baktığımızda işsizliğin arttığını ve konut satışlarının son 17 yılın en düşük seviyesinde olduğunu gördüğümüzden Euro/ Dolar paritesinin yükselmesi gerekir ama yükselmiyor çünkü yukarıda bahsettiğim senaryo fena şekilde fonların aklında. Paralel piyasalara baktığımızda Euro / Dolar paritesinin 1.4580’in üzerinde kaldığı sürece 1.47’lere yeninden yükselebileceğini gösteriyor ancak 1.4560’ın kırılması 1.43’lü seviyelerin ulaşılmasına neden olur. Ben bugün için yukarı beklenti içindeyim. Ancak son olarak şunu da belirtmek isterim ki, 1.4830’un üzerindeki kapanışsa 1.5150’nin ulaşılmasını çok kolaylıkla sağlayabilir ama orası da düşmeden önce iyi bir satış fırsatı verir.
Yazarın Tüm Yazıları