Okan Aybar

Euro Yükselebilir

1 Temmuz 2008
Dün Avrupa’da açıklanan enflasyon verileri, enflasyonun oldukça hızlı bir şekilde arttığını gösterince Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımları artık iyice kaçınılmaz hale geldi.
Bu gelişmenin paralelinde petrol fiyatlarının dün yeni rekorlar kırmaya devam etmesi de var olan enflasyonun daha da kendini göstereceğini düşünmek mümkün. Bu durumda yükselen enflasyon karşısında hangi ekonomi ayakta kalacak, hangisi durgunluğa girecek sorusu Euro ve Dolar arasındaki dengeyi bulmaya yardımcı olacak.  
 
Yakın zamanda ABD ekonomisi de Avrupa ekonomisi de risk altında ancak FED’in faiz artıracak olmasına karşın AMB’nin de faiz artıracak olması güç dengelerini şimdilik Euro lehine tutmaya devam ediyor. Bugün Avrupa’dan imalat sektörü satın alma müdürleri endeksiyle ABD’den ISM endeksi açıklanacak. Son gelişmeleri doğal sonucu olarak elbette iki taraftan açıklanacak veriler de durgunluğa ve enflasyona işaret edebilir ancak Dolar’a olan güvenin petrol fiyatlarındaki yükselişlerle iyice düşmüş olması Euro’nun gün içinde yükselmesine neden olabilir. Eğer 1.5850 kırılacak olursa paritenin yeni hedefi yakın vadede 1.62 olur ve öyle görülüyor ki Euro 1.5850’yi kırmayı çok uzak olmayan bir zaman dilimi içinde gerçekleştirecek. 1.5620’nin altındaysa yükseliş beklentileri bozulabilir.
 
İsrail’in İran Gerginliği Petrolü Yükseltmiş
 
İsrail’in İran’a saldırabileceğini hiç düşünebiliyor musunuz? Böyle bir şey gerçek olsa, İsrail karşısında Türkiye, İran ve Suriye’yi bulabileceğinden bu durum o kadar da kolay değil. Ama zaten asıl olan bunun gerçek olup olmadığı değil. Asıl olan petrol fiyatlarını yukarıda tutabilecek ve yükselmesine neden olacak faktörleri bir araya getirebilmek. Bu hafta ve önümüzdeki hafta içinde açıklanacak ekonomik veriler durgunluğa işaret ediyor. Bu nedenle petrol fiyatlarının düşen taleple birlikte yükselmesi zor ve hatta en az 20 Dolar’lık bir geri çekilme dahi olabilir. Volatilite düşük, fiyatları sakin bir şekilde ve dayanaksız yükselmiş, petrol talebi geçen senenin yüzde 4 altında daha şimdiden ama bunlar fiyata yansımış değil. Fiyata yansıdığında o zaman çok sert düşüşler göreceksiniz. Bunu ilk olarak yarın açıklanacak stok verileri gösterebilir. Eğer stok verileri düşük açıklanırsa unun anlamı azın kısılmasından ziyade talebin azalmışlığından dolayı yapılan kısıtlı alımların neticesi de olabilir.
Yazının Devamını Oku

Euro’da Hareket Tamamlanıyor

30 Haziran 2008
Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen makro ekonomik veriler ekonominin hiç de iç açıcı bir dönemde olmadığını gösterirken FED’in faiz artırım dönemine girebilecek olması ekonominin hızlanmasından değil de maliyet enflasyonuna bağlı olarak Dolara güvenin azalmasına neden oldu.
 Bu arada enflasyonist faktörler, Avrupa’nın da faiz artırmasına neden olacağı için yakın dönemde faiz farklılıkları Euro lehine kalmaya devam edecek ve bu durum Euro’nun güçlenmesine neden oluyor.
 
Ancak daha ileriki dönemlerde Euro faizleri yükselmeye devam ederse, zaten baskı altında kalmış dünya ekonomisinin yavaşlaması yüzünden Avrupa’nın sanayi üretiminde daha da belirgin gerilemeler yaşanabilir bu da Euro bölgesinin belki de ABD’nin olduğundan daha olumsuz bir ekonomik ortama girmesine neden olabilir. Faizlerin yüksekliğini düşünecek olursanız bu durum daha da kendini gösterebilir.
 
Teknik olarak bakıldığında Euro bir dönemin yükseliş hareketini tamamlamak üzere. Yatay analiz yaparak zamana bağlı olan trend yükselişleri önümüzdeki birkaç hafta içinde artık Euro’nun Dolar karşısındaki yükselinin devam edebilmesi için yeni bir momentum gerektirdiğini gösteriyor. Dolayısıyla bugünlerde Euro yükseliyor olsa da artık Euro alırken dikkatli davranmamız gerektiğini şimdiden söylemek lazım.
 
Bu hafta içinde tahmin ediyorum Euro’da sert ve belirgin dalgalanmalarla son birkaç haftanın en yüksek seviyelerine kadar tırmanabilir ve hatta 1.60 yeniden denenmek üzere yukarı yönlü momentum oluşabilir. Ancak yükselişler yorucu ve zahmetli olabilir çünkü AMB’nin faiz kararı açıklamasında faiz artırımına yönelik nasıl bir tonda açıklama yapılacağı önemliyken, AMB’nin olası faiz artırımı bir kerelik kalabilir. Bu da ileri dönemlerde Euro ve Dolar faizlerinin Dolar lehine daralacağının ifadesi olacağı için yükselişler olacak ama sınırlı kalacak diyorum.
 
Altın 956’yı Deneyecek Gibi
 
Dolar’ın düşüşü, petrol ve emtia fiyatlarındaki yükseliş, yükselen enflasyon ve faizlerdeki son zamanlarda yaşanan gerilemeler. Bütün bunların hepsi altın fiyatlarının yükselmesine neden olan faktörlerdi. Bu günlerde buna yeni bir gösterge daha eklendi o da hisse senedi borsalarının endeksleri. Dow Jones endeksindeki gerilemeler ekonominin yavaş olduğu bir dönemde faiz artırımlarının gelebileceği bir ortamda oluşunca stagnsyonist durum ekonomiye olan güvenin azalmasına ve bunun da ister istemez altını yükselmesine neden oluyor. Ancak son zamanlarda bu faktörler o kadar altın lehine gelişti ki geçen hafta nihayet 930 Dolar seviyesindeki direnç kırılarak altın hedefini önceki eski hedeflerinden olan 952 Dolar olarak belirledi.   
 
Benim düşüncem altının bu seviyeyi göreceği ancak daha sonrasındaysa Dolar’ın şu anki trendinin aksine yükselebilecek olması ve faizlerin de artık düşüşünde yavaşlama olabilecek olması altın fiyatlarının yükseldikten sonra da yeniden bir miktar gerileyeceğini gösteriyor.
   
ABD Kongresi Petrol Piyasasını Durdurmak İstiyor   
 
ABD kongresi durmak bilmeyen petrol yükselişi için New York Mal Borsası’nda işlem gören petrol vadeli sözleşmelerin alım satım ve pozisyon limitleri için sınırlamalar getirmeyi düşünüyor. Petrol fiyatlarındaki yükselişin belirgin bir kısmın manipülatif olduğunun  bu sayede bir kez daha ortaya çıkması petrol fiyatlarının kısa vadede yönü aşağı çekecek değil tabi ancak petrol fiyatının gerilemesini arz ve talep belirler. Böyle bir durumda petrol fiyatlarındaki yükselişin gerilemesi sanıyorum arzdaki yükselişle değil talepteki gerilemeyle gerçekleşecektir. Ancak bunun olması içinde yakın vadede gelişmelerin olması gerekiyor çünkü aksi taktirde enflasyon düşünüldüğünden daha da sert bir şekilde yükselecek bu da daha kötü şokların oluşmasına neden olacak. Devlet yönetimlerinin müdahalesi olmaksızın kısa vadede gerilemeler olması yerine yükselişler olur ama dünya ekonomisinin bu petrol fiyatını reddedeceğini düşündüğümden aşağı yönlü beklentilerin devam ediyor.
Yazının Devamını Oku

Euro / Dolar Yarına Kadar Yatay Kalabilir

24 Haziran 2008
Bugün FED’in iki gün sürece faiz kararı toplantısı başlayacak. Faizlerde bir değişim olmayacağı beklense de bugün ve yarınki toplantının tutanakları son olmak üzere öncelikle faiz kararı sonrasında gelecek olan açıklamalar FED’in faiz artırmayla ilgili tutumuna ışık tutacak.
Bu da paritenin son zamanlarda sıkıştığı 1.54 – 1.57 aralığından dışarı çıkabileceği anlamına geliyor. Enflasyondaki yükselişin büyümeye tercih edilmesi tabii ki Dolar’ın değerlenmesine neden olabilir. Bu arada Avrupa’da zaten faizler yüksekken bir de enflasyonun yükseliyor olmasın getirdiği olumsuzluğun yanı sıra global ekonomik yavaşlamanın neden olduğu olumsuzluk Euro üzerinde baskıların artmasına neden oluyor. Aslına bakılacak olursa ABD’de de yüksek faizler hariç her şey aynen geçerli ve bu yüzden kısa vadede açıklanacak ekonomik veriler bir miktar önem taşımaya başladı. Bugün açıklanacak ABD’nin Richmond FED endeksi, konut fiyat endeksi paritenin kısa vadeli yönünü belli edebilir. Faiz kararına kadar yatay bir seyir olacağını düşünüyorum ama o zamana kadar açıklanacak ekonomik veriler paritenin nerede olacağını asıl sonra belli edecek. Dolayısıyla bugün yarın yatay hareket bekleyin.
 
Altın Çok Kritik
 
FED’in faiz artırabilecek olmasının yarattığı Dolar olumlu hava bir anda dün ani bir şekilde altın fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Altın gün içinde önce yükseldikten sonra Avrupa’dan gelen verilerin olumsuzluğuyla yükselen Dolar karşısında değer kaybetti.
 
Altın fiyatları bir süredir faizlerin güdümünde hareket ederken aynı zamanda petrole bağlı olarak da hareketini sürdürüyor. Bugün ve yarın FED’in yapağı toplantı sonrasında FED’in faz artırmaya taraflı bir açıklama gelirse o zaman altın baskı altında kalabilir. Unutmayalım ki Euro faizlerinin de artan enerji maliyetlerinin getirdiği enflasyon ortamını dengelemek adına faiz artırabilecek olması altının işini daha da zora sokabilir. Diğer yandan petrol fiyatlarının olası sert bir düşüş hareketi de altını baskı altına sokmaya yetebilir. Eğer bugün veya yarın 875’in altında bir kapanış olursa o zaman altın fiyatı gerilemesini bir süre daha devam ettirebilir. 875’in kırılmaması altını her gün güçlenmesi için bir ortam hazırlanmasına neden olur.
 
Petrol Kendi Düşecek
 
Dün Suudi Arabistan’ın petrol üretimini artırdığını açıklamasının ardına pek bir düşüş olmadı. Ancak aşağı yönlü gün içi dalgalanmanın ardından yeninde toparlanan petrol fiyatı yükselerek 137 Dolar civarında kapanış yaptı. Artık şu belli bir şey ki dışarıdan müdahaleler petrol fiyatın düşmesine neden olmak yerine petrol kendi bindiği dalı keserek yani talebin düşmesiyle birlikte düşecek. Bunun da gerçekleştiğini görmek biraz zaman alabilir. Bu durumda da petrol satan ülkeler yüksek petrol fiyatından mutlu bir şekilde faydalanmaya devam eder. Son zamanlarda volatilitenin yatay hareket eden piyasa nedeniyle düşmüş olması uzak olmayan bir zamanda petrolün belirgin bir harekette bulunacağını gösteriyor olabilir. Sürprizle gebe olduğundan her yöne gitmesi de mümkün ama her geçen gün petrol talebinin düşmesine ortam hazırlayan gelişmelere bir yenisi ekleniyor ve bu da petrol fiyatının düşmesine neden olacak.
Yazının Devamını Oku

Problem Enflasyon mu Büyüme mi?

23 Haziran 2008
Faiz kararı haftasına girerken petrol zirvesinden petrol fiyatlarının düşmesini sağlayabilecek herhangi bir gelişmenin olmayışı bugüne kadar Dolar’ın düşmesine neden olan durumların Yen'in de su üzerine çıkmasına neden oldu.
Petrol fiyatı haftaya bir buçuk Dolar yükselerek başlarken, bu durumun faiz kararını nasıl etkileyeceğinin sorgulanmasına neden oluyor. ABD bir süredir ekonomik yavaşlamayla ilgili sıkıntılarla boğuşurken petrol fiyatlarındaki yükseliş işin tuzu biberi oluyor. Bu durumda ekonomi yavaşlarken enflasyon artışı stagnasyonist durumu yaratıyor. Bu da ister istemez hisse senedi fiyatlarının düşmesine neden oluyor.
 
ABD’de durum buyken faiz kararı haftasında bir faiz artırımı beklenmiyor ama Eylül ayında bir faiz artırımının geleceğine dair gelişmeler şu anda piyasada var. Bu hafta olacak faiz toplantısından sonraki açıklamalar çok önemli. Bu FED’in ne kadar şahin bir duruş sergileneceğini gösterecek. Aynı şekilde Avrupa da kendi duruşunun ne olduğunu gösterecek bazı gelişmeler olabilir. Zira AMB yetkilileri faiz oranlarının artırmaktan çekinmeyeceğini her fırsatta söylüyor. O zaman her iki tarafta faiz artırım olasılığı varken paritenin hareketini ne belirleyecek?
 
Bunun cevabı büyüme. Kim büyümeyle ilgili sıkıntıları daha çok dile getirirse o tarafın para biriminde düşüş olabilir. Burada bugüne kadar büyümeyle ilgili aslında en az sıkıntısı olan taraf ABD. Avrupa büyümezse küçülür ama ABD yapısı itibarıyla küçülmeye daha yatkın bir ekonomi. Bu nedenle hafta içinde AB’de n açıklanacak IFO verilerine dikkat etmek gerekiyor. ABD tarafındaysa FED açıklamalarına dikkat etmek gerekirken. Benim bu haftaki beklentim Euro / Dolar paritesinin 1.57’lere zar zor yaklaştıktan sonra bir miktar gerileyeceği yönünde. Ancak gerilemenin sınırlı kalacak beklentisi de hafta içinde yatay bir hareket olacağını gösteriyor.
 
Altının Daha Yükselmesi İçin Hız Lazım
 
Altın fiyatları petrol fiyatlarının yeninden yükselme eğiliminde olması ve Dolar’ın gerilemesiyle birlikte yükselmeye devam ederken bu hafta içinde FED’in faiz açıklamasından sonra yapacağı açıklamalar ve AB’den gelecek faiz politikasıyla ilgili açıklamalar altının ne yöne gideceğini belirlenecek. Büyük olasılıkla faiz artırımlarının yakında olabileceğine dair beklentiler ağır basmaya başlayacağı için bu durum altın fiyatlarının yükselmesine ve dolayısıyla da yukarı yönlü hareketin hız (momentum) kazanmasına engel olabilir.  
 
Diğer yandan hafta içinde Dolar’ın yeninde bir miktar toparlayabilecek olmasını varsaydığım için yükselişlerin devam edeceğini ancak bunun yavaşlayan bir hızla olabileceğini düşündüğüm için sınırlı artışlar olur. Ancak 908 Dolar ve üzerine hızlı ve kararlı br şekilde çıkış olursa yükseliş devam eder ama yavaş ve zor çıkarsa yakında gerilemeleri olabilir. Bu hafta yukarı yönlü hareket olabilir ama bu hareketin yavaş kalacağını düşünüyorum.
 
Petrolde Arz Artacak mı? Yoksa Talep mi Düşecek?
 
Hafta sonunda yapılan petrol zirvesinde Suudi Arabistan petrol üretimini artırma kararı almasına rağmen hafta başında petrol fiyatları yükselmeye başladı. Bunun nedeni yapılan toplantıda n belirgin bir kararın oy birliği ve anlaşmayla alınmamış olması ve Venezüella’nın toplantıya katılım göstermemesi oldu. Suudi Araplar petrol arzını artırabil ama bunun etkisinin ne olabileceği ancak önümüzdeki haftalarda belli olur. Asıl petrolün düşüş temasını oluşturan faktör belli ki arz tarafından olmayacak ama petrol talebi düşecek. Her yavaşlayan ekonomide bu olur. Küresel ekonomi yavaşlayacaksa bu durum küresel bir talep gerilemesine neden olabilir.
 
Bunların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini aslında açıklanacak petrol stoklarında belki biraz görebiliriz. Eğer petrol stokları düşerken, petrol ürün stokları artarsa bunun anlamı artık yeni petrolün alınmaması ve üretilen ürünlerin satılmaması anlamına gelebilir. Bu da hafta ortasında kendini gösterir. O zamana kadar petrol fiyatları her zaman olduğu gibi 133 – 137 arasında dalgalanabilir.
Yazının Devamını Oku

ABD’den Bugün Açıklanacak Veriler Önemli

19 Haziran 2008
Dün Euro / Dolar paritesi ABD’den zayıf açıklanan emlak kredileri başvurusu verilerine bağlı olarak yükselme eğilimindeydi.
ABD’den Stark’ın faiz artırımına yönelik konuşması ve petrol fiyatlarındaki yükseliş dün Dolar’ın değer kaybetmesine neden oldu. Bugün ABD'den açıklanacak veriler yakın vadeli faizleri direk olarak etkilediği için Avrupa verilerinden daha önemli. Philadelphia FED, öncü göstergeler ve istihdam ABD ekonomisinde sanayinin gidişatıyla ve talebi etkileyen istihdamın nasıl bir durumda olduğunu gösterecek ve bu da faizleri etkileyeceği için paritenin de buna göre hareket etmesi gerekir. Son 3 günden beri yükselişini durdurup düşüşe geçen faizler bugünde bu verilerin Dolar olumsuz gelmesiyle Dolar’ın düşüş devam edebilir. Ama önümüzdeki günlerden itibaren Euro / Dolar’ın yükselişi yavaşlayıp yerini tekrar gerilemeye bırakacaktır.
 
Altın 905 Hedefini Tutturabilir
 
Faizlerde aşağı yönlü başlayan gerileme dün bir miktar hızlanınca ve ABD’den gelen ekonomik veriler emlak piyasasının gerileme sürecinde kalmaya devam edeceğini gösterince Dolar’ın gerilemesi altının gün içinde yükselmesini sağladı. Diğer yandan her zaman takip ettiğim şeker ve diğer gıda ürünlerinin fiyatlarındaki sert ve ısrarlı yükselişler enflasyon baskısını artırırken, reel faizlerinde düşmesine enden olacak faktörler olduğundan altın fiyatı 905 hedefine doğru yol almak üzere 892 Dolar seviyesini geçti.
 
Öyle sanıyorum ki 905 Dolar hedefi yeninde ulaşılacak ve sonrasında eğer Dolar’daki düşüş devam ederse altın fiyatlarındaki yükseliş devam edecek ama 905’ten sonraki olası yükselişler oldukça sınırlı kalabilir. Hep beraber göreceğiz.
 
Stok Verileri Belirsiz ve Karmaşık
 
Zaten petrol fiyatlarıyla ilgili bir haber ya belirsizlik içerir ya da petrolün yükselmesine yönelik olur ama petrolün düşmesine sebep olacak bir durum ya olmaz ya da dikkate alınmaz. İşte bu petrol fiyatındaki trendin ne kadar güçlü ama bir o kadar da ne kadar kontrollü bir manipülasyon olduğunu gösteriyor. Dün açıklanan stok verileri, petrol stoklarının beklentilerin altında gerilediğini gösterdi ve bu arada benzin fiyatları talepteki azalmayla birlikte devam etti Bir gerçek var ki o da petrole olan talebin artık yavaş yavaş gerilediği ve önümüzdeki günlerde petrolün yeninden 126 Dolar’ın altına kayacağı.
Yazının Devamını Oku

Parite Bugün Tutunursa Yarın Yükselir

18 Haziran 2008
Dünkü seansta gün içinde açıklanan veriler aslında piyasayı etkileme kapasitesine sahip olmasına rağmen Euro / Dolar paritesi dar bir alanda hareket etti.
Bunun nedeni piyasa FED’in faiz artırım konusun daha da derine inip inmeyeceğini ve bir faiz artırımının gelip gelmeyeceğini görmek istemesi olabilir. Eğer FED’in faiz artırımı olasılığında azalma olursa, yükselen enflasyonist ortamda hem gıda hem de enerji fiyatları yükselmeye devam ederken Dolar’ın değer kaybetmekten başka şansı kalmaz. İşte piyasa bu konuların nasıl sonuçlanabileceğini düşünüyor. Bu durumda teknik olarak eğer dünün dip seviyesinin altına geçilmezse yarın yukarı yönlü hareketler beklenebilir. Bu nedenle bugün bahsettiğim dip seviyesi olan 1.5365’in altının kırılıp kırılmayacağını bekleyip görmek gerekiyor. 
 
Teknik Kırılmaları ve Faizleri Bekleyin
 
Altın fiyatlarına dikkat ederseniz son 3 iş gününden beri 885 civarına yükseldikten sonra beklemeye devam ediyor. Neyi bekliyor diye sorarsanız tabii ki faizlerin ne şekilde hareket edeceğini bekliyor. Euro / Dolar paritesindeki yorumumda da belirttiğim gibi eğer faiz artırımın yarattığı yüksek faiz momentumu dün olduğu gibi azalmaya bugün de devam ederse Dolar’ın değer kaybetme ihtimalinin de artmasıyla birlikte, yükselen emtia fiyatlarını da düşünürseniz altın fiyatları yükselebilir.
 
Teknik olarak bakıldığındaysa durum tersini gösteriyor. Dünkü hareket bir önceki günün işlem aralıklarının içinde kalıp bir değişim olmadan günü kapatmış olması son yükselişin momentumunu kaybetmesine enden olabilir. İşte bu edenle bugün piyasanın ne yapacağı önemli. Eğer çok kısa vadeli faizlerde gerileme olursa ve dünkü tepenin üzeri olan 889’un üzerinde kapanış olursa en az 905 hedefiyle o zaman yeni alımlar yapılabilir. Ancak tersi durumda yani faizler yüksek kalmaya devam ederse ve 873 Dolar’ın altının kırılması tekrar 863’e kadar gidecek bir gerilemenin başlangıcı olur. Ancak benim beklentim yukarı olan senaryo olsa da yine de yeni pozisyonlar açmak için faiz ve kırılma faktörlerini göz önünde bulundurarak işlem yapılması gerekiyor.
 
Petrol Sessiz ve Gergin
 
Petrole olan talep azalırken, dün İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın petrol fiyatlarının yüksekliğimi suni olarak değerlendirmiş olması petrol piyasasında kafaları iyice karıştırdı. Bir süre önce kendisi petrol fiyatlarının yükseleceğini söylerken bugün yaptığı gibi bu yükselişte batının suçu olduğunu söylemeyip bunu bugün söylemesi o zaman İran’ın da asında ABD’yle bu konuda iş birliği yaptığını gösteriyor.
 
Bugün açıklanacak stok veriler piyasayı etkiler ama petrolün 132 Dolar’ın altını geçememiş olması olası bir düşüşün nasıl geleceği konusunda soru işaretleri yaratıyor. Yükseliş hareketlerinin çok kolay ancak düşüşlerin zahmetli olduğu bir piyasada düşüşler elbette olabilir ve bu hiç umulmadık bir anda olur. Ekonomik faaliyetlerin azaldığı bir ortamda petrole olan talep azalan otomobil satışlarıyla kendini gösterdi. Bu nedenle yakında petrol piyasasında düşüşler olacaktır.
Yazının Devamını Oku

Dolar’ın Tılsımı Kaçtı

17 Haziran 2008
Dün G8 toplantısı sonrasında para birimlerinin değişkenliğiyle ilgili herhangi bir açıklama olmaması, Euro’nun bir miktar değer kazanmasını sağladı.
Aynı şekilde Avrupa’dan açıklanan enflasyon verilerinin güçlü olması ve artan petrol fiyatları, Dolar’ın geçen haftaki kazançlarını geri vermesine neden oldu.
 
Ancak piyasada konuşulan bir başka tema var ki o da Dolar’ın değer kazanmasına neden olabilir. FED’in her geçen gün faiz artırma olasılığının yükseliyor olmasına kaşın cari işlemler açığını finanse eden sermaye girişi verilerinin Dolar olumlu açıklanması Euro’nun yükselişini sınırlandırır. Bu nedenle
 
öncelikle bu hafta içinde paritenin 1.5650 seviyesini test edebilecek olsa da bu seviyenin üzerine çıkacağını sanmıyorum. Ancak petrol fiyatlarının yüksekliğini düşünecek olursak, Dolar’ın değer kazanma ihtimali şu an az. Bu nedenle bugün için  aşağı düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.
 
Altın, Faizin Türevi
 
Dolar’daki gerileme, enerji ve emtia fiyatlarındaki yükselişlerin devam etmesi ve dün yakın vadeli faizlerin hafif gerilemiş olması, altın fiyatlarının
 
yükselmesine neden oldu. Benim tahminim açıklanan ekonomik verilerin sanayi,imalat ve perakende sektöründe yavaş kalmaya devam etmesi son günlerde faizlerin
 
yükselişinin sınırlanmasına ve bunun da altın fiyatlarının 900 Dolar’ın üzerine çıkmasına neden olabilir. Dediğim gibi altın işlemi yaparken gün içinde
 
faizlerdeki en küçük dalgalanmalar bile size yol gösterebilir. Faizlerin gerilemeleri altında alım fırsatı verirse bunu değerlendirmek gerekiyor.
 
Petrol Yerinde Ama Fiyatı Her Yerde
 
Dünkü fiyat hareketine bakıldığında gün içerisinde yeni bir rekora imza atarak 140 Dolar’a dayanan petrol ardından Suudi Arapların petrol üretimini artırabileceği yönündeki spekülasyonların devreye girmesiyle adeta çöktü ve 134 civarında bir kapanış yaptı.

Görüldüğü üzere petrol fiyatları birileri nereye 
çekilirse oraya gidiyor ve ortada bir neden yokken bile yeni bir neden çıktığında bunlar günlük 7 Dolar gibi bant genişliğinde hareketlerde bulunuyorlar.
 
Eğer enflasyon beklentileri ekonomileri yavaşlatıyorsa petrol bindiği dalı keserek kendi talebini kendi kısıp bir gün çok sert gerileyecektir. Ben 200 Dolar senaryosuna pek inanmıyorum.

2004 yılında da parite 1.36’yı gördüğünde insanlar 1.602a gidiyor denmişti 1.16’lara düşmüştü ama şimdi 1.60’ların civarında ama 
4 sene sonra. Eğer 200 Dolar senaryosu varsa ve bu doğru bile olsa bu, bu sene değil.
Yazının Devamını Oku

Euro Dolar Hafta İçinde Toparlayabilir

16 Haziran 2008
Geçtiğimiz hafta Eylül ayında Dolar faizlerinin yükselebilecek olma ihtimalinin belirmesi ve enflasyon verilerin ABD’de Cuma günü güçlü açıklanmasıyla bu beklentinin daha da güçlenmesi, zaten hafta başından beri yükselme eğilimde olan Dolar’ın değer kazanmasına neden oldu. Peki bu durum sürekli olabilir mi?
Öncelikle şunu söylemekte fayda var ki geçen haftaki baskının büyük bir bölümü hafta sonu yaklaşan G8 toplantısında Dolar’ın değer kaybına karşı müdahale edilip edilmemesi konusunun gündeme gelip gelmeyeceğiydi. Bu olmadı ve bu durum öncelikle Euro / Dolar paritesinin yükselebileceğine işaret ediyor. Diğer yandan Avrupa’da da enflasyon baskıları var olmaya devam ederken Avrupa Merkez Bankası faiz indiriminden değil faiz artırımından bahsediyor. Bu iki faktörü bir araya getirdiğimizde Dolar geçen hafta kazandığını bir miktar geri verebilir.
 
Bu hafta içinde açıklanacak Avrupa ve Almanya’dan açıklanacak ZEW anketleri, enflasyon verileri, ABD’den açıklanacak sermaye girişi verileri, Philadelphia FED ve NY Eyaleti imalat sektörü verileriyle hafta içindeki hareketlenmeler belli olacak. Geçen haftanın çok olumsuz açıklanan tüketici güven endeksini hatırlayacak olursak, bu hafta içinde de ABD’den olumlu veriler gelebileceği gibi olumsuz verilerin de gelebileceği ve aynı zamanda Avrupa’nın da durumunun farksız olması şansları eşit kılabilir ama geçen haftanın Dolar yükselişine neden olan bazı faktörlerin tam tersi olmuş olması Euro / Dolar paritesinin hafta içinde biraz toparlayacağını gösteriyor. Bu noktada para kazanmak için doğru yerden piyasaya girmek lazım. Çünkü önce piyasadaki volatiliteyle birlikte aşağı yönlü bir hareket olursa bence sonra zaten yine yükseliş olacaktır. Bu nedenle iyi yerden girilirse para kazanılabilir.
 

Altın Bir Şekilde Yeninden Toparlar
 
Artan enflasyona karşın faiz artırım söylemleri hem ABD’den hem de Avrupa’dan geldiği gibi artık daha fazla ülkenin faiz artırmaktan bahsediyor olması, bir de Dolar’ın yükseldiği ortamda petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşe rağmen altın fiyatının gerilemesine neden oluyor.
 
Bu hafta içinde altın fiyatını aşağı yönlü etkileyen faktörlerin bir kısmında azalma olabilir. Örneğin Dolar’ın güçlenmesinde bir azalma olabileceği veya Dolar’ın gerileyebilecek olması ve petrol fiyatlarının 130 Dolar’ın üzerinde kalması, emtia fiyatlarının yeninden yukarı yönlü hareket ederek enflasyon baskılarının artması bu hafta içinde altının 890 Dolar’ın üzerine yükselmesine neden olabilir.
 
Ancak daha aşağı yönlü bir hareketin başlaması için öncelikle hafta içinde birinci olarak altının 857 Dolar’ın altını kırıp gecelik kapanış yapması lazım. Bunun yanında son olarak da 846’nın kırılması daha agresif satışları da beraberinde getirebilir. Tabi bu senaryonun olması için aynı zamanda Dolar’ın yükselmesi ve petrol fiyatlarının düşmesi gerekir. Benim tahminim hafta içinde aşağı yönlü baskıların geleceği ancak hafta sonuna doğru belirgin ir toparlanma olacağı yönünde. Ama sadece bugün için yukarı yönlü hareketlerin sınırlı olarak oluşabileceğini düşünüyorum.
 
Olasılık Açısından Gerileyebilir
 
Suudi Arabistan’ın petrol üretimini artırma arifesinde olması dolayısıyla geçen hafta yönsüz hareket eden petrol fiyatları güçlü seviyeleri korumayı başardıysa da bugün bir miktar geri çekilme eğiliminde. Petrol fiyatları düğer piyasalardan kopuk bir şekilde serseri kurşun gibi her yere gidip gelirken diğer piyasalar da ona göre hareket ediyor. Bu hafta içinde açıklanacak stok verileri ve Nijerya ve Araplardan gelecek haberler petrolün hareket yönünü biraz belirler. Hareketler zor öngörülebilir olsa da aşağı yönlü hareketin olacağını düşünüyorum. Haftalık hareketine bakıldığında yükselişin hız kaybetmiş olması, 140 Dolar’ın üzerinde kapanış olmadığı sürece aşağı yönlü hareketin gelme olasılığını yüksek tutuyor.
Yazının Devamını Oku