Dünya ABD Kongresini Bekliyor

Geçtiğimiz hafta hisse senetleri piyasasında yaşanan çok sert gerilemeler sonrasında ABD’nin 700 Milyar Dolar’lık dev bir kurtarma paketi açıklaması piyasaların aynı sertlikte yükselmesine neden olmuştu.

Bütün bunlar olurken dikkat ederseniz Dolar bir miktar deÄŸer kaybetme eÄŸilimindeydi. Bunun nedeni büyük olasılıkla, 700 Milyar Dolar’lık batık kredileri devletin devralıp bunun risklerini devletin takip etmesi olsa da, aynı zamanda FED ister istemez piyasayı ileriye doÄŸru itmesi açısından para arzını artırmak durumunda kalacak olması Dolar arzının yükselmesine neden olabilir.        Â
 
Bu hafta içinde ABD’den konut fiyatları, konut satışları, tüketici güveni ve gayri saf milli hasıla açıklanacak. Bunun dışında hazine ve FED’den bir sürü yetkili açıklamalarda bulunacak. Avrupa’dan açıklanacak verilerse, IFO endeksleri, satın alma müdürleri endeksleri, dış ticaret dengesi gibi veriler açıklanacak olsa da asıl odaklanan nokta ABD’den açıklanacak 700 Milyar Dolar’lık paketin akıbetinin ne olacağı olacak.
 
Benim tahminim, 700 Milyar Dolar’lık paket her ne kadar ekonomi açısından olumlu olsa da bu Dolar’ın düşüşünü pek engelleyemez. Çünkü bu durum sadece Dolar arzının Dolar değerini düşüreceği değil aynı zamanda bütçe açıklarında da büyük bir olumsuzluk yaşanacağının ilk belirtisi olabilir. Bu durumda benim tavsiyem olası gerilemeleri Euro / Dolar paritesinden alım fırsatı olara değerlendirmeniz olacak çünkü bu durum Dolar’ın değer kaybını beraberinde getirebilir.
 
Altın Kısa Vadede Dalgalanır
 
Geçen hafta altın piyasasında yaşanan volatilitenin yarattığı kıyımlar sonrasında faizlerin düşmüş olması ve finansal piyasalara olan güvenin son derece düşük kalmış olması altın fiyatlarının hafta sonu itibarıyla yükselerek kapandığını gördük. Bu hafta içinde altının hareketlenmeleri daha çok yine geçen hafta olduğu gibi finansal piyasaların geneline olan güvenin tesis edilip edilmeyeceğine bağlı olarak şekillenecek.
 
Para piyasalarında likiditenin azalıyor olması ve var olan likiditenin batık kredilere yönelmiş olması ekonomik büyümeyi değil ekonomik küçülmeyi ve enflasyonu da beraberinde getirebilir. Bu durumda FED faiz artırmaya başlayana kadar altının düşeceğini sanmıyorum. Altının dip seviyesi bu dönem içinde 820 Dolar olur ve sonrasında yükselişler yeninden devam eder. Bu nedenle bu hafta içinde gerilemeler olabilecek olsa da olası gerilemeler alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Buralardan 800 Dolar’ın altına hareket beklemeyin.
 
Petrol Önce Düşer Sonra Yükselir
 
Petrolün arz ve talebini bir kenara bırakalım, Dolar’ın olası düşüş yaşayabilecek olması öncelikle petrol fiyatlarının yükselme eğiliminde kalmasına neden oluyor. Bu arada petrol üreten ülkeleri Dolar’ın gerileyebileceği bir ortamda petrol talebinin azalmış olmasını da dikkate aldıklarında, petrol arzını azala eğilimde olacağı kesin. Bu nedenle yakın zamanda yükselişler azalan taleple birlikte petrol fiyatlarının düşmesine neden olabilir çünkü olası petrol arz azalma operasyonları stoklara hemen etki etmeyebilir. Bu nedenle yakında gerilemeler olacak ama bu gerilemeler alım fırsatı olması gerekiyor. Çünkü bütün bunlar olurken aynı zamanda kış da yaklaşıyor ve Nijerya’da yaşanan olaylar petrol arzının zaten azalmasına neden oluyor.
Yazarın Tüm Yazıları