Tarihten bir sayfa

Tanzimat Fermanı’nın ilanından sonra yaşanan değişiklikler, hayatımızdaki merkezi yeri tartışılamaz olan mutfak kültürümüze de yansımış.

Haberin Devamı

1844 yılında, yani ilandan 5 sene sonra Mehmet Kamil’in yazdığı ve Türkçe basılan ilk yemek kitabımız, “Melceüt-tabbahin” yani “Aşçıların Sağlığı” adıyla yayınlanmış.

Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından “Alafranga ve Alaturka Nefis Yemekler” adıyla çıkarılan ve Rabia Hanım’ın yazdığı kitap ise Latin harfleriyle basılan ilk Türkçe yemek kitabı... Bu kitabın muhteşem önsözünden bir kısmı sizinle paylaşmak istiyorum:
“Her asri kadının bilmesi lazım olan yemek ve tatlılardan bahseden bu kitabı, vatanıma hizmette bulunmak, vatandaşlarımın da yeni harfleri çabuk öğrenmeleri için yazdım. Zevcinizi veyahut pederinizi memnun etmek isterseniz, bu fırsattan istifade ediniz.”
Bu tavsiyeye bugün de hepimiz uyabiliriz: Kadın olsun erkek olsun, sevdiklerimizi memnun etmek için onlara kendi ellerimizle lezzetli yemekler pişirmekten daha iyi bir yol düşünemiyorum.

Haberin Devamı

Gülçin’in safranlı keki

Malzeme listesi

· 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
· 2 su bardağı esmer tozşeker (beyaz tozşeker de kullanılabilir)
· 200 gr. bitkisel margarin (oda sıcaklığında yumuşamış olmalı)
· 1 paket vanilya
· 3,5 su bardağı un
· 1 paket kabartma tozu
· 1 su bardağı ılık süt
· 1 tatlı kaşığı safran (mısır püskülü şeklinde, kırmızı-sarı renkli/toz zerdeçal da kullanabilirsiniz)
· 1 adet portakal kabuğunun rendesi
· Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
Üzeri için;
· 1 paket vanilyalı hazır puding (kakaolu puding de kullanabilirsiniz)
· 2 yemek kaşığı kakao

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin ve geniş bir kaba kırın. Üzerine esmer şekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle, şeker iyice eriyinceye kadar, 3-4 dakika çırpın. Üzerine yumuşamış margarin ve vanilyayı da ilave edip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Diğer taraftan, safran ya da zerdeçalı ılık sütün içine aktarıp kaşıkla karıştırın ve yumurtalı karışıma ekleyin. Bu keke safran çok yakışır. Zerdeçal ya da Hint safranı denilen turmerik de kullanabilirsiniz, ama bunlar o güzel sarı rengi vermediği gibi tadı da safrana benzemez. Rendelenmiş portakal kabuğu ve ceviz içini de ilave edip tüm kek malzemelerini 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Diğer taraftan un ve kabartma tozunu başka bir derin kapta elinizle karıştırın. Bir tel süzgeç yardımıyla eleyerek kek hamuruna ekleyin. Tahta bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla karıştırmaya devam ederek malzemelerin birbirine iyice karışmasını sağlayın. Elde ettiğiniz koyu boza kıvamındaki hamuru, en az 30 santim çapında kenarları yüksek bir kalıba ya da kelepçeli kek kalıbına aktarın. Hazırladığınız keki, 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ayarladığınız fırında, iyice kabarıp üzeri altın sarısı oluncaya kadar, en az 45 dakika pişirin. Fırını üst-alt ısıtmaya ayarlayıp, orta rafına keki yerleştirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. Bu arada hazır pudingi üzerindeki tarife uygun şekilde pişirin. Mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika çırpıp ılık hale gelmesini sağladıktan sonra, kekin üzerine gezdirin. Üzerine bolca kakao serpiştirip dilimleyerek servise sunun. ısterseniz, üzerine eritilmiş beyaz çikolata da gezdirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Muhammara ve humuslu kanepeler

Malzeme listesi

· 10 adet sandviç ekmeği
Hamuru için;
· 2 diş sarmısak
· 1 su bardağı   haşlanmış nohut
· 3 yemek kaşığı tahin
· 1 çay bardağı ılık su
· 1 çay kaşığı kimyon, tuz
· 1 adet limonun suyu

Muhammara için;
· 2 diş sarmısak
· 3 tatlı kaşığı domates salçası
· 3 tatlı kaşığı biber salçası
· 4 dilim bayat ekmek içi
· 1 su bardağı  dövülmüş ceviz içi
· 2 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 yemek kaşığı  limon suyu
· 1 çay kaşığı tuz,  kırmızı pul biber

YAPILIŞI: Humusu hazırlamak için; haşlayıp kabuklarını soyduğunuz nohutları ve sarmısakları mutfak robotu ya da blender yardımıyla püre haline gelinceye kadar çekin. Üzerine bir çay bardağı ılık su, kimyon, tuz ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Son olarak, tahini de ilave edip tekrar karıştırın. Sandviç ekmeklerini enlemesine ikiye bölüp hazırladığınız humusu ekmeklerin üzerine sürün. Muhammarayı hazırlamak için; sarmısak, ufalanmış ekmek içi ve cevizi mutfak robotu ya da blender ile çekip büyük bir kaseye aktarın. Üzerine domates ve biber salçasını ekleyin. Tuz ve kırmızı pul biberi serpip, zeytinyağı ve limon suyunu ilave ederek çatalla ezin. Hazırladığınız muhammarayı ekmeklerin üzerine sürüp kanepeleri zeytin taneleriyle süsleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları