Sözlü edebiyatımızda ekmek

Ekmek yazıları serimizi sonlandırırken, edebiyat öğretmeni olan kız kardeşimin de gönlünü almak için ekmekle ilgili söylenmiş atasözlerinden bahsedeceğim.

Ekmek o kadar bizden, o kadar özümüz, geçmişimiz, bugünümüz ve yarınımız ki, onunla ilgili söylenmiş ve söylenecek olan çok şey var. Ancak ben bu sözlerden sadece aklıma gelenleri art arda sıralamayarak seriyi sonlandırmak istiyorum.
Ekmek elden su gölden, ekmek parası, ekmeğini taştan çıkarmak, ne kadar ekmek o kadar köfte, ekmeği ile oynamak, ekmek aslanın ağzında, ekmek kavgası, et ekmek üstünde yakışır, büyük ekmek büyük bezeden olur, açın gözü ekmek teknesindedir, ekmeğini yalnız yiyen yükünü dişiyle kaldırır, öküze acıyan çok olur da bir dilim ekmek veren olmaz, umut fakirin ekmeğidir...

KAPARİLİ SOMON FÜME SALATASI

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 7-8 dilim somon füme
* 1 adet göbek marul
* ½ demet dereotu
* 3 yemek kaşığı kapari
Sosu için;
* 2 yemek kaşığı mayonez
* 2 çay kaşığı hardal
* 1 yemek kaşığı ketçap
* Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytin yağı
* 1 adet limonun suyu
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI
Göbek salatayı ortadan ikiye bölüp iyice yıkadıktan sonra süzün. ıri parçalar halinde dilimleyip salata tabağına yerleştirin. Üzerine incecik doğranmış dereotunu ve kapariyi ekleyin.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için mayonez ve hardalı geniş bir kaseye koyup üzerine ketçabı ilave edin. Sızma zeytinyağı ve limon suyunu da aktardıktan sonra tuz ve karabiberi serpin.
Malzemeleri çatal ya da tel çırpacak yardımıyla iyice özleşinceye kadar karıştırın. Hazırladığınız bu sosu göbek salatanın üzerine gezdirin.
Somon füme dilimlerini 2-3 parmak eninde dilimleyip salatanın üzerine yerleştirin. Salatayı sosu çekmesi için 10 dakika beklettikten sonra karıştırarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları