Soya mucizesi

Yaklaşık 5 bin yıl önce, Doğu Asya ovalarında keşfedilen soya, bugün sadece vejetaryen beslenme düzeninde değil, tüm dünya mutfaklarında da önemli bir yere sahip. Son dönemde ise soya sütü oldukça popüler...

Amerikalılar başta olmak üzere diğer birçok ülkede insanlar, hareketsizlik ve fazla kalori almaları nedeniyle obezite sorununu yaşıyor. Kilo kontrolü için sağlıklı ve yüksek kaliteli protein kaynağı olan soya, aynı zamanda inek sütüne karşı alerjisi olanlar için de vazgeçilmez bir protein kaynağı. Kolayca sindirilebilen, kolesterol içermeyen soya ürünleri, bu özellikleri nedeniyle diyet yapanlara öneriliyor. İçerdiği B1 vitamini oranının ete nazaran daha yüksek olması; kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum içermesi gibi nedenlerle soya, uzmanlara göre sağlıklı bir yaşam ve dengeli beslenme için ideal.

Özellikle kadınlar için önemli

Soya, güzelliğin de önemli besinlerinden. İçeriğindeki doğal östrojen sayesinde cildin her zaman genç kalmasını sağlıyor. Tofu ve soya fasulyesinden elde edilen diğer yiyecekler, cildin yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Ayrıca yaşınız kaç olursa olsun, cildi onararak daha güçlü ve esnek olmasını sağlıyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Amerikalı Prof. Dr. Mark Messina da soya sütünün menopoz sonrası kemik erimesi olan kadınlar üzerinde olumlu etkiler bıraktığının gözlemlenendiğini belirtiyor. Ayrıca soya sütünün içeriğindeki proteinlerin birçok kronik hastalıkla savaşmada da önemli rol oynadığının altını çiziyor.

Prof. Dr. Messina

Soya kanser riskini azaltıyor

Loma Linda Üniversite’sinde öğretim üyesi olarak görevine devam eden Messina, özellikle kalsiyum takviyeli soya sütünü her yaşta, herkese tavsiye ediyor. Soya sütünün, hayvansal sütler gibi yüksek kalitede protein kaynağı olduğunu belirten Dr. Messina, "Ancak soya sütünde doymuş yağ oranı daha düşük. Ayrıca soya sütü, birçok faydası olan ancak kemik ve kalp sağlığına büyük desteği olan izoflavon maddesini içeriyor. Bunun yanı sıra soya sütü şeker laktozu içermiyor. Bazı insanlar, özellikle de yaşı ilerleyenler, laktozun neden olduğu mide ve bağırsak problemleri ile mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Bu nedenle soya sütü oldukça faydalı bir besin kaynağı. Hem kadınlar hem de orta yaşlı erkekler soya tüketmeli" diye ekliyor.

Gözler ruha açılan pencere

Anastasia Soare, 16 yıl önce kocasıyla birlikte Los Angeles’a geldi. Burada bir makyaj stüdyosunda işe başladı ve Amerikalı kadınların kaşlarıyla ne kadar az ilgilendiklerini gözlemlediğini fark etti; "Oysa kaşların formu yüzün görüntüsü açısından oldukça önemli. Çünkü gözler ruha açılan pencere gibidirler." Soare’nin artık önemli müşterileri var. Cindy Crawford, Madonna, Heidi Klum ve Naomi Campbell’in kaşları onun eseri.

Kendisinden kusursuz kaş formlarının nasıl olması gerektiğini öğrendik: Düz: İnce kaş kuyruğu bir göz kalemiyle dolduruluyor. Düzensiz: Kaşların fazlasıyla düzensiz olması görünümü olumsuz etkiler. Ama dikkat! Bu tür kaşlar her zaman üstten alınarak şekil verilmeli.

Köşeli: Fazla köşeli bölgeler bir göz kalemiyle doldurulabilir. Dalgalı: Kaşları asla fazla inceltmemeli. Aksi halde olduğundan daha yuvarlak görünürler.

Yaz saçlarında Audrey Hepburn modeli

Sezonun sarı paleti saçlarda güneşin tonları kadar parlaklaşıyor bu yaz; daha açık, daha açık... Öyle ki, yer yer gümüş gölgelemelere bile rastlamak mümkün olacak bazı modellerde. Papaya ise bu yazın en favori rengi. Altın ve bakır ışıltılar ona eşlik edecek. Diplerde ise konyak, parlak sedef ve bej kaşmir tonları çok sık kullanılacak. Karamel, çikolata ve vanilyanın bir arada kullanılması ise sezonun bir başka yeniliği olarak karşımıza çıkıyor.

Dalga, kıvırcık, afro

Bakırköy Capacity Alışveriş Merkezi’ndeki yeni yerinde hizmet vermeye başlayan Şenol Zeytinoğlu, 2008 ilkbaharında saçlarda geçen yaz başlayan kakül fırtınasının bu sezon da tüm hızıyla devam edeceğini söylüyor: "Kimi zaman bilim-kurgu film karakterlerininkiler gibi asimetrik, kimi zaman illüzyon denilen sıfırdan başlayıp kaş üstüne kadar uzanan, kimi zaman da hem uzun hem de kalın kaküller şaşırtacak. Ama sezonun favorisi Audrey Hepburn kesimi." Kış sezonunda Victoria Beckham’ın enseden öne doğru V şeklinde uzayıp arkası kısa katlı kesimi ise popülaritesini kaybediyor. Ancak kakülün eklenmesi ile klasik bob kesimi güncelleniyor. Omuz hizasında yoğun ve dolgun katlı saçlara, seramik maşayla yapılan bozuk dalgalarla verilen "yataktan yeni kalkmış" görünümü vazgeçilmezliğini koruyor.

Öte yandan, diplerde volümlü olan uzun ve katlı saçlara fönle düz etki veriliyor. Zeytinoğlu, dalgalı, kıvırcık hatta afro saçların da bu yaz yine çok moda olacağının altını çiziyor: "Topuzlar ise ensede ve tepede over-size olarak karşımıza çıkıyor. Boncuk kaynak, maliyet ve kullanım kolaylığı ile keratin kaynağın yerini alırken, çıtçıtlarla beraber yine sıkça kullanılıyor."
Yazarın Tüm Yazıları