Sevgilim boşanmış diye babam istemiyor

Güzin abla, ben 18 yaşında genç bir kızım. Bundan bir yıl önce arkadaşlarım vasıtası ile biriyle tanıştım. O her konuda tamamlıyordu beni, ilgili ve çok düşünceliydi. Sık sık görüşüyorduk, yine de bir mesafe vardı aramızda.

Her görüşmemizde kendimi ona daha yakın hissediyordum. O olmadan yaşayamaz olmuştum. Fakat yüreğimin ortasına bir hançer gibi saplanan bir gerçekle karşılaştım. Delicesine sevdiğim adam, boşanmıştı ve bir çocuğu vardı.

İnanın bir insanın vücudunu dağlasalar bu kadar acı çekemez. Yine de her şeye boş verdim, elalem ne der düşüncesini silip attım beynimden. Çünkü söz konusu olan benim hayatımdı, bana ait olmalıydı. Bir başkasına hayatıma müdahale etme hakkı tanıyamazdım. Ama karşıma bu kez çok büyük bir engel çıktı:’Ailem.’

Babam bulunduğumuz çevrede tanınan ve saygı gören biridir. ‘Benim bir haysiyetim var, bunu boşanmış ve çocuk sahibi biriyle ayaklar altına alamazsın’ diyerek evliliğimize karşı çıkıyor. Öte yandan kendimizi kabul ettirmek için bir yıldır direniyoruz.

Biri, uğruna ölümü göze aldığım sevdiğim adam, diğeri, şu an yaşamama sebep olan adam. İki erkek arasında kaldım.

RUMUZ: ÇARESİZİM

Sevgili kızım, hem bir yandan insanlara, mutsuz bir evliliği sürüklemeyin, hayatınızı karartmayın, kendinize yeni bir yol çizebilirsiniz, diye tekrarlayıp duruyor, onlara cesaret vermeye çalışıyoruz.

Hem de işte böyle ‘ boşanmış’ erkek ya da kadının, hayatını yeniden kurabilmesinin zorluklarını görüyor, yeni bir evlilik yapmak istediğinde büyük engellerle karşılaştığına şahit oluyoruz. Bu çok kötü işte! Baban şunu bilmeli, bir insanın boşanmış olması haysiyet kırıcı bir şey değildir, tam tersine, belki de haysiyetini kurtarmak için büyük bir mücadele vermiş, hayatına yeniden başlamak için büyük bir cesaret göstermiştir.

Babana ve baban gibi düşünenlere sorarım, bu ölümlü dünyada mutsuz bir evliliği acı çekerek sürüklemek mi normal? Bir insanı sırf boşanmış diye yargılamak çok günah bence. Hem kimin ne olacağı belli mi bu hayatta? Baban yarın, öbür gün, çocuklarından birinin boşanmayacağından nasıl emin olabiliyor?

Hayatın insana ne göstereceği belli mi olurmuş? Böyle önyargılı davranmak kimseye yakışmaz kızım. Eğer mutlu olacağından eminsen, tüm engelleri yıkabilmek için gerekli gücü sevginizden alabilirsin bence.

İş yerimde problemli iki hanım benimle uğraşıyor

Merhaba ablacığım, yazılarınızı takip ediyorum. Benim derdim, işyerindeki iki hanımın benimle sürekli sürtüşme içinde olmaları.

Bir gün iyi; bir gün kötü. Ben alt kademede olduğum için onlara karşı genelde sessiz kalıyorum. Ama bana ters bir şey söylediklerinde cevabını veriyorum.

Onlar problemli insanlar. Yine de hep alttan alıyorum. İşimi bırakmak istemiyorum ama çoğu zaman işe isteksiz geliyorum.

RUMUZ:

KARAMSAR

Kızım, iş bulmak o kadar zor ki, hazır bir işin varken, sakın bu tür sorunlar nedeniyle, işten ayrılmaya kalkışma. Kimseyle tartışmaya girmemen, onları sorunlu olarak kabul edip, fazla üzülmemeye çalışman en doğrusu. Aslında her iş yerinde buna benzer ufak tefek problemler, ya da problemli insanlar bulunur.

Zaman içinde, sana alışacaklardır. Senin onlar için bir tehdit yaratmadığını görünce, rahatlayacaklardır. Sen uyumlu ve saygılı olmaya devam et. Sabret kızım, zamanla seni anlayacaklardır.

Aile üzülmesin diye biz acı çekiyoruz

Sevgili Güzin abla, 1.5 yıldır sevdiğim, beraber olduğum bir kız arkadaşım var. Ama kavuşmamız imkánsız. Kız arkadaşım daha önce nişanlıydı. O zaman tanışmıyorduk. Nişanlı olduğu kişi ise ailece çok samimi olduğumuz bir akrabamızın oğluydu.

Babama konuyu açmak zorunda kaldık. Babam anlayışla karşılamıştı. Ama asıl sorun aile dostumuz olan kişilere açmaktı. Babam çekiniyor, bu insanları kırmak ve kaybetmek istemiyor. Ne olur Güzin abla bana yardımcı ol. Bana akıl ver. Bizim sevgimiz karşılıklı.

Babama konuyu açan da kız arkadaşım oldu. Geceleri ağlamaktan, bitkin düştüğüm oluyor.

RUMUZ: YASAK AŞK



Oğlum, henüz çok gençsiniz ve başkaları için yaşamanın ne büyük bir hata olduğunu anlayabilmiş değilsiniz. Sen de kız arkadaşın da, madem böylesine güzel bir aşkla birbirinizi bulmuşsunuz. O halde neden eski bir nişanlı için yakaladığınız bu mutluluğu kaçıracaksınız ki!

Baban da, tüm eski insanlar gibi, ‘Onu kırmayalım, bunu üzmeyelim’ derken sizin yaşamınızı karartmamalı. Başkaları sizin her şeyinize engel olurken, kendi hayatlarından asla hiçbir şekilde, fedakárlık etmezler. Onlar hep sizin yaşamınızı yakından izleyip, size hiçbir şekilde yaşam hakkı tanımazlarken, kendi hayatlarını bildikleri gibi, yaşamakta sakınca görmezler.

Ama oğlum, bunu ne yazık ki ancak benim yaşıma geldiğinde anlayabiliyor, yıllar boyu başkalarını düşünerek, yaptığın fedakárlıklara pişman oluyorsun. Bu nedenle, böyle acı çekmeye hiç gerek yok. ‘Biz birbirimizi seviyoruz; evlenmeyi düşünüyoruz’ diye açıklamanızı yaparsınız; olur biter.
Yazarın Tüm Yazıları