Servan öldüğüyle kaldı

SERVAN dört yaşındaydı. Bundan 10 yıl önce anne ve babasıyla Ankara’daki YİMPAŞ Söğütözü Mağazası’na alışverişe gitmişti. Şeker yerken, montajı unutulan 100 kilogramlık dolabın altında kaldı ve can verdi.

Dün gibi anımsadığım bu olay herkesin yüreğini yaktı. En çok da çocuklarını kaybeden Nazan-Haşim Karahan çiftinin. Karahan çifti mahkemeye başvurdu. Davanın sonucunu merak edenlere söylemek istiyorum.
Sorumlular hakkında açılan ceza davası 7.5 yılda tamamlanmayıp zamanaşımından düştü. Karahan çifti açtıkları 500 bin liralık tazminat davasının reddedilen 440 bin liralık bölümü nedeniyle YİMPAŞ avukatlarına icra yoluyla 7 bin lira ödemek zorunda kaldı. YİMPAŞ ise kesinleşen 82 bin 100 liralık tazminatı hala ödemedi.

Hiç şikayetçi olmazdım

On yıldır süren dava sürecinde yaşadıklarına isyan eden Baba Karahan, ne dedi biliyor musunuz?
“Adalet sistemi bizi yıktı. Keşke hiç şikayetçi olmasaydık...”
Psiklojisinin bozulduğunu ve artık çalışamadığını belirten Karahan, şunları söyledi:
“O kadar çok yorulduk ve gücümüz tükendi ki, bize çocuğumuzun öldüğü o günü bile arattılar. Keşke o güne dönsek, hiç şikayetçi olmazdım. Eşimle böylesine maddi ve manevi yıpranıp üzülmezdik. Geçen yıl ‘kendi davamızı takip edeyim’ diye hukuk okumak için üniversite sınavlarına hazırlandım. Psikolojimin bozulduğu ve artık kaldırmayacağıma ikna edip beni vazgeçirdiler.

Eşimin ziynetlerini satıp ödedim

Bizim canımız gitti yıkıldık. Ama hukuk sistemi bizi daha çok yıktı. Dava on yıl sürdü. Altı yıllık yargılama sonunda, ‘dava yanlış mahkemede görüldü. Tüketici mahkemesi baksın’ diye Yargıtay bozdu. Ceza davası zamanaşımından düştü. YİMPAŞ avukatları, tazminatın reddedilen bölümü için mağdur taraf bizden 7 bin lira vekalet ücreti aldı. Bu parayı eşimin ziynet eşyalarını satıp ödedim.

Adil yargılama yapılmadı

Bu olayda adil yargılama yapılmadı. Fahiş hukuk hataları yaşandı. Yazı işleri müdürü bilirkişileri mahkemeye çağırıp hazırlanmış raporu imzalatmak istedi. İki yıl gıyabımızda yargılama yapıldı. Haberimiz olmadı. Kazandığımız 82 bin lira tazminat için YİMPAŞ’a 3-4 kez hacze gittik. İcra memurları ürktü. Bir defasında ‘başımız derde girer. Aranızda anlaşın diyerek, kapıdan döndüler.

Keşke komisyon kurulup incelense

Ben İTÜ mezunu bir mühendisim. Hayatımızın on yılı karardı. İki-üç tane evim vardı. Sattım. O gün BMW’ye biniyordum, şimdi yayan gidiyorum. Şu anda çalışmıyorum. Beş avukat tuttuk. 23 bin 500 sayfa fotokopi çektik. Avukat, mahkeme, bilirkişi masrafı derken, kazandığımız paranın üç katı masraf ettik. Keşke devlet bir komisyon kursa, Servan’ın davasında olanlar adalet sisteminde yaşanan aksaklıklar bir bir ortaya çıkarılsa. Benim evladım boşuna ölmemiş olsa. Bari ölümü bu işe yarasa.

Derdimiz para değil

YİMPAŞ Holding’in Başkanı Dursun Uyar’la görüştük. Dursun Bey bana, ‘Nakitimiz yok. Bir milyar dolar malvarlığımız var. Size aylık para verelim. Ankara’da ev verelim’ dedi. Sonunda noter kanalıyla 21 Haziran’da tazminatı ödeyin diye ihtar çektim. Aradan aylar geçti ödemediler. Derdimiz para değil. Bu bizi çok üzüyor. Dava 2-3 yılda bitse bu duruma düşmeyecektik. YİMPAŞ’ta belki tazminatımızı alacaktık.”

On yıllık dava

9 Mart 2001’de, bayram alışverişi için gittikleri Ankara’daki Yimpaş Söğütözü Mağazası’nda, Servan, oyuncak reyonunda oynarken, duvara monte edilmemiş 100 kilogramlık dolabın üzerine düşmesi sonucu ölmüştü. Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada üç mağaza yöneticisi ve üç tezgahtar kusurlu görüldü. Ancak Yargıtay, satış görevlisi üç kişiyle ilgili kararı bozunca tüm sanıklar yeniden yargılandı. Bu yargılama sonunda, Servan ya da ailesinin de 3/8 kusurlu olduğu kararıyla, sadece müdür yardımcısına bin 908 lira para cezası verildi. Bu karar da yeminsiz bilirkişi raporu nedeniyle bozuldu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 8 Temmuz 2009’da, davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesine karar verdi. 500 bin liralık tazminat davasında önce asliye hukuk mahkemesinin 60 liralık tazminat kararı Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nce, “Dava tüketici mahkemesinde görülmeli” diye bozuldu. On yılın sonunda mahkeme 82 bin 100 lira tazminata hükmetti ve bu karar kesinleşti.
Yazarın Tüm Yazıları