Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Semboller ve hikayeler

Kişisel renk analizleri gerçekleştiren renk uzmanı Benjamin Moore, Color Pulse başlıklı konferansta renklerin hem ruh halimizi hem de etrafımızdaki enerjiyi etkilediğinin altını çizmişti.

Haberin Devamı

Evlerimizdeki renk paletinin dengeli olması için Moore’un önerisi, geçmişi bugüne taşıyan hikaye ve sembollerden yararlanmak.

“Bizden önceki nesillerin izlerini taşıyan ve geçmişteki hayatlarından çıkarıp bugüne getirdiğimiz semboller, hikayeler ve kişisel miraslar bize kendimizi güvende hissettiriyor. Sürdürdüğümüz yaşamın içerisinde geçirdiğimiz süreçler ve tarihimizle gurur duyuyoruz. Bu trendin yansımasını modada nostaljik ve vintage seçimlerin yıldızının parlamasıyla da görebiliyoruz.”, diyen renk uzmanı Benjamin Moore, kendimizi yakın hissettiğimiz coğrafya ve kültürlerin içinden bulup çıkaracağımız eski/yeni dekorasyon ipuçlarıyla kendimize özgü mekanlar yaratabileceğimizi söylüyor.
Renk paleti
Dün ile bugünün bağlantısını kuran renk paletinde ağırlı olarak canlı toprak tonları, safran sarısı, günbatımı renkleri ve bronz parıltılar bulunuyor. Natüralist bir tema, canlı ve zengin bir görünümle buluşturuluyor. Haki, devetüyü ve kök kırmızısı da bu skalaya eklenebilecek vurucu renkler arasında sayılabilir. Seçtiğiniz kahverengi solgun olmamalı; içinde kırmızı ve sarının alt tonlarını da barındırmalı. Halı üretiminde kullanılan, doğal renk veren malzemelerin değeri gün geçtikçe yükselecek. Örneğin kök kırmızı, koyu bordo ile paslaşarak en zamansız rengin koltuğuna oturmaya aday. Altın rengi ve güneşten rol çalan aydınlık sarı tonlarıyla mekânlar ısınacak; iyimserlik kazanacak. Yaz aylarında ise turkuaz ve indigo mavi, iç ve dış mekanlara sakinlik, güven ve enerji pompalayacak.
Neler var?
- Yöresel geometrik çizgiler ve modernize edilmiş otantik desenler
- Totem simgeler ve grup halinde kullanılan tasarımlar
- Dantel işleri, elde dokunan ve büyük şişlerle örülen dokumalar
- Nakış işlemeleri
- Ready-made mobilyalar
- Folklorik, etnik ve tribal desenler
- Yıpranmış görünümlü halılar
- Eski kilimler
- El yapımı seramikler
- Spiritüel simgeler
- Uzakdoğu objeleri

Jaime diye biri!

Haberin Devamı

1974 doğumlu İspanyol tasarımcı-sanatçı Jaime Hayon, bugünlerde tasarımın harika çocuğu olarak gösteriliyor. Sıradışı tasarımları şimdiden uluslararası müze, galerilerde sergilendi; dev markalar onunla çalışmak için yarışır oldular. Tasarımlarındaki en dikkat çekici taraf, farklı materyalleri bir arada kullanması...

Karl’ın kitaplığı

Haberin Devamı

Kitap okumanın en önemli hobisi olduğunu söyleyen moda efsanesi Karl Lagerfeld, kendi yaşam alanını kitaplarla donatarak tanıdık bir objenin yardımıyla iç dengesini buluyor. Nietzsche hayranı olan tasarımcının kitaplığında bu filozofun eserleri dahil 300.000 kitaplık bir koleksiyon bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları