Sarayda Bayram

Şimdilerde bayram tatil demek. Gelin, birlikte bayramın yalnızca bayram demek olduğu dönemlerden birine gidip Osmanlı sarayından içeri uzatalım başımızı ve bakalım sarayda bayram telaşı nasıl yaşanıyor.

Sol tarafında özel giysilerini giymiş olan akraba ve devlet adamlarının hazır beklediği tahtından kalkıp büyük bir kalabalıkla birlikte Sultanahmet ya da Ayasofya Camii’ne namaza gidermiş padişah. Namazdan en son o çıkar ve kapıdaki kalabalıkla Kubbe-i Humayyun’a gider, Mehter Takımı eşliğinde tahta otururmuş. Ve işte böylece bayramlaşma töreni de başlarmış. Bayramın büyük bir telaş anlamına geldiği günlerden, bayram kutlamalarının cep telefonlarından herkese aynı mesajın gönderilmesiyle yapıldığı günlereÉ

İnce noktalar

Buzdolabınızdaki kötü kokuları gidermek için, bir kase sütü buzdolabında bekletin. Bu iş için kullandığınız sütü tekrar kullanmayın.


PRATİK TARİFLER

Kalbura bastı

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı tereyağı (eritilip ılıtılmış)

1 kahve fincanı su

1 adet yumurta

1 çay kaşığı kabartma tozu

Alabildiğine un

İç harcı için

1 su bardağı çekilmiş ceviz veya fındık içi

Şerbet için

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon suyu

Öncelikle, derin bir kapta tereyağını, suyu, yumurtayı ve kabartma tozunu karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutun. Üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, mekik şekli verdikten sonra, rendeye bastırarak şekillendirin. Tam ortasını parmağınızla çukurlaştırıp, bu çukura 1 tatlı kaşığı ceviz ya da fındık içi koyun. Mekikleri yağlanmış fırın tepsisine sıralayarak, önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Öte yandan, şerbeti için suyu ve şekeri orta ısılı ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatıp limon suyunu ekledikten sonra 7-8 dakika daha pişirin. Kalbura bastılar ılık haldeyken soğuk şerbetin içinde yarım saat beklettikten sonra servise sunun.

Kaymaklı künefe

6 kişilik

Hazırlama süresi 50 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

1/2 kilogram tel kadayıf

400 gr tuzsuz beyaz peynir

250 gr tereyağı (eritilmiş)

Şerbeti için

5 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

1 limonun suyu

Üzeri için

250 gr taze kaymak

2 yemek kaşığı dövülmüş Antep fıstığı

Öncelikle, kadayıfı derin bir kabın içine didikleyip, üzerine tereyağı gezdirerek iyice ovun. Yarısını, 35-40 cm çapındaki tepsiye döşeyip, üzerine peyniri gezdirin. Kalan kadayıfı da yayıp iyice bastırın. Kadayıfı ocakta önlü arkalı, nar gibi olana kadar pişirin. Öte yandan, şerbeti için şekeri ve suyu koyulaşana kadar kaynatıp son olarak limon suyunu ekleyerek bir taşım daha kaynadıktan sonra ılımsını bekleyin. Şerbeti kadayıfın üzerine döküp üzerini Antep fıstığı ve kaymakla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları