Sadece tatlı değil

Hiç tartışmasız, en sevdiğim tatlılardan biridir aşure. İçinde kuru meyveden baklagile, taze meyveden kuruyemişlere kadar pek çok malzeme bulunan aşurenin besleyici özelliği de tartışılmazdır.

Haberin Devamı

Ancak aşure sadece tatlı değildir. Onun geleneklerimizde de yeri bambaşkadır. Peki nedir aşureyi bu kadar önemli kılan?
Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gününe atfedilen ve tüm Anadolu’da ve Trakya’da çeşitli şekillerde ve çeşitli malzemelerle yapılan aşure toplumsal hayatımız açısından da çok belirleyicidir. Çünkü esas olan, aşureyi bir tatlı olarak evlerde yapmak değil, onu hısım akrabayla paylaşmaktır. Herkes büyük tencerelerde kendince pişirir aşuresini, sonra da kaselere koyarak komşusuna gönderir.
Dediğimiz gibi, aşure Hicri takvimin onuncu gününden başlayarak yapılır.
Ve bu güne atfedilen çok anlam vardır.
Şimdi bunların bazılarını saymaya çalışalım.
Farklı inanışlara göre Adem Peygamber’in tövbesinin kabul edildiği, Hz. Eyyüb’ün şifa bulduğu, Hz. Yunus’un balığın karnından çıktığı, Hz. İsa’nın ölümden kurtularak göğe yükseldiği, Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i geçtiği Hz. Hüseyin’in Kerbela’da katledildiği ve Nuh Peygamber’in gemisinin karayı bulduğu gündür Muharrem ayının onuncu günü.
Sebebi ne olursa olsun aşure yapmak ve dağıtmak Türk insanı için çok önemlidir.

Haberin Devamı

Vartabit paçası

Bir tencerede kuru fasulyeyi çok az (yarım pişecek şekilde) haşlayın. Suyunu süzüp yıkayın. Sonra tekrar tencereye su ilave edip haşlayın. Haşlama suyunu bir kenara ayırın. Ayrı bir kaba tahin, sarmısak, limon suyu, tuz ve fasulyenin haşlama suyundan biraz alıp karıştırın. Sosunu hazırlayın.
Bayat ekmekleri servis tabağına küçük küçük doğrayın. Ekmekleri fasulyenin haşlama suyuyla hafif ıslatın. Üzerine ilk önce haşlanan fasulyeleri daha sonra hazırladığınız sosu ilave edin.
Diğer tarafta sıvıyağı kızdırıp içerisine kırmızı biberi ekleyin ve karıştırın. Servis tabağındaki vartabit paçasının üzerine gezdirerek dökün maydanozu kıyıp üzerini süsleyerek servis yapın.

Malzeme listesi

- 250 gr kuru fasulye
- 1 su bardağı tahin
- 6 diş sarmısak
- 1 limon suyu
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- ½ demet maydanoz
- 2 dilim bayat ekmek
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber
- 1 çay kaşığı tuz

Yazarın Tüm Yazıları