Ronaldinho ile maç yapmak isteriz

HACETTEPE Üniversitesi Psikoloji bölümünden Sedat Yağcıoğlu, Beykent Üniversitesi Psikoloji bölümünden Serdar Değirmencioğlu, ODTÜ Psikoloji bölümü öğrencileri Sedat Yağcıoğlu ve Özüm Yeşiltaş, Çankaya ve Altındağ’daki ilköğretim öğrencisi ya da okula gitmeyen 300 çocuğa 23 Nisan’ı sormuşlar.

Yanıtları mı?

Çocuklar 23 Nisan’da şarkıcı Funda Arar’la tanışmak, Brezilya’ya gitmek istiyorlar, oyun oynamak, şiir okumak, yürüyüş yapmak, içlerinden geldiği kadar şarkı söylemek isteyenler de var... Hatta okulu kırıp, internete girmek, sokaklarda dolaşmak, sabaha kadar dansetmek, eğlenmekten sözediyorlar.

Çocuklar arasında çocuk haklarının, devlet memurları tarafından çocukların yapması ve yapmaması gereken şeylerin yazıldığı kağıtlar olarak görenler de var.

RONALDİNHO İLE MAÇ

23 Nisanın çocukların gözünden nasıl görüldüğünü anlamak üzere yapılan çalışmaya katılan yaşları 8’le 15 arasında değişen çocuklardan ikisi, Henry, Ronaldinho, Delgado ve Ricardinho gibi futbolcularla maç yapmak istediklerini söylemişler. İçlerinde ’hiçbirşey yapmak istemediğini’, töreni sevmediğini, söyleyenler var. 300 çocuktan önemli bir bölümü halk oyunu yapmak istediklerini söylemiş. Erkeklerle kızların birarada dans etmesini, talep eden yanıtlar da var.

Buna benzer bir başka yanıt da ’kızların dansını izlemek istemek’.

Çocukların sıklıkla dile getirdiği bir başka şey de ’başkaları gösteriler düzenlesin, biz izleyelim.’

Aralarında ’şiir okumak’, ’ders çalışmak’, ’sınıf süslemek’, ’Atatürk’ü görmek’, ’Cumhurbaşkanı’nı görmek’, ’polis olmak’ isteyenler var.

300 yanıtın çoğunu da ’oynamak istiyorum’ ifadesi oluşturuyor.

GÜNÜN SÖZÜ

"Ona buradan sesleniyorum, Türkiye ve Başkenti gerecek tutum ve davranışlardan kaçınsın, Çocukların Bayramı’na çocukların o tertemiz ellerinin uzandığı Bayramı’na ve o bayramların temiz pankartlarına, gecelerin kara rengi içinde, ellerini uzatmasın..

(Çankaya Belediye Başkanı Prof. Muzaffer Eryılmaz)

Keçiören Belediyesi: Hukuksuzluk yok

KEÇİÖREN Belediyesi’nden "Keçiören’de ilginç baskı" (19.4.2007) başlıklı yazıya yapılan açıklama şöyle:

"Yazınızda Osman Canatan isimli vatandaşımızın, mülkiyeti belediyemize ait dükkanların kiraya verilmesiyle ilgili iddiaları yer almaktadır. İddia edildiği gibi yapılan işlemde herhangi bir hukuksuzluk sözkonusu değildir. İhale işlemleri, Danıştay 10. Dairesi’nin 1991 Esas yılı 1989/2736 Esas sayılı kararı ve Sayıştay Genel Kurulu’nun 21.03.1993 gün 4761/1 sayılı kararlarına ve İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri’nin 2005 yılında belediyemizde yaptıkları teftişde verilen kararlarına istinaden yapılmaktadır. Ayrıca 5393 sayılı Belediye Yasası’nın 15. maddesi ile Devlet İhale Kanunu’nun 75. maddesinin Belediye taşınmazları hakkında da uygulanacağı kuralı getirilmiştir. Söz konusu kararlarda kira sözleşmelerinin 1 veya 3 yıllık olmasının kiracılarla yapılan sözleşme ve kira kontratosuna açıkca yazılması ve sözleşme bitiminde de ihalenin yenilenmesi istenmektedir. Yapılan işlemler bu kararlar doğrultusunda yapılmaktadır. İhaleler ilan yoluyla duyurulmakta ve isteyen herkes bu ihaleye katılabilmektedir."

Reprezantan mesaisi

DOKTOR Sami Ulus Çocuk Hastanesi Başhekimi’ne... Geçen gün oğlumu hastaneye götürdüm. Muayene için sıra bekliyoruz. Sıra bitmiyor bir türlü, hep aynı yerdeyiz.

Merak edip sordum. Cevap yok... Doktorun odasından içeri baktığımda, ilaç firmalarının çalışanları oturmuşlar, tabiri caizse ’geyik’ yapıyorlar. Doktorları meşgul ediyorlar.

Bu arada sırada bekleyen çocukların ağlama sesleri yükseliyor...

’Neden öğle tatilinde ilaç tanıtımı yapmıyorsunuz?’ diye röprezantana sordum ’güldü’...

Mesai saati içinde bu tanıtımlar yasak değil mi yoksa?

Mustafa SERTKAYA

Lösemili’nin Bayramı

LÖSEMİLİ çocuklar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını bu yıl tüm coşkusuyla Ankara’da kutluyacaklar.

LÖSEV (Lösemili Çocuklar Vakfı) açıklamasında şöyle diyor: "Türkiye’nin dört bir yanından gelen çocuklar hafızalarından silinmeyecek üç gün geçirecekler. Dünya çocuklarıyla bir araya gelerek, Ulu Önder Atatürk’ün kendilerine armağan ettiği bu eşsiz bayramın tadını çıkaracaklar. Bu sene LÖSEV Lösemili Çocuklar Okulu’nun da katılacağı resmi geçit töreni için büyük bir heyecanla hazırlanan çocukların coşkusu ve mutluluğunu sizlerle paylaşmak arzusundayız."

Geçen cumartesi günü Bilkent Rollhouse bowling turnuvasını izleyen Atlı Spor Kulübü’nde ’Midilliler’le tanışan, pazar günü Anıtkabir’i ziyat eden lösemili çocuklar bugün 11.00’de Diyanet İşleri Bakanlığı’na yaptıkları ziyaretten sonra 19 Mayıs Stadyumu’nda resmi töreni izleyecekler. Akşam üzeri de Atakule’de 23 Nisan Şenliği etkinliğine katılacaklar.

Bizler ve onlar

ODTÜ Mezunları Konseyi son dönemde meydana gelen cinayet ve saldırıları kınayarak bunlara prim verilmemesi gerektiğini belirtiyor. Konseyin çağırısı şöyle: "Malatya’da bir yayınevi saldırıya uğruyor. Yapanlar bir vakıf yurdunda kalan 5 tane 19-20 yaşlarında genç. Yaptıranlar, her zamanki gibi belli değil. Yüzyıllarca değişik etnik kökenli insanlar , değişik dinlerin mensupları bu ülkede kardışçe yaşamadılar mı? Şimdi neden bu ötekileştirme çabası. Çılgınca bir ’biz ve onlar’ furyası.

Hepimiz biriz. Önce insanız. Demokrat, özgürlükçü, insanca birlikte yaşamdan yanayız diyemiyorsak; neşemizde, kederimizde bir olamıyorsak, şimdi bizim Irak hakını üzülerek seyrettiğimiz gibi yarın başkaları bizi seyredecek.

Artık sorumsuzca davranmayı bırakmalı; farklı etnik köken, farklı din, farklı mezhep hattı bu farklılıkları bulamazsak detaylarda bir fark bulup ötekileştirme kampanyasına bir son vermeliyiz.

İnsanız ve bir arada kardeşce yaşamayı zaten biliyoruz, unutturmaya çalışanlara prim vermeyelim."

Biliyor musunuz

FİKRET Bila’
nın ABD’nın Irak’ı işgali öncesi ve sonrasında Ankara’da yaşanan pazarlıkların belgeleriyle birlikte anlattığı kitabı "Ankara’da Irak Savaşları" (Güncel Yayıncılık)’nın çıktığını...
Yazarın Tüm Yazıları