Ramazan ve bayramla trafik arttı, 5 milyar dolarlık kargo patladı

9 günlük tatil bayram kutlamasının yerini hediye paketiyle hatırlama yöntemine bırakınca, başta tekstil malzemeleri, ayakkabı, oyuncak ve gıda maddeleri olmak üzere kargoyla gönderilen ürünlerde iki kat artışa yol açtı. Son 10 günde her 100 koli sevkiyatından 60’ını Marmara Bölgesi’nden gönderilip, doğu illerine ulaştırılan kargolar oluşturdu.

YILLIK hacmi 5 milyar dolara ulaşan kargo sektöründe bayram keyfi yaşanıyor. Başta tekstil malzemeleri, ayakkabı, oyuncak ve gıda maddeleri olmak üzere kişi ve kuruluşların bayram öncesi gönderdiği hediye paketlerinde yaşanan artış, kargo şirketlerinin 12 bin 500 ton olan günlük sevkiyatlarının bir anda 22 bin 500 tona ulaşmasını sağladı. Son 10 gün içinde yaptıkları her 100 koli sevkiyatından 60’ını Marmara Bölgesi’nden alıp, ağırlıklı olarak doğu illerine ulaştıran kargo şirketlerinin şeker bayramına kadar hedefledikleri gelir de 375 milyon doları buluyor.
1.5 milyar dolar içerde
Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, sektörün 5 milyar dolara ulaşan yıllık hacminin 1.5 milyar dolarlık kısmını yurtiçi gönderi sevkiyatları oluşturuyor. Aralarında UPS, Fedex, DHL gibi uluslararası kargo kuruluşlarının da bulunduğu sektörde, irili ufaklı yüzlerce şirket rekabet ediyor. Bunlardan bir kısmı yurtiçi ve yurt dışı adrese teslim hizmet verirken, büyük kısmı da oluşturdukları moto-kurye filoları aracılığıyla ekspres kargo hizmetinde bulunuyor.
Hediye paketiyle hatırlama
Kargo, kurye ve diğer geleneksel yöntemlerle yapılan taşımacılıkları da bünyesinde toplayan sektörün iş hacminin bayram öncesinde iki kata varan oranda artmasında, ramazan ayı ve yeni eğitim döneminin yaklaşması etkili oldu. Buna da şirketlerin yeni promosyon çalışmaları, kişi ve kuruluşların hediye ve yardım paketleri ile eğitim kurumlarının gönderilerindeki artışlar yol açtı. Bayram kolileri arasında ayakkabı, tekstil, oyuncak ve gıda maddelerinin yanı sıra, kolonya, şeker, çikolata gibi gönderiler de yer alıyor. Bunda da Şeker Bayramı’nın 9 günlük tatile dönüşmesi nedeniyle yakınlarını ziyaret edemeyenlerin kargoyla gönderdikleri hediye paketleriyle hatırlama yöntemini seçmesi de etkili oluyor.
Hava taşımacılığı ve internet
Küçük paketlerden zarflara, kolilerden elektronik ve beyaz eşyaya kadar farklı ağırlık ve hacimdeki gönderileri adrese teslim ulaştıran sektörde bireysel teslimler, özellikle internetten yapılan satışlara paralel olarak artıyor. Bu artış, ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Kayseri gibi kurumsal yapıların gelişmiş olduğu illerde gözleniyor. Sektördeki büyümede, hava yolu kargo taşımacılığının da gelişmesi, önemli rol oynuyor. Havayolu üzerinden gönderilen kargolar sayesinde kolilerin Türkiye’nin tüm illerine 24 saat içinde ulaştırılması sağlanabiliyor. Kolilerin adrese teslim süreleri de 600 kilometreye kadar olan gönderilerde 24 saati, daha uzun mesafelerde de 48 saati geçmiyor.

Kargomatikte 7 gün 24 saat hizmet var

TÜRKİYE’de kargo taşımacılığında bir ilke imza atarak, “kargomatik” uygulamasını devreye sokan PTT, bu uygulama sayesinde haftanın 7 günü 24 saat adrese teslim hizmet vermeye başladı. Kabul sırasında alıcının cep telefonu ya da e-mail adres bilgilerinin alınma şartıyla en fazla 35x37x61 santimetre boyutlarındaki gönderiler, kargomatik adı verilen makinelere mesai saati dışında da bırakılabiliyor. Kargo bırakıldıktan sonra alıcılara, SMS veya e-mail yoluyla iki şifre gönderiliyor. Alıcılar da bu şifreler kendilerine ulaştıktan sonra teslim alabiliyor. Şu anda PTT’nin kargomatikleri 3’ü Ankara, 2’si İstanbul olmak üzere 5 farklı noktada bulunuyor.

Kredi kartı ‘nitelikli’ moto-kurye VIP sayılıyor


KARGO ve Kurye Gönderileri Yönetmeliği’ne göre, ağırlık olarak en fazla 2 kilogram, hacimsel olarak en fazla 2 desiseye kadar olan evrak, doküman ve eşyadan oluşan gönderiler ”kurye”; pasaport, kimlik kartı, banka kartı gibi özellikli evraklar ise ”nitelikli kurye” sınıfına giriyor. Bu tip nitelikli evrakların tesliminde uygulanan tarife, şirketten şirkete değişiklik gösteriyor. Tarife farkı 5 kata kadar ulaşabiliyor. İl ve ilçe merkezlerinde kabulünün yapılan ve gün içinde alıcılarına ulaştırılan gönderilere şehir içi ekspres kurye, 2 kilo ve 2 desisenin üzerindeki gönderilere ”kargo”; hava yolu ya da moto-kurye ile en seri yoldan alıcılara ulaştırılan gönderiler de ”VIP kargo” olarak nitelendiriliyor.
Yazarın Tüm Yazıları