Polis ipad’in peşine düşer mi?

Bahçelievler 7. Cadde, Tunalı Hilmi, Kızılay…

Haberin Devamı

Ankara’da her yer hırsız kaynıyor. Evi soyulanlar, mağazalarda, sokakta, çantası, telefonu çalınanlar. Artık profesyonelleşen bu hırsızlarının son kurbanı da ben oldum.
Bahçelievler 7. Cadde’deki İpekyol Mağazası’nda geçen Cumartesi günü saat 17.30 sularında ipadımı çaldılar. Birkaç dakika içinde. Yanımda arkadaşım ve mağaza görevlisi varken, ayakkabılara bakarken. Sağ tekini denediğim ayakkabının solunu denemeye fırsat bulamadan gözümün önündeki taba rengi çanta artık yoktu. Daha yazmaya fırsat bulamadığım son yurtdışı gezimin haber notları ve fotoğrafları, yazılarım, arşivim, telefon numaralarım, mail adreslerimin vs bulunduğu daha yedeklemeye fırsat bulamadığım 15 günlük yeni ipad-2’im ve klavyesinin olduğu kocaman çanta sanki ışınlanmıştı.

Haberin Devamı

Görüntüleri verebileceklerini söylediler

Mağaza müdürünü tanıyordum ve ben ayakkabı denerken, hemen kasanın yanında en fazla bir metre uzaktaydı. Çantamın çalındığını söyleyince, İstanbul merkezlerini aradı. Bana, “Merkezi güvenlik sistemimiz var. İstanbul’dan güvenlik kamerası görüntülerini isteyebiliriz” dedi. Bunu öğrendikten sonra çıkıp yanındaki arkadaşımla birlikte Bahçelievler Polis Merkezi’ne gittik. Davacı oldum. Kaybettiğim bilgilerin benim için ipadın kendisinden de paradan da çok daha değerli olduğunu söyledim. İki polisle karakoldan mağazaya gittik. Olay mahalini incelediler, kameranın yerini kontrol edip, mağaza müdürü ile konuştular. Mağaza müdürü İstanbul merkezlerini yeniden aradı ve Pazartesi günü görüntüleri karakola verebileceklerini belirterek, polislerin telefonunu aldı.

Üç günlük görüntü kaydı yokmuş

Pazartesi günü soruşturmayı yürüten polis memuru beni telefonla aradı. Dünya çapında zincir mağaza olan İpekyol’un güvenlik kamera görüntüsü olmadığını bildirdiğini söyledi. MOBESE kayıtlarını da incelemeye alan polislere ilgilendikleri ve beni de bilgilendirdikleri için teşekkür ederek, telefonu kapattım. Hemen arkasından Pazar akşamı beni son derece nezaketle “geçmiş olsun” diye arayan bölge müdürüne bu kez ben telefonla ulaştım. O da bana, “Sigortaların attığını, teknik bir arıza nedeniyle son üç güne ait hiçbir güvenlik kamerası görüntüsü olmadığını” anlattı. Bilişim suçları uzmanı avukatlık yapan eski bir savcı arkadaşımı arayıp “Ne yapayım” diye danıştım. Bakın ne dedi:

Haberin Devamı

Önce ‘var’, sonra ‘yok’ dediler

“Bu kadar büyük ve ünlü bir mağazanın tam üç günlük güvenlik kamerası görüntüsü olmaması ‘hayatın olağan akışına ters’. Büyük bir güvenlik zafiyeti ve mağazadan kaynaklı kusur. Mağaza yetkililerinin, önce ‘var’ dedikleri görüntüler için son ‘yok’ demeleri ise kuşkulu. Polise yanlış bilgi vermek suçtur, delil karartma sayılabilir. Suç duyurusunda bulun”
Bu öneri üzerine bazı emniyet yetkilisi arkadaşlarımıza da danıştık. Birinin beni şaşırtan tepkisi şuydu: “Basit bir ipad için polis uğraşmaz”

Korktuk hırsızdan şikayetçi olmadık


Gazetenin arabasıyla da büroya dönerken, şoförlerimizden biri, “Geçmiş olsun” dileklerini ilettikten sonra, “Oya hanım, kızımın da evi soyuldu, bilgisayarı, eşyaları çalındı. Karakola gittik. Polisler bize ‘bunlar şebeke şikayetçi olmayın, dava açılınca sizin kim olduğunuzu öğrenirler başınız derde girer’ dediler. Biz de korktuk, şikayetçi olamadan Karakoldan geri eve döndük” dedi.
Polis ve Selahiyat Kanunu’na göre polisin görevi vatandaşın can ve mal güvenliğini ev eşyası da basit bir ipad de olsa korumak değil mi? Yargıtay’ın hırsızlara verilecek cezayı malın değerine göre belirlediği gibi her karakolda farklı bir çalınan eşya arama tarifesi mi var diye düşünmeye başladım. Ama ben evi soyulan kızımızdan şanslıyım. Bahçelievler Polis Karakolu benim ipad’ı hala arıyor.

Haberin Devamı

Hırsızın hiç mi kabahati yok

Arkadaşlarım ve olayı duyanların “Canın sağolsun, boşver. Cana geleceğine mala gelsin. Olur böyle şeyler. Ya sana bir şey olsaydı. İnsan ipad koyduğu çantayı elinden bırakır mı? Hata senin. Niye mağazaya ipadle gittin, çalınır tabi” şeklindeki eleştirilerinden çıkardığım sonuçta şu:
1-Hırsızın da müşterileri için güvenlik önlemi almaya gerek bile duymayan polisi “güvenlik kamera görüntüsü var diye iki gün bekletip sonra hiç kayıt yokmuş” yanıtı veren mağazanın da hiç mi hiç kabahati yok! Bütün hata ipadını çaldırıp sonra peşine düşen bende.
2-Akıllı telefonunuz, ipad’iniz varsa daha çalınmadan cihazın bulunduğu yeri size bildiren programları yükleyin. Belki siz bulup polise yerini bildirirsiniz
3-Elde taşınan çanta kullanmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Hırsızlara daha kolay hedef olursunuz.
4-Uzun saplı çanta kullanın, boynunuzdan geçirip hep çapraz takın. Fermuarının üzerinden de gözünüzü ayırmayın.
5-Hırsızlık mağduru olursanız, karakola gidip davacı olun. Şikayetinizi kesinlikle geri çekmeyin, ben çekmeyeceğim. Bayram sonrası da savcılığa gidip suç duyurusunda bulunacağım.
Bütün okurlarımın Kurban Bayramlarını en iyi dileklerle kutluyorum. Hepinize hayırlı bayramlar.

Yazarın Tüm Yazıları