Pişirmenin tarihi

Hani hep diyoruz ya, “İnsanlar yiyeceklerini ateşi keşfettikten sonra pişirmeye başladı” diye.

Haberin Devamı

Peki ilk pişirme işlemi nasıl gerçekleşmiş olabilir? Yani daha önce ateşi hiç görmemiş olan insan nasıl oldu da yiyeceklerini pişirmeyi başardı?
Konuyla ilgili kesin bir bilgiye sahip değiliz ama hayvanların etini sopaların ucuna yerleştirerek ateşe uzattıkları ve bu işi tesadüfen yaptıkları sanılıyor.
Bilinen o ki; sonraları yiyeceklerini toprağın altında açtıkları çukurlarda, kızgın taşlar üzerinde ya da yapraklara sararak közde pişirmeyi öğrendiler. Hangi yiyeceğin ne şekilde pişirileceği de ilk aşçılık deneyiminin ortaya çıkmasını sağladı herhalde.
Toprağın altındaki ilk fırınları toprağın üzerinde yapmayı başaran insanlar, bu fırın benzeri yerlere iki delik açmışlardı.
Bunlardan biri dumanın dışarı çıkmasına, diğeri de ateşin sönmemesi için havalandırmaya yarıyordu.
Fırın kapağı göreviniyse yiyeceklerin önüne koydukları bir taş görüyordu. Yani bazı yörelerimizde hâlâ kullanılmakta olan toprak fırınların temeli ta ilk çağlarda atılmıştı.

Haberin Devamı

Bulgurlu pazı dible

Pazı yaprakları dolma ya da çorba gibi başka bir yemek için ayrılır. Sapları yıkanıp 1 santim kalınlığında doğranır.
Kuru soğan, yemeklik incecik dilimlenir.
Yıkanıp ayıklanmış yeşil soğanlar, maydanoz ve dereotu da ayıklanıp ayrı ayrı doğranır.
Zeytinyağı geniş bir teflon tencereye aktarılıp orta ısılı ateşe oturtulur.
Üzerine soğanlar ve dövülmüş sarmısaklar eklenip 1-2 dakika kadar kavrulur.
Doğranmış yeşil soğan, pazı sapları, bulgur ve salça tencereye aktarılıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 3-4 dakika kadar kavrulur.
Üzerine, maydanoz ve dereotu ilave edilip tuz, karabiber ve pul biber serpilir. (Varsa 1 çay kaşığı toz kişniş de katılabilir.) 2 su bardağı sıcak su da aktarılıp ocağın altı kısılır.
Yemek, kısık ateşte, 30-35 dakika pişirilir.
Tencerenin kapağı açılıp limon suyu gezdirildikten sonra karıştırılır. Ilık olarak servise sunulur.

Malzeme listesi

- 500 gr pazı (Yalnızca sapları kullanılacak.)
- 2 diş dövülmüş sarmısak
- 6 çay kaşığı domates salçası (Yarı yarıya biber salçası kullanılabilir.)
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 2 adet taze yeşil soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan kalın pilavlık bulgur
- 1 adet limonun suyu
- 2 su bardağı sıcak su
- 2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yazarın Tüm Yazıları