Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Pırıl pırıl bir gençlik geliyor…

Merhabalar sevgili okurlar. Otizm; üç yaşından önce başlayıp ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan, beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık. Nisan ayı, 1970’den beri, tüm dünyada “Otizm Farkındalık Ayı” olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

Ülkemizde otizmle ilgili birçok vakıf ve dernek faaliyet gösteriyor. İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim Vakfı (İZEV) , Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı (TODEV), Otistikler Derneği (AURA), Otistik Çocuklarla Yaşam Derneği (OYAD) bunlardan bazıları. Hepsi de otizm konusundaki farkındalığı arttırmaya, bu rahatsızlığa sahip olanlara her şekilde yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bunların hepsi çok güzel. Ama daha da güzel olan, gençlerin bu konudaki duyarlılığı.

Koç Lisesi öğrencileri, Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde bir etkinlik düzenlemişler. Bana da bir basın bülteni gönderdiler. Öyle etkilendim ki, aynen kopyalıyorum bu bülteni.

“VKV Koç Özel Lisesi Otizm kulübü olarak 15 Nisan Pazar günü Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda bir şenlik düzenliyoruz. Otizm Dünya Farkındalık Ayı’nda ulaşabildiğimiz kadar çok insana ulaşmak ve onları Otizm’den haberdar etmek istiyoruz. Amacımız liseli gençler olarak otizme olan farkındalığı arttırmak, otizmli çocukların diğer çocuklardan farkı olmadığını göstermektir. Ayrıca, bu çocukların iyi vakit geçirerek eğlenmesini gönülden istemekteyiz.

Haberin Devamı

Günümüzde her yüz elli çocuktan biri otizmli. Toplum olarak her gün belki de farkında olmadan garip davranışlar sergileyen çocuklara küçümser gözlerle bakıyoruz. Amacımız işte bu küçümser bakışları anlayışlı bakışlara çevirmek aslında. “Otizm diye bir şey varmış” dedirtmek. /images/100/0x0/55eae9e3f018fbb8f89ebacc

Konuyu Türkiye Otizme Destek ve Eğitim Vakfı'na ( TODEV) götürdüğümüzde bizlere olağanca güçleriyle yardım ettiler ve kendi bünyelerinden birçok çocuğu etkinliğimize davet ettiler. Ayrıca, bu etkinliğin birleştirici gücüne inanan bizler, Tekirdağ ve Kocaeli'den otizmli çocuklar ve ailelerini de bu şenliğe davet ettik. Bu sayede hem küçük şehirlerde yaşayan otizmli bireylerin ailelerini İstanbul'daki ailelerle de kaynaştırmayı hem de birbirleriyle fikir alışverişinde bulunmalarını hedefledik.

Anadolu Efes Basket Takımı’nın oyuncularının da ağırlanacağı bu etkinlikte çeşitli aktiviteler (pandomim, sihirbaz ve palyaço) yapılacak ve katılımcılara ücretsiz yiyecekler dağıtılacaktır.

Haberin Devamı

“Otizm için tek engel ötekileştirenler.” anafikriyle yola çıkıp önyargıları kırmayı istiyoruz.

Ötekileşmenin olmadığı bir dünya için savaşan biz, Koç Lisesi Otizm Kulubü öğrencileri, ses getirmek ve tüm Türkiye’ye sesimizi duyurmak için sizlerin desteğini bekliyoruz.”

Gençlerimizin toplumsal sorunlara ilgi göstermesi, bu sorunlara çözüm getirmeye çalışması, bence, çok güzelin de ötesinde. Bize düşen, onlara destek olmak. Çünkü onlar bizim geleceğimiz. Geleceğimizi yaratacakların böylesine duyarlı olması, geleceğimizin çok parlak olacağı anlamına gelir. Ben, 15 Nisan Pazar günü Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda olacağım ve var gücümle onlara destek vermeye çalışacağım. Sizleri de bekliyorum!..

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları