Peyniri doğru saklamak gerekir

Peynirsiz bir kahvaltı sofrası düşünebiliyor musunuz? Ya da rakı masası...

Hatta herkesin peyniri farklı olduğundan ailelerin kahvaltı sofralarında, beyaz peynirin birden çok çeşidini de görmek mümkün. Kimisi yumuşak sever ekmeğin üzerine sürebilmek için kimisi "çamur gibi" deyip burun kıvırır yumuşak peynire. Hepimizin mutlaka favori bir peyniri vardır da peynirin nasıl saklanacağını bilir miyiz acaba?

Eskiden mahzenlerde saklanırmış peynirler. Oysa şimdi buzdolabımızda, yani 5 derece ve daha düşük sıcaklıkta saklıyoruz peynirimizi. Peyniri saklayacağınız ortamın ısısı 10 derece civarında olmalıdır. Buzdolabı ısısı olarak tanımlayabileceğimiz 5 derecede bekleyen birçok peynir aromasını kaybeder ve tadında bozulmalar olur. Bunun için tüketmeye başlamadan 1 saat önce peyniri oda sıcaklığına almak gereklidir. Bir başka önemli nokta da peynirden tüketeceğiniz kadar parça kesmektir. Özellikle de peyniriniz yumuşaksa. Çünkü yumuşak peynir sert olana göre daha dayanıksızdır. Herkesin sevdiği peynir başka, evet ama peynir sevenlerin dikkat etmeleri gerekenler aynı.

Bademli ananaslı tavuk

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

á 100 gr soyulmuş badem içi

á 4 adet tavuk göğüs eti

(Tavuk fileto, tavuk but fileto da kullanabilirsiniz.)

á 2 çay kaşığı tuz

á 1 adet yumurtanın sarısı

á 1 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

á 1 yemek kaşığı dolusu un

(Varsa mısır unu kullanmanızı öneririm.)

á 6 yemek kaşığı süt

Kızartmak için:

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

Sos için:

á 1 adet küçük boy kuru soğan

á 1 adet yeşil dolmalık biber

á 3 dilim konserve ananas

á 2 tatlı kaşığı toz şeker

á 2 yemek kaşığı soya sosu

á 2 yemek kaşığı domates püresi

(2 tatlı kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz.)

á 1 su bardağı ananas suyu (konserve)

á varsa 1 tatlı kaşığı susam yağı

Tavuk göğüs etlerini ince şeritler halinde doğrayın. Tavuk etlerini geniş bir kaba aktarıp üzerine tuzu serpin. Sonra da sırasıyla; yumurta sarısı, mısır nişastası, un ve sütü ilave edip elinizle iyice karıştırın. Soslu tavukların üzerini kapatıp buzdolabında 20-30 dakika kadar bekletin. Kuru soğanı tavla zarı formunda doğrayın. Biberi ayıkladıktan sonra yıkayın ve ister kibrit çöpü formunda, ister kuş başı et formunda doğrayın. Konserve ananas dilimlerini de tavla zarı şeklinde kesin. Toz şeker, soya sosu, domates püresi, ananas suyu ve varsa susam yağını derin bir kaba aktarıp pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın.

Üzerine, soğan, biber ve ananasları ekleyip karıştırdıktan sonra bir kenarda bekletin. Şimdi sıvıyağı wok tavasında (Çin tavası) ya da geniş ve derin bir tavada kızdırın. Buzdolabından çıkardığınız tavuk etlerini kızgın yağa aktarın. Etleri tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak yüksek ısılı ateşte, yaklaşık 8-10 dakika kavurun. Etleri el süzgeciyle süzerek tavadan çıkarıp bir tabağa alın. Ocağı hafifçe kısıp kenarda bekleyen soslu sebzeleri aynı tavaya, kızgın yağın içine aktarın. Sebzeleri orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 8-10 dakika kadar pişirin. Üzerine önceden kızarttığınız tavukları ve soyulmuş bademleri hemen ekleyip harmanlayın. Arada sırada karıştırarak 4-5 dakika daha pişirdiğiniz yemeği ocaktan alın ve servis tabağına aktarın. Yanında haşlanmış makarna ya da pirinçle sıcak olarak servise sunun. Eğer yemekte meyve kullanmaktan hoşlanmıyorsanız, malzeme listesinden ananası çıkarıp yerine; 1 adet kırmızı dolmalık biber, 100 gram brokoli ya da başka bir sebze koyabilirsiniz. O zaman, sosta kullandığınız ananas suyu yerine 1/2 su bardağı portakal suyu koymanız daha uygun olacaktır.

Fasulyeli pazı dible

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1/2 kg pazı

á 1/2 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye

(Kırmızı Meksika fasulyesi de kullanabilirsiniz.)

á 1 su bardağı pirinç

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 2 adet orta boy domates

á 2 yemek kaşığı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

á 8-10 adet taze nane yaprağı

(1 demet dereotu da kullanabilirsiniz.)

Pirinci bol tuzlu sıcak suda 30 dakika kadar bekletin. Pazıyı yıkayıp yapraklarını incecik doğrayın ve derin bir kaba aktarın. Üzerine incecik doğradığınız kuru soğanları ve 1 çay kaşığı tuzu katıp köfte yoğurur gibi yoğurarak iyice yumuşatın ve bir kenarda bekletin. Domatesleri soyup tavla zarı formunda dilimleyin. 1 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir teflon tencereye gezdirin. Üzerine soğanlı pazının yarısını koyun. Pirinci de yıkayıp süzdükten sonra soğanlı pazının üzerine serpiştirin.

Domateslerin yarısını pirincin üzerine ekleyin. Kalan pazıyı ilave edip en üste de kalan domatesi yerleştirin. Yemeğin üzerine varsa incecik doğradığınız taze nane yapraklarını ya da dereotunu ilave edin. Kalan zeytinyağını ve 1 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyunu da üzerine gezdirin. En üste haşlanmış barbunya fasulye ya da kırmızı renkli Meksika fasulyesini ekleyip kırmızı pul biberi serpiştirdikten sonra tencerenin kapağını kapatın. Orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını iyice kısın ve kısık ateşte pazı iyice yumuşayıncaya kadar, en az 20 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp en az 20 dakika dinlendirin. Tahta kaşıkla aşağıdan yukarı doğru karıştırdıktan sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları