Petro’nun kıtlama votkası

Votka sever misiniz? Soruya verdiğiniz cevap "evet"se, votkanızı nasıl alırsınız?

Vişne suyuyla mı, elma suyuyla mı, limon suyuyla mı? Yoksa siz de votka ve domates suyuyla yapılan ve keskin tadıyla damakta iz bırakan "Bloody Mary" meraklısı mısınız?

Evet votka kokteyl yapmaya ve bardağın içinde meyve suyuyla dans etmeye pek müsait bir içkidir. Belki en çok Rusya’da tüketildiğinden, Rus içkisi olarak bilinir ama tarihin sayfalarını şöyle bir çevirdiğinizde bu içkinin hemen her yerde aynı zamanda içilmeye başladığını görürsünüz. Yine de Ruslar bu içkiyi sahiplenecek kadar iyi yapar ve iyi içerler votkayı. Dünyada en çok votka tüketilen yerdir Rusya.

Şimdilerde halk arasında da yaygın olarak içilen votka, Çariçe II. Katerina ve Petro gibi pek çok çar ve çariçe tarafından pek sevilir ve tüketilirmiş. Katerina bir ara votka içmenin sadece asillere tanınması gereken bir hak olduğunu düşünüp bu içkiyi halka yasaklamış. Çar Petro ise votkayı tamamen kendine has bir yöntemle içmeyi severmiş. Ağzına karabiber taneleri alır, bir yudum sek votkadan sonra ağzındaki karabiber tanelerini emermiş. Ruslar da çarlarının bu enteresan alışkanlığından esinlenerek Petrovskaya votkasını üretmişler. Yani bizim kıtlama usulü, bir votka markasına esin kaynağı olmuş bir zamanlar.

Fener balığı şiş kebap

4

kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

l 16-20 adet kuşbaşı doğranmış fener balığı

l 3 adet orta boy domates

l 4 adet çarliston biber

l 2 diş sarmısak

l 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

l 1 çay kaşığı tuz

l 2-3 adet kuru defne yaprağı

YAPILIŞI: Balıkçıdan ayıklanmış olarak alınmış ve kuşbaşı et formunda doğranmış fener balıkları derin bir kaba aktarılır. Üzerine tuz serpilip zeytinyağı gezdirilir. Dövülmüş sarmısaklar ve parçalanmış defne yaprakları serpiştirilir. Bu aşamada varsa, 2-3 yemek kaşığı soya sosu da eklenebilir. Kabın ağzı sıkıca kapatılıp buzdolabında 20-30 dakika kadar bekletilir. Böylece balık marine olacak ve lezzetlenecektir. Diğer taraftan, domatesler yıkanıp kurulanır ve önce ikiye sonra da dörde bölünür. Çarliston biberler de yıkanıp ayıklandıktan sonra her biri eşit büyüklükte üç halka oluşturacak şekilde dilimlenir. Hazırlanan şişlere sırasıyla balık, domates ve biber dizilir. Şişlere dörder balık, üçer domates ve üçer de biber koyulması gerektiği unutulmasın. Şişler ızgaraya yerleştirilir. Altı dakika kadar kızartılan şişler çevrilip altı dakika da öbür tarafı pişirilir. Toplam 12 dakika pişirilen şişler ızgaradan alınır. Yanında limon dilimleri ve bol yeşillikli bir Ege salatasıyla servise sunulur.

Pancarlı Özbek salatası

6

kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

l 4 adet orta boy kırmızı pancar

l 2 diş sarmısak

l 1 adet kesmeşeker

l 3 yemek kaşığı sirke (Elma sirkesi kullanılabilir.)

l 1 adet büyük boy beyaz soğan

l Yarım su bardağı konserve bezelye

l 1 su bardağı konserve kuru fasulye

l 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

l 1 adet limonun suyu

l 2 çay kaşığı tuz

l 1 çay kaşığı karabiber

l Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su

YAPILIŞI: Beyaz soğan soyulup ortadan ikiye bölünür. İncecik yarımaylar halinde doğranıp derin bir kaba aktarılır. Üzerine tuz ve karabiber serpiştirilip zeytinyağının 3 yemek kaşığı kadarı gezdirilir. Hafifçe yoğrulan soğan bir kenarda bekletilir. Pancarlar soyulup bol suyla yıkandıktan sonra dörde bölünerek orta boy bir tencereye aktarılır. Üzerine soyulmuş bütün sarmısaklar, sirke, kesmeşeker ve 6-7 su bardağı su ilave edilip pancarlar yumuşayıncaya kadar, en az 30 dakika pişirilir. Suyu süzülüp soğuması için beklenir. Diğer taraftan, soğuyan pancarlar tavla zarı formunda küp küp doğranıp derin bir kaba aktarılır. Tazesi bulunmazsa kırmızı pancar turşusu da kullanılabilir. Konserve bezelye ve konserve fasulyenin suyu süzülüp pancarla karıştırılır. Kalan zeytinyağı ve ılık su karıştırılıp salatanın üzerine aktarılır. Soğanlar ilave edilip malzemeler iyice harmanlanır. Bekletmeden servise sunulur.

Not: İstenirse bu salataya yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz içi eklenebilir ya da üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirilebilir.
Yazarın Tüm Yazıları