Paris'te ipler halkın elinde

Paris'in sosyalist Belediye Başkanı Hidalgo'nun "katılımcı bütçe" projesi ilk meyvelerini verdi. Halkın oylama yoluyla belirlediği 9 proje 2015'te belediye tarafından hayata geçirilecek.

Haberin Devamı

Devletin halktan topladığı vergilerin bir bölümünün halkın doğrudan belirleyeceği projelerle değerlendirilmesine dayanan “katılımcı bütçe” uygulamasının dikkat çekici örneklerinden biri Paris’te devreye sokuldu. Paris’in sosyalist Belediye Başkanı Anne Hidalgo’nun seçim vaadi olarak sunduğu ve göreve geldikten sonra devreye soktuğu projenin ilk sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı.

Herhangi bir yaş ya da uyruk sınırlaması olmayan ve Paris’te ikamet eden herkesin ister internet üzerinden isterse sadece bu uygulama için oluşturulan 200 noktada oy kullanabildiği projede tek oy sınırlaması da yok. Parisliler istemeleri halinde aynı anda 5 proje için oy kullanabiliyor.

Hidalgo, Paris’in yatırım bütçesinin yaklaşık yüzde 5’ini bu proje için kullanmayı hedefliyor. Bu da yılda yaklaşık 71 milyon euro anlamına geliyor. Bu yöntemle, Hidalgo’nun görev süresinin sonuna kadar, halk tarafından doğrudan belirlenecek hatta tasarlanabilecek projelere aktarılacak kaynağın 426 milyon euro seviyesine ulaşması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Uygulama kapsamında 24 Eylül-1 Ekim döneminde yapılan ilk oylamaya 40 bin 745 kişi katıldı. Seçilen projelerin uygulanmasını izleme komitesine katılanların sayısı ise 21 bin 562 kişi olarak belirlendi.

2015’te 9 proje devrede

Parislilerin yaptığı oylamada en fazla oyu “duvar bahçeler” olarak da adlandırılabilecek duvarların yeşillendirilmesine yönelik bir proje aldı. Bu proje için ayrılan bütçe ise 2 milyon euro olarak belirlendi. Pedagojik faaliyet olarak öğrencilerin okullarda meyve sebze yetiştirmesi ve terk edilmiş alanların akıllı geri kazanımı da en çok oy alan diğer iki projeyi oluşturdu.

İlk deneme Brezilya’da

Katılımcı bütçe tam anlamıyla ilk kez 1989’da Brezilya’nın Porto Alegre şehrinde uygulandı. 2000’li yılların başında bu uygulamada patlama yaşandı. Halen uygulanan katılımcı bütçe projelerinin sayısının 2 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Paris’teki yaklaşımı diğerlerinden farklı kılanı ise ayrılan bütçenin büyüklüğü oluşturuyor.

Yazarın Tüm Yazıları