Ortadoğu’nun kraliçesi Halep

Ortadoğu’nun kralı Beyrut’sa kraliçesi bence Halep olmalı.

Yumuşacık iklimi, zengin mutfağı, görkemli apartmanları, baharat kokulu egzotik sokakları, muhteşem camileri ve yer yer Osmanlı mimarisini anımsatan çarşılarıyla bir müze kent adeta Halep.
Uzun yıllar Osmanlı ımparatorluğu egemenliğinde kalan Halep’te çok tanıdık sokaklar, binalar ve kuyumcu dükkanları görebilirsiniz.
Kebabın, içliköftenin, lahmacunun, baklava ve künefenin onlarca çeşidini bulabileceğiniz Halep, tam bir yeme-içme cenneti. Her gidilen restoranda önünüze hemen humus, salata, tabule ve babagannuş dedikleri tahinli patlıcan ezmesi geliyor.
Beyrut usulü dedikleri mezeler o kadar lezzetli ki, kebap yemeye bile ihtiyaç hissetmiyorsunuz. “Fettüş” denen altı yufka ekmekli, domatesli, zeytinyağlı ve nar ekşili salataları ile “makdüs” diye isimlendirdikleri cevizli patlıcan turşuları ise gerçekten denemeye değer.
Güneydoğu Anadolu ve özellikle de Kilis ve Antakya mutfaklarına çok benziyor Halep mutfağı. Tatlı derseniz, çeşit bakımından Halep mutfağı gerçekten göz kamaştırıcı. Pişirildikten sonra şerbette kısa bir süre tutulan baklavanın hafifliği ve minik lokmalar halindeki porsiyonları eminim çok hoşunuza gider.
Mersin, Kilis, Antakya ve Gaziantep’te yiyebileceğiniz gerebiç tatlısını o kadar şık ve zarif sunuyorlar ki, sanki bir Viyana pastanesinde kurabiye yiyormuş hissine kapılıyorsunuz. Antakyalı kadınların güzellik kahvaltısı olan zahterin kokusunu Halep’te çok sık alabiliyorsunuz.
Eğer bir gün Halep’e gitme şansınız olursa, benden size tavsiye: Bu kadar çok lezzet karşısında aşırıya kaçmayın.

PATATESLİ KOL BÖREĞİ

MALZEMELER
Hamuru için;
* 2 çay bardağı yoğurt
* 2 çay bardağı sıvıyağ
* 2 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
* 1 paket kabartma tozu
* 1,5 yemek kaşığı sirke
* 1 çay kaşığı tuz
* Yaklaşık 7 su bardağı un (Ekstra un ve süt gerekecek.)
ıçi için;
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 1 adet büyük boy kuru soğan
* 7-8 adet haşlanmış patates
* 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber
Ayrıca;
* 125 gr bitkisel margarin (Eritilip ılıtılmış olmalı.)
* 1 çay bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI
İç harcını hazırlamak için, yemeklik incecik doğranmış soğanı ve sıvıyağı geniş bir tavaya koyun. Orta ısılı ateşte, karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Haşlayıp rendelediğiniz patatesleri ilave edip tuz ve pulbiberi serpiştirin. Karıştırarak 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Hamuru hazırlamak için, yoğurt, sıvıyağ, yumurta, kabartma tozu, tuz ve sirkeyi derin bir kaba koyun. Unu da azar azar ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Eğer hamur çok sert olursa birazcık süt ilave edip tekrar yoğurabilirsiniz. Hamuru oda sıcaklığında 1 saat dinlendirin. Dinlenmiş hamuru 4 ya da 5 yumağa (parçaya) ayırın. Bir parça hamuru hafif unlu tezgahın üzerinde açabildiğiniz kadar ince açın.
Diğer taraftan, eritilip ılıtılmış yağı ve sıvıyağı bir kasede karıştırın. Karışımdan kaşıkla alarak yufkanın her tarafını yağlayın. Yufkanın tam ortasına uzun ince bir sıra halinde patatesli harç yerleştirin. Yufkayı iç harcını koyduğunuz yerden kıvırıp ikiye katlayın. Üzerine kaşıkla tekrar yağ gezdirin.
D şeklindeki yufkayı, düz kısmından başlayarak rulo yapın. Diğer hamurları da açıp aynı işlemi uygulayın. Börekleri yağlanmış tepsiye yerleştirin. Kalan yağı, 1 yemek kaşığı yoğurdu ve yumurta sarısını bir kasede çırpıp fırçayla üzerlerine sürün.
Börekleri önceden 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Çıkarıp dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları