Öğretmen açıkları artacak

KPSS ertelendi. Önümüzdeki dönem yapılacakların henüz tarihi belli değil. Öğretmen açıkları ciddi boyutlarda. KPSS'deki skandal eğitimi aksatacak. Önümüzdeki dönem ciddi sorunlar yaşanacak. En büyük sorun da Anadolu Liseleri'ne dönüştürülen düz liselerde olacak. İngilizce öğretmen açığının fazla olmasını bekliyorum.

Haberin Devamı

Aslında KPSS'deki skandalda iki türlü mağduriyet oldu. Birincisi kopya çekmeyen, bu sınava gece gündüz hazırlanan öğretmen adayları ile, okullar açıldığında sınıfa öğretmen girmesini bekleyen öğrenciler.

Milli Eğitim Bakanlığı, sorunu ücretli öğretmenlerle büyük ihtimalle çözmeye çalışacak. Ancak, bu süreç yeterli olmayacak. Öncelikle öğretmen atamalarının KPSS ile olması da tuaf değil mi? Eğitim fakültelerinde süreç başlamalı. Son zamanlarda KPSS odaklı eğitim arttı. Öğretmen adayları, pedagojik formasyon yani çocuklara nasıl davranılmalı, nasıl eğitim verilmeliden ziyade hangi soruyu nasıl çözeceğinin stersini yaşıyor. Yani ilkokuldan itibaren, öğrencilerin karşısına geçene kadar sınavla bir adayın hayatı geçiyor. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun dediği gibi "Çok iyi bir resim öğretmeni matematik yapamadığı için atanamıyor". İyi de bu konuda birşey yapmak gerekmiyor mu? Yanlışı sistemin en başındaki kişi söylüyor. O zaman öğretmenin sadece temel bilgisine değil, pedagojik eğitimine de, psikolojik durumuna da bakmalı. Tabii bizde objektif değerler yerine her zaman subjektif değerler öne geçip, torpil mekanizması işlediği için sınava başvuruluyor. Ama, çok iyi matematik bilen bir öğretmenin çocuğa nasıl yaklaşacağı, ya da bunu nasıl öğreteceği sorgulanmıyor. Bu sorgulanmadığı için de işte böyle kopya olayları yaşanıyor.

Haberin Devamı

Öğretmenler atanınca veliler ne diyecek?

Bu skandalın sonunda ne olacak, ben size söyleyeyim. Maalesef öğretmenlerin imajı sarsılacak. Zaten pazarda limon satar diye bakılan öğretmene veliler bir de kopyacı damgasını yapıştıracak.

**

Okullarda serbest etkinlik

İlköğretim okullarında yeni bir uygulama başlıyor. Serbest etkinlik zamanı. Düşünce müthiş. İlköğretim 1,2 ve 3'üncü sınıflarda 5 saat, 4 ve 5'inci sınıflarda ise 4 saat öğrenciler etkinlik yapabilecek. İlk kademede Türkçe, Hayat Bilgisi ve Fen Teknoloji dersleri azaltıldı. Amaç, çocukların oyun ve sosyal etkinliklere yönlendirilmesi. Yani sınav baskısından uzaklaştırılması. Sanat, sportif ve kültürel etkinliklerle öğrencilerin bilgilerinin zenginleştirilmesi.
Uygulanabilir mi?
Bence hayır. Uygulanabilmesi için önce öğretmene bilgi, belge sunulmalı. Okulların ortam ve kaynakları hazırlanmalı. Bu amaç öğretmenlere iyi anlatılmalı. Eğer bunlar olmazsa performans ve proje ödevlerinde olduğu gibi kırtasiyelerde hazır çalışmalar alınır ve uygulanılıyormuş gibi gözükür. Bazı hırslı öğretmenler ve sınav odaklı okullara gün doğar. Bu zamanı test çözme, sınava hazırlanma olarak değerlendirir.

Yazarın Tüm Yazıları