Neden Sincan

Gezi Parkı eylemleri son 15 gündür Türkiye’nin gündeminde.

Haberin Devamı

Gün içerisinde Gezi Parkı’yla ilgili onlarca gelişme olması bile rutinleşti.
İşte böyle bir ortamda tüm Türkiye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi günü Sincan’da yapacağı mitinge kilitlendi.
Bazı kesimler bu mitingin ülkeyi daha da kutuplaştıracağı korkusunu taşıyor. Büyük kalabalıklar önünde yapılan bir mitingin olayları daha da büyütebileceği endişesi hakim.

ZATEN HEP ORADAYDI

AK Parti safları ise “Büyük Oyunu Bozmaya, Haydi Tarih Yazmaya” temalı “Milli İradeye Saygı Mitingi”nin süreçte birleştirici olacağı düşüncesinde.
Merak edilen konulardan birisi de miting için Sincan’ın seçilme nedeni.
2009’dan beri AK Parti Ankara mitinglerini Sincan’da yapıyor. 2009’da yerel seçim, 2010’da referandum, 2011 genel seçim mitingleri için hep aynı ilçe seçilmişti.
CHP için Çankaya neyse AK Parti için Sincan o. Bununla beraber Ankara’nın en büyük kent meydanlarından birisi Sincan’da.

Haberin Devamı

EVİ GİBİ GÖRÜYOR MORAL BULUYOR

2009 yerel seçimlerinde AK Parti için ‘kale’ olarak nitelendirilebilecek ilçedeki parti içi çekişmeye müdahale eden Başbakan Erdoğan ‘mesai arkadaşı’ Mustafa Tuna’yı Sincan’da görevlendirerek bu ilçenin kendisi için ne kadar önemli olduğunu göstermişti.
Özetle Erdoğan Sincan’ı evi gibi görüyor, moral buluyor.
Milyonların gözü Cumartesi günü Sincan Kent Meydanı’na, yükselen tansiyonun düşmesi umuduyla çevrilecek.
Bakalım, 28 Şubat sürecinin simgesi olan Sincan’da yapılacak miting, o dönemin aksine bu kez toplumun katmanları arasındaki uzlaşının sembolü olacak mı?

* * *

Sağlığa siyaset mi karıştı

Başkent'te ilçe sınırlarının değiştirilmesi geçtiğimiz yılın son aylarında çok tartışılmıştı. Yenimahalle’nin gelişim alanlarının bir kısmı Çankaya’ya diğer kısmı Etimesgut’a bağlanmıştı. Kentin hızla büyüyen ilçesi Etimesgut alan olarak neredeyse iki katına çıkmıştı. 2014 seçimlerinden sonra yeni gelişim alanları doğru değerlendirilirse Etimesgut Ankara’nın en kıymetli ilçesi olmaya aday.
Tabi ki lüks konutlar ve siteler yetmez. Sosyal donatı alanları, okul ve sağlık alanları şart. Etimesgut’un en büyük eksikliği ise hastane.

Haberin Devamı

OY BİRLİĞİYLE KARAR ALINDI

Bu eksikliğin giderilmesi için Eti-Park İş Merkezi önce belediye bünyesine alındı ardından da belediye meclisinden alınan karar doğrultusunda 25 yıllığına Sağlık Bakanlığı’na tahsis edildi. Nüfusu pek çok ilden büyük Etimesgut’a hastane yapılması için gerekli adımlar atılmış oldu. Hem de AK Parti, MHP ve CHP’li meclis üyelerinin desteğiyle oy birliğiyle.
Protokol geçtiğimiz yıl 15 Haziran’da imzalandı. O dönem TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı da olan Prof. Dr. Cevdet Erdöl de bu protokole katılınca, bölge halkında ‘tamam oldu bu iş’ duygusu hakim oldu.

DÜĞMEYE BASILMASINI BEKLİYORUZ İDDİASI

Ama olmadı. Protokol dışında en ufak bir adım atılmadı. Bir iddiaya göre belediye MHP’li ve seçime 10 ay kala ‘puan kazandırmayalım’ denilerek inşaata başlanmıyor. Hatta belediye kaynakları Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmede kendilerine, ‘Proje de bütçe de hazır. Yukarıdan düğmeye basılmasını bekliyoruz’ denildiğini öne sürüyor.
AK Parti’nin uzun yıllardan beri iktidar olmasında sağlık politikalarının etkisi büyük. Üst düzeyde böyle bir düşüncenin olma ihtimali çok yüksek olmasa da arada kraldan çok kralcılık yapanların olması muhtemel.
Sağlık bu şakaya gelmez, bizden uyarması.

* * *

Haberin Devamı

Büyükşehir çözülürse MHP avantaj sağlar

Türkiye'nin yoğun gündemi henüz yerel seçimlerin konuşulmasına izin vermiyor. Bu en çok da mevcut belediye başkanlarına yarıyor. Çünkü karşılarına kendi partilerinden rakip çıkma ihtimali yerel gündeme bir türlü geçilemediği için pek mümkün görünmüyor. Zaten bu sıralar kendi partisinin iktidar olduğu bir belediyeye aday olanların ‘başlamadan biten bir hikayenin aktörü’ olması muhtemel.
Ankara’da AK Parti ve CHP aday açıklama noktasında henüz bir hazırlık içine yukarıda saydığım sebepler yüzünden girmiyor.

BÜYÜKŞEHİR ÖNEMLİ

Tek hareket MHP’de. Mayıs başında Polatlı’yla başlayan ardından Etimesgut’la devam eden aday açıklama furyası bu Pazar devam ediyor.
MHP İl Başkanı Fatih Çetinkaya sohbetimizde Yenimahalle’de Devran Kutlugün, Kazan’da Fazıl Köremezli ve Akyurt’ta Hakan Türkdağ aday olarak açıklanacağını söyledi.
Yaz sonuna kadar ilçelerin neredeyse tamamının açıklanacağını belirten Çetinkaya, “Oluşacak tablo çerçevesinde Büyükşehir adayımızı da vakit kaybetmeden açıklayacağız” dedi.
MHP ‘kıyaslandığında’ zayıf kalmayacak bir Büyükşehir adayı belirleyebilirse sahaya erken çıkmanın meyvelerini toplayabilir.

Yazarın Tüm Yazıları