MÜYAP Ödülleri, Türk Grammy’si olamaz mı

MÜYAP Ödülleri’ni televizyonda seyrederken, iki müzik dalı adına üzüntü duydum.

Klasik Türk Müziği ile Klasik Batı Müziği onların yelpazesinde yer almamıştı. Verilen ödüller için konulan ölçüt satışla sınırlıydı; belli bir sayı saptamışlar, ona göre de değişik türde ödüller dağıtmışlar.

Hemen aklıma Grammy Ödülleri geldi, neden MÜYAP da ödül düzenini bu biçimde gerçekleştirmez?

MÜYAP Genel Sekreteri Ahmet Asena ile görüştüm.

Bu düşüncemi olumlu karşıladı, gelecek yıl ödül düzeninde bazı değişiklikler yapacağını söyledi .

MÜYAP belli tür müziklere verilen ödüller içine Klasik Türk Müziği, Türk Müziği ve Klasik Batı Müziği türlerini de eklerse, yelpaze tamamlanmış olur.

* * *

GRAMMY Ödülleri
’ni kazananlar her yıl gazetelerde yayımlanır, ne var ki Klasik Batı Müziği dalında kazananlar bu haberde yer almaz, her yıl ben de klasik müzik dalında kazananları sunan bir yazı yazarım.

Grammy düşüncesi 1957’de ortaya çıkmış, plak endüstrisinin sahip ve yöneticileri bu fikri benimsemiş.

1989 yılında Grammy Vakfı kurulmuş.

MÜYAP Genel Sekreteri Ahmet Asena, bu eksikliğin tamamlanması konusunda, inandırıcı gerekçeler iletti bana. Söz konusu edilen türlerin ödüllendirilmesi için, konulacak ölçüt konusunda genel sekreterle aynı görüşü paylaşıyorum.

O türün en çok satanı geçerli ve doğru bir ölçüt. Kendi türü içinde en çok satmak, ödüle layık olmak için yeterli bir kanıt ve ölçüt.

Ben inanıyorum ki, Türk Müziği konusunda yapılan birçok ciddi çalışma, müziğimizin doğru icrası konusundaki örnekler, yaşayan ve aramızdan ayrılan bestecilerimizin eserlerinden oluşan CD’ler, DVD’ler, halk müziğimizin otantik icraları, Batı Müziği çalan solistlerimizin icraları, Klasik Batı Müziği dalındaki bestecilerimizin eserleri, bu ödül grubunu renklendirecek ve Türkiye için gereken işlevi de yerine getirmiş olacaktır.

Bakınız, birçok kurum sponsorluk yaparak bazı CD’lerin yayınlanması için aracı oluyor. Şimdiye kadar özellikle genç kuşağın dinlemediği Klasik Türk ve Batı Müziği eserleri ilgi görüyor; ama ödüllendirilmiyor.

Osmanlı Sarayı’nda yapılan bestelerden bugüne önemli kayıtlar gün ışığına çıkıyor; ama ödül almıyor.

Yurtdışından verilen ödülleri gördükçe, buradaki ödülsüzlüğe de bakınca bu karşılaştırma olumsuz, unutkan tavrımızı değiştirecektir

* * *

MÜYAP
’ın böyle bir girişimini hepimizin destekleyeceğini umuyorum.
Yazarın Tüm Yazıları