Mutfakların minik vazgeçilmezi

Artık kendinden çakmaklı ocaklar kullanıyoruz.

Haberin Devamı

Ocağın düğmesini çevirirken çakan çakmaklar işimizi kolaylaştırdı ama yine de kibritsiz bir mutfak düşünemiyorum. Peki kibriti yakan nedir?
Bir kere, kibrit denen küçük odun parçasının ucundaki siyah bölge kükürt ve potasyum klorattır. Kükürt tutuşmaya hazır beklerken, potasyum klorat ona tutuşması için gerekli olan oksijeni sağlar. Bu iki maddenin bir arada durmasını sağlayan, yani yapıştırıcı olansa, nişasta ya da tutkaldır. Siyah bölümün içeriğinde bulunan cam tozu da sürtünmeyi arttırıcı bir etkiye sahiptir.
Kibrit kutusunun kenarındaki siyah bölüm olmasa kibrit yanar mı?
İşte bu bölüm de kırmızı fosfor ve cam tozu karışımıdır. Mutfakların belki de en küçük ve basit aletini 1832’de, bugünkü şekline en yakın hale getiren 19 yaşındaki Fransız Charles Sauria’dır.
Ancak genç öğrenci beyaz fosfor kullanıyordu ve bu fosfor çeşidi zehirliydi. Daha sonra İsveç’te üretilen kibritlerde zehirli olmayan kırmızı fosfor kullanıldı.

Haberin Devamı

ETLİ KARACA SÖĞÜT PİLAVI

Malzeme listesi

750 gr-1 kg kuşbaşı kuzu eti
1 adet büyük boy kuru soğan (7-8 adet arpacık soğan da kullanabilirsiniz)
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet kırmızı uzun biber (salçalık ya da tarhanalık biber de denir)
2 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz yenibahar
1 demet taze nane
Yarım demet dereotu

Pilav İçin;


2 su bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz)
30 gr tereyağı (4 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz

Pirinci sıcak tuzlu suda 40 dakika bekletin. Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy bir tencerede kızdırıp etleri tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak etler suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, 5 dakika kavurun. Üzerine yemeklik incecik doğranmış soğanı ya da sadece kabukları soyulmuş arpacık soğanları ilave edin. Karıştırmaya devam ederek 5 dakika daha kavurun.
Kırmızı biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın ve yıkadıktan sonra incecik halkalar halinde dilimleyip tencereye aktarın. Tuz ve yenibaharı katıp yine karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp kaynatın.
Kaynayan etin kapağını açıp kısık ateşte, arada sırada karıştırarak etler iyice yumuşayıncaya kadar, en az 20-30 dakika daha pişirin. İncecik doğranmış nane yapraklarını ve dereotunu ilave edip ocaktan alın.
Pilav için; yağı geniş bir tencerede kızdırıp suyunu süzdüğünüz pirinci tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak en az 7-8 dakika kadar kavurun. Üzerine sıcak suyu aktarıp tuzunu serpin. Karıştırıp tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pilav suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alın ve servis tabağına aktarıp üzerine etleri yerleştirdikten sonra servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları