’Mustafa’ filmi Selanik’ten geri döndü

GAZETECİ yazar Orhan Karaveli bildiriyor:Salı sabahı (dün) İstanbul’a dönüşte incelediğim gazetelerden Atatürk’ün 70. ölüm yıldönümüne kimilerinin beklenen ilgiyi göstermediğini öğrenerek üzüldüm.

Haberin Devamı

Galatasaraylılar ve Işık Vakfı üyeleri ile Batı Trakyalı Türkler, Atatürk'ü doğduğu evde andılar

Selanik’te ise durum çok farklıydı.

Galatasaraylılar Derneği
üyeleri olarak eşlerimiz ve çocuklarımızla birlikte ve başkanımız sanatçı Candan Erçetin ve arkadaşlarının titiz organizasyonu ile Selanik’e gittik. ’Dostluk Treni’nin bütün vagonları bize tahsis edilmişti.

Atatürk’ü, 70. ölüm yıldönümünde ’Güneşin Doğduğu Yer’ dediğimiz doğduğu evde anacaktık. 180 kişiydik. Trende yer bulamayanlar

GÜNÜN SÖZÜ
"BEN
Bizansçılık yapmam. Rutin bir adam değilim. Hafta sonu Türkiye’yi yerinden oynatacağız. Bu kongrede yer yerinden oynayacaktır. Tüzük değişikliği ile genel merkezin aday belirleme kabiliyetini elinden alıyorum; 28 kontenjan dışında adayların hepsini örgüt belirleyecektir.

Sayın Demirel ve Sayın Çiller, o kongre salonuna gelmelidirler. Türkiye alternatif bir siyaset bekliyor."

(Hafta sonu yapılacak kongre öncesinde DYP Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun mesajlarından)

Haberin Devamı

otomobil ve otobüslerle bize katılmıştı.

Dedeağaç, Gümülcine ve İskece gibi Yunanistan’ın Türk bölgelerinden gelen kadınlı-erkekli gruplar... Işık Vakfı Okulu öğrencileri... Başkonsolosluğumuzun da bulunduğu evin bahçesini yüzlerce kişi doldurmuştu. Hafta başı olması nedeniyle yoğun trafiğin oluşturduğu caddeler Türkiye’den gelen otobüsler nedeniyle adeta kapandı. Dostça ve anlayışla davranan Selanik polisine çok iş düştü.

09.05’te Atatürk’ümüzü sevgiyle, saygıyla, eksilmez şükran duygularıyla andık. İstiklal Marşı’mızı söyledik. Başkonsolos Hakan Abacı, Candan Erçetin ve öteki kafile başkanları anlamlı konuşmalar yaptı. Işık Okulu öğrencileri bir ’oratoryo’ sundu, şiirler okundu.

Başkonsolos’un zarif eşi Sayın Artemiz Abacı ziyaretçilere helva bile ikram etti.

Bir kez de program dışına çıkıldı; özel olarak getirilen ’Mustafa’ filminin ’Selanik Galası’, son gelişmeler ışığında yanlış ve sakıncalı bulunarak gösterimi iptal edildi ve film gösterilmeyerek İstanbul’a geri gönderildi. Başkonsolosluk çevrelerinden aldığımız bilgiye göre, ’Mustafa’ filmi gösterime girseydi Yunan basını Atatürk’ü aşağılamak için kullanabilir, bu da Türk-Yunan ilişkilerine zarar verebilirdi.

Biliyor musunuz

CUMHURBAŞKANI A. Necdet Sezer döneminin Genel Sekreteri, eski İzmir Valisi Kemal Nehrozoğlu’nun, CHP’den İzmir Belediye Başkanlığı için kendisine teklif götürüldüğü söylentilerinin çıktığını... CHP Beşiktaş Belediye Meclis üyesi, İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkan Yardımcısı, BJK Basketbol Şube yöneticisi, ekonomist Hasan Bozkurter’in Beşiktaş Belediye Başkan adaylığına soyunduğunu açıkladığını... ATAŞEHİR’de AKP’nin pankarta astığı "M. Kemal Atatürk’ün ölümünün 70. yılını şükranla anıyoruz" yazısındaki saygısızca ifadeden ötürü birçok okurumuzun tepki gösterdiğini...

Kızılay yok sayılırken, mahkum olmuş Deniz Feneri'ne inanılmaz kıyak yapıldı
Faruk Çelik’in yaptığına bakın

HABER, 7 Ekim’de Milliyet’in Avrupa baskısında çıkmış. Habere göre, AB’nin bir alt kolu (IPA) Türkiye’ye hibe edeceği bir fonun dağıtılacağı yerleri tespit edeceği jüriye Deniz Feneri Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Altan’ı davet etmiş.

Ne gariptir ki, yarın Ankara’da yapılacak toplantıda 44 kişilik jüride Kızılay’dan kimse yok!

Deniz Feneri skandalını ve merhamet istismarının ulaştığı boyutu Türkiye ve Almanya’da hep birlikte izledik. Dernek yöneticilerinin ağır hapis cezaları aldığı, Türkiye bağlantılarının "itiraf" edildiği ve Alman makamlarının "asıl failler Türkiye’de" dediği bu dava sürecinin Türkiye ayağı henüz adli takibe uğramadı. Adalet Bakanlığı’nın istediği Deniz Feneri dosyasının geliş süreci ve süresi, yapılmak istenenin ne olduğu konusunda yeterli fikir veriyor aslında.

Çalışma Bakanlığı’nın bu işle ilgisi ne diye sorulabilir. Maalesef başka bir skandal daha ortaya çıkıyor.

Olay şu... Avrupa Birliği aday ülkelere yapmakta olduğu hibelerin karar mercii olan IPA’ın (Instruman fır Pre Accession Asistance- Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı), Türkiye’de dağıtacağı 984 milyon Euro’luk bölüm için Türkiye Çalışma Bakanlığı’yla irtibat kuruyor. IPA, aday ülkelerin altyapı ve diğer eksiklikleriyle ilgili sorunların giderilmesi için Sektörel İzleme Komiteleri kurulmasını öneriyor ve bu komiteden çıkacak raporları dikkate alıyor. Paranın dağıtımını da bu komite yapıyor.

Sıkı durun... Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Almanya tarihinin en büyük dolandırıcılık davasının mahkumu olmuş Almanya Deniz Feneri’yle hiçbir ilgisinin olmadığını iddia eden, ama mahkeme kayıtları ve itiraflarla ilişki içinde oldukları açığa çıkan Deniz Feneri Derneği’nin Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Altan’ı, bu komiteye dahil ediyor.

BAKAN KIYAĞI

MESAJ PANOSU
"MHP’nin hassasiyeti" başlıklı yazınızda bir okuyucunuz Atatürk’ün ölümü üzerine yaptıkları etkinliği yazmış, kendilerini tebrik ederim. Benim de hoşuma gitti. Bu kadar hassaslardı da neden Abdullah Gül’ü seçtirip Atamızın makamına çıkarttılar.
Tevhide TEKİN



Bu derneğin ilişkileri bunca afişe olmuş ve dernek hakkında Türkiye’de de yargı sürecinin işletilmesi gündeme gelmişken, böylesi bir atamanın kamuoyuna meydan okumaktan başka bir anlamı olamaz. Yüksek İslam Enstitüsü mezunu Çalışma Bakanı Faruk Çelik, gönül bağı kurduğu kişilerin masum olduğunu düşünerek böyle bir adım atmış olabilir. Ama hukukla idare edilen ülkelerde önce hukuk önünde aklanmanız, bu da yetmez kamu vicdanında da temize çıkmanız gerekir.

Buna pervasızlık denmez mi?

Sayın Bakan’a sormak gerekiyor:

Deniz Feneri Derneği Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Altan’ı bu komiteye hangi gerekçelerle dahil ettiniz? Türkiye Deniz Feneri Derneği sizin gözünüzde temize çıkmış mıdır? Yetmez, kamu vicdanı bu derneğin masum olduğuna inanmış mıdır? Ve bu komiteye bu ülkenin ve dünyanın sayılı yardım kuruluşlarından biri olan Türk Kızılay’ından herhangi bir isim davetli midir? Değilse neden?

Cevap haklı gerekçelere dayanmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları