Mozart günleri

ÜLKER MÜZİK GÜNLERİ’nin bu yılki adı: "Mozart’la Sonsuzluğa Yolculuk."

Wolfgang Amadeus Mozart’ın doğumunun 250. yılında, konserler, etkinlikler 11 ile 13 Mart 2006 arasında gerçekleştirilecek.

Programın ilgi çekici bölümlerinden birkaçını okurlarıma nakletmeliyim.

11 Mart akşamı saat 20.00’de AKM Küçük Salon’da; "Tarihi Çalgılardan Mozart Dönemi" konserinin müzikseverler için ilgi çeken bir özelliği var.

Cihat Aşkın, 1763 yapımı Mozart’ın babasının kemanıyla çalacak. "Keman ve Fortepiano İçin Sonat"ta, kemancıya Torleif Torgersen eşlik edecek, bu icrada hiç kuşkusuz kulağımıza farklı bir tını ulaşacak.

İstanbullu müzik tutkunlarının bildiği, dinlediği kemancı Shlomo Mintz’in seslendireceği Mozart keman konçertolarına Hakan Şensoy yönetiminde İstanbul Oda Orkestrası eşlik edecek.

Mozart yılında Türkiye’deki önemli bir icrayı okurlarıma salık vereceğim: 13 Mart saat 21.00’de Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda bestecinin Grand Messe’i seslendirilecek.

Mozart’ın bu bestesinin icrasında Filarmonia İstanbul&Avrupa Korosu’nun şefi: Hakan Şensoy, koro şefi: Gökçen Koray, solistler: Feryal Türkoğlu (Soprano), Ferda Yetişer (Alto), Ayhan Uştuk (Tenor), Cem Beran Sertkaya (Bas).

* * *

MÜZİKLE ilgili sesli anılarımın içinde İstanbul Oda Orkestrası’nın çok önemli bir yeri vardır.

Orkestra, 1961 yılında Dr. Hamit Alacalıoğlu tarafından kurulmuş, 1961 ile 1972 yılları arasında, TRT İstanbul Radyosu’nda canlı konser kayıtları yapmıştır. Radyodan çok dinlediğim bir orkestradır.

İstanbul Oda Orkestrası, Cihat Aşkın ve Hakan Şensoy’un önderliğinde yeniden faal hale geldi.

İstanbul gibi bir kentte orkestraların çoğalması, etkinliklerin artması, yalnız bizim açımızdan değil, yurtdışına da gönderilen bir mesajdır.

Hele 2010’da "Avrupa’nın Kültür Başkenti" olma girişimleri düşünüldüğünde sayının ve temponun daha da artırılması kanısındayım.

* * *

TÜRKİYE’DEKİ holdinglerin, kuruluşların, yerel yönetimlerin kültürel olayları ekonomik açıdan desteklemelerinin gerektiği kanısındayım.
Yazarın Tüm Yazıları