Molada ölen asker de terör şehiti

YARGI, iç güvenlik operasyonları sırasında teröre karşı önlem alırken şehit olan askerleri, “terör şehidi” saydı ve ailelerine de Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında maaş bağlanmasına karar verdi.

Evlatlarını iç güvenlik operasyonunda yaşamını yitiren askerlerin ailelerine müjde kararı şöyle alındı:
Ailesi terörden kaçmıştı
Ailesi terörden kaçıp Ege’ye yerleşen Ayhan Yeşilyol, 2008’de komando olarak askere gitti. 18 Mayıs 2008’de Mardin Nusaybin Koru Köyü kırsalında PKK’ya karşı üç günlük bir operasyona çıktı. Keşif-gözetleme faaliyeti sırasında mola verildi. Yemek için bulunduğu mevziden çıkarak, yan mevziye arkadaşlarının yanına gitti. Tam karşısında oturan arkadaşı er Emrah Kısmet, kumanyasını yedikten sonra kalkmak istedi. Kısmet’in oturduğu yer hafif meyilli ve çakıllarla dolu olduğu için sendeledi, yere düşmemek için de tüfeğine tutununca tüfek ateş aldı. Arkadaşının silahından çıkan kurşun Ayhan Yeşilyol’un ölümüne neden oldu.
Ayhan Yeşilyol’a, dönemin Jandarma Genel Komutanı Işık Koşaner’in imzası ile “şehadet belgesi” verildi. Babası Masum Yeşilyol ise, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kendisine “şehit maaşı” bağlanması için başvurdu. Ancak SGK, Yeşilyol, PKK’nın gerçekleştirdiği terör eylemi sonucu ölmediği için baba Yeşiyol’un 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında maaş bağlanması talebini reddetti.
Baba Yeşilyol, avukatı Hikmet İşler kanalıyla Ankara 9. İdare Mahkemesi’nde SGK’nın maaş bağlamama işleminin iptali için dava açtı. Dava dilekçesinde, oğlunun askerlik görevi sırasında terör eyleminin etkisiyle şehit olduğunu ve muhtaç durumda olduğu için maaş bağlanmasını talep etti.
Mahkeme: Teröre karşı tedbir alırken öldü
Mahkeme SGK’nın maaş bağlanmaması işlemini iptal etti. Bakın karar özetle şöyle:
“Olayda davalı idare (SGK) davacının oğlunun ölümünün terör eylemine muhatap olduğu sırada gerçekleşmediğinden 3713 sayılı kanun kapsamında aylık bağlanmasının mümkün olmadığı ileri sürmekte ise de gerçekleşmesi mümkün olan terör eylemlerine karşı tedbir alınması sırasında meydana gelen ölümlerin de 3713 sayılı Trörle Mücadale Kanunu kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Terör eyleminin neden ve etkisiyle gerçekleşti
Kaldı ki, ölüm olayının Derik Jandarma Asayiş Bölük Komutanlığı’na ait iki timin Mardin Nusaybin Koru Köyü kırsalında üç gün süren operasyonun son günü 18 Mayıs 2008’de tarihinde icra edilen keşif-gözetleme faaliyeti sırasında verilen molada yani iç güvenlik operasyonu esnasında ve terör eylemlerine karşı tedbir alınması sırasında meydana geldiği sabit görüldüğünden ölümün terör eylemenin neden ve etkisiyle gerçekleştiğinin kabulü gerekmektedir. Bu durumda davacının askeri görev sırasında terör eyleminin etkisiyle şehit olan oğlundan dolayı 3713 ve 5434 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. İşlemin iptaline”
Şehit askerin kardeşi Ayhan Yeşilyol’la da konuştum. Kararla ailesinin mağduriyetinin giderildiğini belirtti ve “Adalet yerini buldu” dedi.
İçişleri Bakanlığı        kardeşini işe aldı
Ailenin avukatı Hikmet İşler ise kararı şöyle değerlendirdi:
“Şehit J. Onb. Ayhan Yeşilyol bir kamu hizmeti olan askeri görev sırasında terör eyleminin etkisi ile şehit olmuştur. Terör eylemlerinin önlenmesi, takip edilmesi ve etkisiz hale getirilmesi amacıyla her türlü faaliyetten doğan sakatlanma, yaralanma ve ölüm olayları 3713 Sayılı yasanın kapsamındadır. İdarenin birlik ve bütünlüğü ilkesi doğrultusunda müvekkilin oğlu idare tarafından şehit statüsünde kabul edilmektedir. Müvekkile 2330 sayılı yasa gereği Nakdi Tazminat Komisyonunca tazminat ödenmiştir. Ayrıca yine şehidin kardeşi Terörle Mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı’nca işe alınmıştır Bu sebeplerle karar gerçeğe ve adalete uygundur ve örnek niteliği taşımaktadır.”
Yazarın Tüm Yazıları