Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Modadan ilham alan Haute couture mobilyalar

Evler için haute couture ürünler tasarlayan tasarımcıların sayısı hızla artıyor.

Özellikle İngiltere’de modanın yörüngesinde ilerleyen mobilya tasarımları, yaşama mekanlarını podyuma döndürerek kullanıcısına eşi olmayan, özel bir kimlik ekliyor. Bu hafta sizi, kumaşlarla oynayarak mobilyaları "giydiren" üç İngiliz kadın tasarımcıyla tanıştırmak istiyorum: Aiveen Daly, Amy Murray ve Lisa Whatmough. Onların mobilyaları moda dergisinden fırlamış kadınlar gibi duruyor!

Korse ve stiletto’lardan ilham alıyor

"Son yıllarda modern mobilyaların birçoğunun sıkıcı ve birbirinin aynı olduğunu düşünmeye başladım. Kendimi bildim bileli elimin altındaki koltuk ve sandalyelere farklı kumaş parçalarını iğnelerdim. Daha sonra yerlere düşen kumaş parçalarından bıktım ve kumaş kaplama işini öğrenmeye karar verdim" diyen Aiveen Daly’yi ev tekstili işine girmeye iten başlıca neden, Ikea kuşağının prototip evlerinden sıkılmasıymış. Üniversitede işletme ve Rus Dili öğrenimi alan Daly dekorasyon işine girmeye karar verdiği anda London College of Furniture’da döşemelik tekstiller ile ilgili eğitim almış. Okuldaki eğitmenlerinin, bir mobilyanın ait olduğu döneme ve orijinaline saygılı davranarak yenilenmesi konusunda çok ısrarlı olduklarını söylüyor. Ancak yine de Daly, sınırların dışına çıkarak tekstil uygulamalarında kendi imzasını oluşturmuş. Elbise yapımındaki bal peteği büzgüsü, pli ve dantel uygulamalarını dekorasyona taşıyan tasarımcı, ikinci el sandalye, koltuk ve daybed’leri giydiriyor. Ebay’den antika müzayedelerine kadar birçok farklı yerden bulduğu mobilyalar, bir terzinin elinden çıkmış gibi yenileniyor. Kısa sürede Londra’da sandalyeler için haute couture servis veren tasarımcı olarak tanınan Daly, Versace, Prada ve Roland Mouret gibi markalar için çalışan bir terziden yardım alarak koltuk ve sandalyelere uyguladığı büzgü tekniğini geliştirmiş. Stilettoların topukları, korseler, kurdeleler ve iç çamaşırları tasarımcıya ilham veriyor. Daly’nin kişiye özel hazırladığı ürünlerinin yanında showroom’unda sergilediği bir koleksiyonu da bulunuyor.

Üç boyutlu romantizm

Genç tasarımcı Helen Amy Murray ise, deri ve kumaşları üç boyutlu bir hale getiriyor. Chelsea College of Art’ta tekstil tasarımı konusunda öğrenimini tamamlayan Murray, İngiliz kıyı şeridinde doğayla iç içe geçen çocukluk günlerinden ilham alıyor. Murray’in yüzey efektlerine olan ilgisi Hindistan’da kaldığı üç ay ve Taj Mahal gezileri sırasında daha da artmış. Taj Mahal’in mermer ve ahşap üzerindeki grift süslemelerinin yarattığı etkiyi tekstil üzerinde yakalamak isteyen tasarımcı, kendine has (ve patentli) tekniğini geliştirmiş. Şakayık çiçekleri, kumrular, erengüller, tavus kuşları Helen’in tekstillerinde tekrarlanan motifler arasında. "Kumaşları ikinci boyuttan çıkarıp evler için couture koleksiyonları yaratmayı seviyorum" diyen Murray’in tasarımları 100% Design Londra tasarım etkinliği, Designers Block sergisi ve Paris’teki Arums Galerie’de Ron Arad ve Marcel Wanders gibi tasarımcıların ürünlerinin yanında sergilendi.

Patchwork mobilyalar

Arne Jacobsen’in Egg koltuğunun çok renkli, hippy-chic bir versiyonuna sahip olmak isterseniz, Lisa Whatmough tam aradığınız isim. Eski bir ressam ve heykeltıraş olan Whatmough, patchwork’le bir araya getirdiği renkli tekstilleri kanepe, koltuk, abajur şapkası, yatak örtüsü ve ayna çerçevelerine uyguluyor. Hiçbir zaman birbirinin aynı olmayan tekstillerle kaplanmış ürünleri, tasarımcının Londra’da açtığı Squint adlı mağazasında ve Liberty, Designers Guild, Rossana Orlandi, Lawe Crawford gibi mağazalarda bulabilirsiniz. Viktoryen döneme ait mobilyalardan modern tasarımlara kadar birçok ürün onun elinden çıkan kumaşlarla yeniden hayat kazanıyor. Eski mobilyaları yenileyerek kullanım sürelerini uzatan tasarımcı, bir anlamda ekolojik sisteme katkıda bulunmuş oluyor. Hippi ve vintage tarzda giyinmeyi sevenler Lisa Whatmough tasarımlarıyla evlerini de kendileri gibi renkli yapabilirler.

Kuş sesi olmasa bile...

Derishow Mimarca, topraklarımızdaki kuş - insan ilişkisinin yeni yaşam biçimimizde yerini bulmasını amaçlıyor. Sancar Ahunbay’ın bu amaçla tasarladığı kuş evleri, renk ve form anlayışı ile bulunduğu mekanda hemen fark ediliyor. CD ya da kitaplarınızı koyabileceğiniz gibi, işlevini yaratıcılığınızla daha da zenginleştirebilirsiniz. Bir çift beyaz güvercin ile de etno-modern duygu tamamlanıyor. Tel: (0212) 258 70 14.

Evlere stil servisi

Uzun zamandır başarılı düet çalışmalarını sürdüren iki markayı çok iyi biliyorsunuz: Mudo Concept ve Elle Decor. Vitrinlerde başlayan projeler, şimdi yeni ve heyecanlı bir adımla sürüyor: Mudo Concept, 31 Mayıs’ta Nişantaşı mağazasında Elle Decor dergisi işbirliğiyle bir ’Stil Danışmanlığı’ hizmeti verecek; evinizde veya ofisinizde, dekorasyonla ilgili pek çok detayı Elle Decor editörleri sizin için cevaplayacak. Bu proje, her ay farklı bir mağazada tekrarlanacak. Evini seven kaçırmasın!

Silindir Bacino
Yazarın Tüm Yazıları