Milli Takım futbolcularına çifte müjde

MİLLİ takımımız bu akşam tarihi bir sınava çıkıyor.

Avrupa Şampiyonası’nda bir ilki gerçekleştirerek yarı finale adını yazdıran ayyıldızlı ekibimizden, bu akşam yeni bir zafer bekliyoruz.

ASKERLİK MÜJDESİ

Milli Takım futbolcularına ilk müjde askerlikle ilgili.

Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan 5768 sayılı Yasa ile; A Büyükler Milli Takımı’nda yer alan sporcuların, 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar, askere sevk ve celplerinin tehir edilmesine olanak sağlandı.

VERGİ MÜJDESİ

Alacakları prim, analarının ak sütü gibi helal olan millilerimize, ikinci müjde, vergi ile ilgiliÖ

Maliye Bakanlığı’nın, 5766 sayılı Yasa’nın uygulama esaslarıyla ilgili olarak, dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan 267 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yaptığı açıklamaya göre;

Milli Takım futbolcularımıza, 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren yapılacak olan ödemelerden, yüzde 5 oranında gelir vergisi kesintisi yapılacak.

Buna göre; örneğin 1 Temmuz Salı günü Milli Takım futbolcularına, 500’er yüz bin YTL prim ödenecekse, bundan yüzde 5 oranında yani 25 bin YTL gelir vergisi kesintisi yapılacak.

TERİM VE ANTRENÖRLER

Yasa tasarısı Meclis’te görüşülürken, Milli futbol takımımızın teknik direktör ve antrenörlerine yapılacak ödemelerden de "yüzde 5 oranında" gelir vergisi kesilmesi öngörülüyordu. Ancak 5 AKP milletvekili tarafından, son anda verilen bir önerge ile Milli Takımımızın antrenör ve teknik direktörleri, kapsam dışı bırakıldı...

Böyle olunca, bunlara yapılacak ödemeler, yüzde 35 oranında gelir vergisi kesintisine tabi olacak.

DİĞER FUTBOLCU VE ANTRENÖRLER

Yılbaşından itibaren yüzde 35’e çıkan futbolcuların gelir vergisi, geriye dönük olarak 1 Ocak 2008’den itibaren aşağı çekilerek yüzde 15’e indirildi.

1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren de;

- Süper Lig’deki kulüplerin, futbolculara yapacakları transfer ücreti ve ücret sayılan diğer ödemeler, tutarı ne olursa olsun yüzde 15 vergi kesintisine tabi olacak.

- Bir alt ligdeki kulüplerin yapacağı ödemelerde, bu oran yüzde 10,

- Diğer kulüplerin yapacağı ödemeler için de yüzde 5 olacak.

Bu uygulama 31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek.

Tasarının ilk şeklinde, teknik direktör ve antrenörlere yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerin de yukarıdaki tarifeye göre vergilendirilmesi öngörülmüştü. Ancak daha sonra kapsamdan çıkarıldığı için söz konusu ödemelerden, 1 Ocak 2008’den itibaren yüzde 35’i bulan gelir vergisi tarifesine göre vergi kesilecek.

NET ÜCRET BELİRLENİRSE

Futbol Federasyonu’nun, öteden beri uyguladığı noter huzurunda imzalanan Tek Tip Teknik Sorumlu Sözleşmesi’nde de teknik adamlara yapılacak ödemelerden Gelir Vergisi Kanunu’nun 94 ve 103. maddeleri uyarınca yüzde 35’i bulan tarifeye göre vergi kesileceği, net olarak belirtiliyor.

Bu konuda yeni bir yasa çıkmadığı sürece, teknik direktör ve antrenörlere yapılan ödemeler, yüzde 35 vergi kesintisine tabi olacak. Bunlarla net ücret üzerinden sözleşme yapıldığı durumlarda, vergiyi kulüp üstlenecek (GVK Md. 96/2).

EV VE TAŞIT

Futbolcu, teknik direktör ve antrenörlere;

- Ödemenin otomobil, cip, ev, arsa vs. verilerek yapılması halinde, verildiği gün ve yerdeki perakende satış fiyatlarına göre

- Konut tahsis edilmesi halinde, konutun emsal kirasına göre,

gelir vergisi kesintisi yapılacak.

Futbol kulüplerinin, yukarıdaki uygulamalara dikkat etmelerinde yarar var...
Yazarın Tüm Yazıları