Şükrü Kızılot

Daha az otomobil vergisi ödemek ister misiniz?

21 Ocak 2015
‘KİM istemez ki?’ dediğinizi duyar gibiyim.

Otomobil ve cip vergileri 8 milyonu aşkın vatandaşı ilgilendirdiği ve her yıl değiştiği için, okuyucularımız o yılın Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarlarını ve ‘indirimli vergi avantajını’ her yıl sorarlar, biz de açıklarız...”
Yukarıdaki başlık ve ifadeler, sevgili Şükrü KIZILOT hocamıza ait.
Her yıl bu zamanlar, değişen motorlu taşıtlar vergisi tutarlarını yazar, otomobil ve cip sahiplerini, motorlu taşıtlar vergisini ödemeden önce “kasko değeriyle kıyaslamaları” için uyarırdı.
Taşıtların 2015 yılı motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitinin, içinde bulunduğumuz Ocak ayının sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.
Biz de “Yaklaşım Yayıncılık” olarak, sevgili hocamız sağlığına kavuşup, siz sevgili okurlarıyla buluşana kadar bugün olduğu gibi, zaman zaman da Şükrü Hoca olsa bugün ne yazardı diye tahminde bulunup, onun adına sizleri bilgilendirmeye çalışacağız...
Aracınızın motor silindir hacmi ve yaşına göre belirlenen motorlu taşıtlar vergisi tutarı, kasko sigortası değerinin yüzde 5’ini aşıyorsa, aynı yaş grubundaki bir alt kademeden, daha düşük vergi ödeyebiliyorsunuz.
Uygulamadan yararlanmak için taşıtın kasko sigortasının yaptırılmış olması da gerekmiyor.

HANGİ TAŞITLARA İNDİRİM VAR?

Yazının Devamını Oku

Torba zammı!

13 Ekim 2014
Çoğu kişinin af getiren bir yasa olarak bildiği ve 11 Eylül’de yürürlüğe giren ‘Torba Yasa’yla ithal televizyon, radyo, video, müzik seti, cep telefonu vergisi sessizce arttı.

Yapılan düzenlemeyle bu cihazların ithalatındaki ÖTV ve KDV matrahına, bandrol ücreti de dahil edilecek. Dolayısıyla ithal maliyetinde yüzde 16’lık bir artış olacak.


KİMSE farkında değil ama ithal televizyon, radyo, video, müzik seti, cep telefonu vergisi sessizce arttı. Daha ötesi, ithal otomobillerin de vergisi bir miktar arttı. Yalnızca bir vergi değil birkaç vergi (ÖTV, KDV, gümrük vergisi) arttı!


TORBA YASA İLE ARTTI


Çok kişi, 11 Eylül 2014 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 6552 sayılı Torba Yasa’yı; birikmiş vergi ve SGK prim borçlarına ve diğer borçlara faizde kısmi af getiren ve 36 aya kadar da ödeme kolaylığı sağlayan, hayali paraya ve şirketten çekilen paralara af getiren bir yasa olarak biliyor. Oysa Torba Yasa ile 67 yasada değişiklik yapıldı. Yapılan değişikliklerden biri de ithal televizyon, radyo, video, müzik seti, cep telefonu vb. bandrole tabi ithal ürünlerin vergileri arttı.

ARTIŞ NEDENİ

Yazının Devamını Oku

Türkiye aynı borcu iki kez ödemiş

12 Ekim 2014
“İNANILIR gibi değil” diyeceğiniz bu konu, yaşanmış bir olay.

Yıllar önce Prof.Dr. Ekrem Pakdemirli anlatmıştı.


MALİYE SEMPOZYUMU


Her yıl farklı bir üniversite tarafından düzenlenen Maliye Sempozyumu’nun yedincisini de Gazi Üniversitesi üstlenmişti.
Bu sempozyumlarda, hocaların yanı sıra yurt dışından bazı bilim adamları, bürokrasiden de Maliye ve Ekonomi ile ilgili bakanlar, müsteşarlar, genel müdürler ve diğer üst düzey bürokratlar da davet ediliyordu. Bir kısmı da konuşmacı oluyordu.
Özellikle Maliye Bakanı’nı ve üst düzey bürokratların katılımı çok önemliydi. Gazi Üniversitesi adına, o dönemin bakanını sempozyuma davet ettiğimde, her zamanki zerafetiyle, “olağanüstü bir gelişme olmazsa mutlaka gelirim” demişti ve geldi de..


Yazının Devamını Oku

Hem emekli maaşı hem de yetim maaşı alabilir miyim?

11 Ekim 2014

SORU: Babam kamu görevlisi iken vefat etti. 12 yaşımdan bu yana “Yetim maaşı” alıyorum.
Bu arada ben de 50 yaşıma geldim. Halen bekârım ve yakında SSK’dan emekli olup “emekli maaşı” alacağım. Ben bu yetim maaşına alıştım. Emekli olduğumda, SSK’dan emekli aylığı bağlanınca, Emekli Sandığı tarafından yetim maaşım kesilir mi?
Gülay ENİSEL - Mersin

YANIT: Rahat olunuz, bekâr olduğunuz sürece kesilmez. Her iki aylığı da alırsınız.

Avukatlık bürosunun KDV’si indirilir mi?SORU: Öteden beri hayal ettiğim bir büroyu, inşaat şirketinden satın aldım. Tam 320 bin TL KDV ödedim. Ödediğim bu KDV’yi tahsil ettiğim KDV’lerden düşebilirsem, yaşadım.

Yazının Devamını Oku

Apartman yöneticilerinin borçlarına kolaylık

9 Ekim 2014
BAŞLIKTA sözünü ettiğimiz borçlar, bunların piyasaya olan borçları değil, kamuya olan borçları ile ilgili..

Torba Yasa ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bir genelgesi ile apartman, site ve işhanı yöneticiliklerinden kaynaklanan borçların, yapılandırılması ile ilgili bir düzenleme yapıldı (25 Eylül 2014 tarih ve 2014-26 Sayılı Genelge).
Aynı Genelge ve Maliye’nin tebliği ile limited şirket müdür ve ortakları ile anonim şirket eski yöneticilerinin, görev yaptıkları veya ortaklık sıfatlarının devam ettiği sürelerden kaynaklanan borçlarını ödemeleri için sağlanan kolaylıklar da açıklanıyor.

APARTMANIN SGK BORCU

SGK’ya olan prim ve diğer borçlara; 31.12.2014 tarihine kadar başvuruda bulunulması koşuluyla, birikmiş faizlerin silinmesi suretiyle, enflasyona göre düşük oranlı faiz hesaplanması ve 36 ayı bulan bir vade ile “ödeme kolaylığı ve kısmi af” getirildi.
Apartman, site ve işhanı yöneticiliklerinden kaynaklanan borçlar için kat malikleri kurulunca yapılandırma başvurusunda bulunulması durumunda, ödeme planı da kat malikleri adına çıkartılabilecek.
Ancak, kat maliklerinin bir veya birkaçının, yalnızca kendi hisselerine isabet eden borçlarını, yeniden yapılandırmak amacıyla başvuruda bulunmaları durumunda, ayrı ayrı ödeme planı verilmeyip, kat malikleri kurulu adına bir tane ödeme planı verilecek (Genelge 7.6.3 No.lu Bölüm).

ŞİRKET YÖNETİCİ VE ORTAKLARI

Anonim ve limited şirketlerde, zaman zaman karşılaşılan sorunlardan biri de;

Yazının Devamını Oku

Belediyelerde ev kadınlarına işkenceye devam

8 Ekim 2014
“HANGİ işkence?” diye merak edenler için açıklayalım; emlak vergisi işkencesi!

Kuşkusuz tamamı değil ama belediyelerin önemli bir kısmı, emlak vergisi işkencesi yapıyor.
Başlıkta “Ev kadınlarına” dedik ama, aynı işkence emeklilere, işsizlere ve engellilere de uygulanıyor.

ÖZELGE TANIMAYAN BELEDİYE

200 m2’nin altında bir konutu olan okurlarımızdan Nil Karagöz, hiç bir geliri olmadığını ve ev hanımı olduğunu belirterek, bilmeden ödediği geçmiş yıllara ait emlak vergilerinin iadesini talep etmiş. İadenin gerekçesi olarak, bu köşede daha önce yayınladığımız, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Geriye dönük iade yapılabileceğine dair” 14.05.2014 tarih ve 53210 sayılı özelgesini göstermiş.
Bakırköy Belediyesi de Gelir İdaresi özelgesini hiçe sayarak talebi reddetmiş!

Yazının Devamını Oku

Çocuklara vergisiz olarak şirket mallarının paylaştırılması

6 Ekim 2014
ÇOCUKLAR büyüdükçe, sorunlar da büyüyor.

Özellikle evlenip çoluk çocuğa karışınca, hesapta olmayan yeni yeni sorunlar çıkıyor. Onların çocukları da büyümeye başlayınca, ortalık iyice karışıyor.
Özellikle aile şirketi şeklindeki anonim ve limited şirketlerde, bu sorunlar, çok sık yaşanıyor. Başlangıçta herşey iyi giderken çocuklar büyüyüp evlendiğinde, ortalık karışıyor ve başlangıçta hiç olmayan sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bazen de baba ölünce çocuklar, bu ortaklığı sürdürmek istemiyorlar. Babanın sağlığında, şirketi kurumsallaştırmaması, bir “aile anayasası” olmayışı, parçalanmayı hızlandırıyor. Sonuçta, büyük şirketlerin çoğu, ikinci ya da üçüncü kuşakta dağılıyor...
Aile bireyleri arasındaki bu sorun, zaman zaman ortakları yabancı olan şirketlerde de yaşanıyor.


VERGİSİZ PAYLAŞIM
Şirkete ait malların, gayrimenkullerin ve tesislerin çocuklara ve eşe ya da değişik kişilere dağıtılarak paylaştırılması, normal koşullar altında vergiye tabi. Örneğin; kurumlar vergisi ve KDV’ye gayrimenkullerde ayrıca tapu harcına tabi olabiliyor.

Yazının Devamını Oku

Cinsiyet değiştirene maaş ve kıdem tazminatı

5 Ekim 2014
BAZEN kişiler cinsiyet değiştirip kadın olabiliyorlar ya da tersi... Türkiye’de bu tür olayların sayısı az ancak bazı yabancı ülkelerde çok sayıda örnekler var.

MAAŞ BAĞLANMASI

Bekâr kız çocuklarına, çalışmadıkları sürece, ölen SSK’lı veya Bağ-Kur’lu anne-babasından “yetim maaşı” bağlanabiliyor.
Ölen anne babası TC Emekli Sandığı mensubu olan bekâr kız çocuklarına, SSK’lı ya da Bağ-Kur’u olarak çalışsalar dahi “yetim maaşı” bağlanabiliyor.
Bu aşamada, merak edilen konulardan biri de cinsiyet değiştirenlerin durumu ile ilgili..
Erkek iken cinsiyet değiştiren ve bunu mahkeme kararıyla da kanıtlayanlara, hukuken kız çocuğu sayıldıkları için maaş bağlanabiliyor. Bu konuda bildiğim bazı örnekler de var.
Kuşkusuz, sadece bu nedenle cinsiyet değiştirilmesi doğru değil. Ancak karşıt cinsten olma eğilimi olanların, yüzbinde bir de olsa bu yola başvurduklarına rastlanabiliyor.

KIDEM TAZMİNATI

Kadınlar, SSK’lı olarak çalışırken evlenir ve “bir yıl içinde” işten ayrılırsa “kıdem tazminatı” alabiliyorlar.

Yazının Devamını Oku