Midyatlı kuyumcuyla online pazarlık

Nihayet ben de Hürriyet Treni’ne geçen haftasonu Diyarbakır’dan bindim. Trende alışveriş yapılmadığından, oradaki hayatı maalesef burada uzun uzun anlatamıyorum.

Fikir ve duygu alışverişini saymazsak tabii. Ama ne olur, sizin şehrinize de uğruyorsa ziyaret edin. Çocuğunuz varsa götürün. Hayatımda çok uzun zamandır böyle heyecan ve umut verici bir şey görmemiştim çünkü. Gazetede okuyarak değil, içinde yer alarak anlıyor insan bunu.

*

Diyarbakır’da bindiğim trenden Batman’da indim ve hızlı bir Hasankeyf-Midyat turu yaptım. Bu arada söylemeden edemeyeceğim, Diyarbakır’ı Hint ve Nepal malı giysiler basmış. Pazarında poşu dışında yerel birşey bulmak mümkün değil. Her şey Hint malı, Nepal malı. Şalvar bile...

Bu hazin tespit ve isyandan sonra konumuza dönelim.

Hasankeyf’e değil ama Midyat’a ilk gidişimdi. Yolda planım, mümkün olduğunca fazla yer görmekti. Fakat ne gördün derseniz, kuyumcu vitrininden başka bir yanıt veremeyeceğim. Çünkü girdiğimiz ilk sokağın başında yan yana birkaç kuyumcu vardı ve daha fazla ilerlemek mümkün olmadı. Ekip halinde vitrine, bilahare içerideki tezgaha yapıştık zira.

Daha birkaç hafta evvel Kapalıçarşı’da saatlerini harcayıp orijinal bir şey bulabilmek için onlarca vitrin bakmış biri olarak Midyat’taki bu yan yana üç vitrin beni daha da heyecanlandırdı. Söğütlü Kuyumculuk’ta tam aklımı kaybetmek üzereydim ki, satıcı beyefendi, internet sitemizden de sipariş verebilirsiniz, deyince sakinleştim ve sadece iki parça telkari alıp çıktım. Şimdi şahane bir broşum ve yüzüğüm var. Üstelik ikisine 50 lira verdim.

Dönünce hemen internet sitesine girdim. www.sogutlukuyumculuk.com. Değme alışveriş sitelerine taş çıkartacak, özenle hazırlanmış bir site. Mağazada ne varsa, hatta fazlası burada da var. Tüm ürünlerin fotoğrafı yanında cetvel çekilmiş, ebatlarını anlayabiliyorsunuz. 100 YTL üzeri alışverişte kargo parası ödemiyorsunuz. Otantik gümüş takımlara, yüzüklere ve telkarilere özellikle dikkat.

Yalnız baktım internet sitesindeki fiyatlar, mağazanın biraz üzerinde. Hemen online söyleşi kutusundan (sitenin sevilesi özelliklerinden biri) dükkandakilere mesaj attım. Kendimi hatırlatıp, fiyat farkının nedenini sordum. Cevap olarak "O kolye size bilmem kaça olur" mesajı geldi. Online pazarlık yapabiliyorsunuz yani.

Bir adres de Hasankeyf’ten vermek istiyorum. Siirt’in tiftik battaniyelerini sevenler için (gerçi onları artık herkes kilim olarak kullanıyor). Nehrin kıyısına inen yolun solunda Öz Antikkent Kilimcilik var. Sahibi Mehmet Nuri Aydın tüm kış, ortalık ıssızken kilim dokuyor, yazın turistler gelmeye başlayınca satıyor. Desenler kendisine ait. Son derece modernleri de var. Bir internet sitesi yok ama telefonla sipariş verebiliyorsunuz, kargoyla gönderiyor. Tabii telefonda tarif etmeniz lazım. Ama kilimlerin hiçbiri hayalkırıklığı yaratacak şeyler değil. Fiyatları 10-65 lira arasında. 65 liraya satılanı çift kişilik yatak örtüsü ebadında. Mehmet Bey’in telefonu (536) 310 52 92.
Yazarın Tüm Yazıları