Mezeler yani eğlencelikler

Geçenlerde okuduğum bir yazı beni çok eskilere götürdü. Mezeler hakkındaki bu yazıyı okurken, onların “eğlencelikler” diye isimlendirildiğini gördüm.

Haberin Devamı

Çocukluk yıllarımızda, sinemaya giderken, film izlerken ya da uzun gecelerde çeşitli oyunlar oynarken en büyük eğlencelerimizden biri de çekirdek çitlemek ve Kelkit’ten gelen kavurgaları kıtırdatmaktı. ışte biz bunlara ve bunlara benzer kuruyemişlere “eğlencelik” derdik.
Bu yüzden de keyifli anlarımıza eşlik eden mezelere eğlencelik deme fikri bana çok parlak geldi.  Tabaktaki iştah açıcı görünümleriyle sofralarımızı süsleyen bu küçücük lezzetler, çağımız yemek kültürünün önemli parçalarından biri. Araştırmalar bu küçük tadımlıklarla beslenmenin özellikle Asya’nın batısında, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Yunanistan’da çok yaygın olduğunu gösteriyor. Ama ben bu küçük çapkınları bir kere tadan herkesin çok seveceğine ve onlardan bir daha vazgeçemeyeceğine inanıyorum.
Gastronomi kültüründe önemli yere sahip olan bu minik tadımlıklar genellikle çok keskin tatlara sahip. Üstelik bu tadımlık lezzetlerin yapım maliyeti de genellikle çok düşük. Etkili görüntüleri onları daha bir çekici kılarken, keskin tatları da damaktaki kalıcılıklarını artırıyor.

TOFULU HOKAYDO BÖREğı

Malzeme listesi

Haberin Devamı

Hamuru için;
· 2 adet hazır yufka
(veya pirinç yufkası)
· 16-18 adet spagetti makarna
(Çin eriştesi de kullanabilirsiniz.)
Kızartmak için;
· 1 su bardağı sıvıyağ
ıçi için;
· 2 adet haşlanmış tavuk göğüs eti
· 2 adet yeşil taze soğan
· 1 su bardağı haşlanmış bezelye
(Konserve bezelye de kullanabilirsiniz.)
· 1 tatlı kaşığı toz biber
· 1 su bardağı rendelenmiş tofu
(1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri de kullanabilirsiniz.)
· 1 çay kaşığı kimyon
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIşI
Soya fasulyesi ürünü olan tofu çok yumuşak ve peynir görünümlüdür. Çin mutfağında çok kullanılır. Özellikle yüksek protein değeri nedeniyle vejetaryenlerin en gözde yiyeceklerindendir. Bu börek için kullanacağınız tofu rendelenmiş olmalı. (Rendelenmiş taze kaşar peyniri de kullanabilirsiniz.)
Haşlanmış tavuk etini kuşbaşı şeklinde doğrayıp derin bir kaba koyun. Üzerine tofu ya da rendelenmiş peyniri katın. Üzerine incecik doğradığınız yeşil soğanı, haşlanmış bezelye, kırmızı biber, karabiber ve tuzu ilave edip karıştırın.
Makarnayı kaynayan tuzlu suya batırın ve yumuşayıncaya kadar bekletip çıkarın. Hazır yufkaları üst üste koyun.(Çinlilerin pirinç yufkasını da kullanabilirsiniz.) Yufkaları sekiz eşit parçaya bölecek şekilde kesin. Böylece toplam 16 adet üçgen yufka parçası elde etmiş olacaksınız.
Yufkaların uzun kenarına tavuklu harçtan ikişer yemek kaşığı kadar koyun. Yan taraflarını içe doğru katlayıp sigara böreği gibi sarın. Haşlanmış makarnayı böreğin üzerine fiyonk gibi bağlayın.
Diğer taraftan, sıvıyağı derin bir tavada kızdırın. (Wok tavası kullanmanızı öneririm.) Börekleri kızgın yağda önlü arkalı üzerleri altın sarısı oluncaya kadar kızartın.
Börekleri kağıt peçete serdiğiniz tabağa alıp fazla yağını çektirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları