Metro ihalesi ne zaman,hava kirliliği var mı

ANKARA Milletvekili Levent Gök, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a, ‘metro’nun akıbeti’ ilgili olarak şu soruları yöneltiyor:

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin aczi nedeniyle yapımı sürdürülemez hale gelen metroların, iktidarınızca Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne görülmemiş bir himaye sağlanarak Bakanlar Kurulu’nun 26.04.2011 gün ve 2011/1709 numaralı Kararı çerçevesinde Ulaştırma Bakanlığı’nca devralındığı bilinmektedir.
Bu bağlamda;
1- Belediye Başkanı Melih Gökçek, metroların %80 oranında tamamlandığını ifade etmektedir. Bilindiği gibi, metro yapımı inşaat, elektronik sistem ve mekanik aksam bölümlerinden oluşmaktadır.
İnşaat kısmının metronun tümü içindeki payının %25 olması gerçeği karşısında, Belediye Başkanının ifade ettiği gerçekleşme oranı doğru mudur?
2- Bakanlığınıza devir tarihi itibarıyla; işin %75’ini oluşturan elektronik sistem ve mekanik aksam kısımlarına daha hiç başlanılmamış ve ihalesi yapılmamışken ve ayrıca inşaat kısmının da henüz tamamlanmamış olması gerçeği karşısında metroların gerçekleşme oranı nedir?
3- Bakanlığınızın tamamlayacağı işler metronun bitirilmesi için toplam işin yüzde kaçını oluşturacaktır?
4- Devir tarihi itibariyle metro inşaatlarına Büyükşehir Belediyesi’nin harcadığı meblağ ne kadardır? Metroların tamamlanması için ne kadar kaynak gerekmektedir?
5- Metro inşaatlarının ihalesi yapılmış mıdır? Yapılmadıysa ne zaman yapılacaktır?
6- Ankaralıların özlemle bekledikleri metrolar hangi tarihte hizmete açılacaktır?

ANKARA BİLGİLENDİRİLMİYOR

- ANKARA Milletvekili Gülsün Bilgehan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a soruyor:
“Geçtiğimiz Kasım ve Aralık aylar içinde Ankara’da PM10 (Partikül Madde) için 260 mikrogram/metreküp olan uyarı eşiği birden çok kez aşılmış, kamuoyu radyo, TV ve benzeri basın yayım organları aracılığı ile bilgilendirilmemiştir. Bu nedenle;
1- Ankara’da hava kirliliği açısından sorunlu bölgeler var mıdır ve hangi önlemler alınmaktadır? Hava kalitesi ölçme değerleri hangi ölçülerdedir? Uyarı eşiği aşılmışsa, Ankara halkı neden bilgilendirilmemiştir? Hava kirliliğinin takibi konusunda ilgili Bakanlık, Valilik, Meslek Odası, Üniversiteler gibi uzman kuruluşlarla gerekli işbirliği ve eşgüdüm çalışmaları yapılmakta mıdır?
2- Kaçak ve kalitesiz kömür kullanımı son zamanlarda hangi boyutlarda artmıştır? Bu artışın önlenmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Egzoz ölçümleri belediye ve özel otobüsleri ile diğer araçlarda takip edilmekte midir?

EGO şoförleri eğitiliyor mu

GEÇTİĞİMİZ günlerde EGO şoförünün, bir bisikletçinin sırtında sopa kırması, Büyükşehir Meclis gündemine taşındı. ”Bir engelli, bir de toplumsal engelli var” başlığı ile köşenizde de temas edilen, EGO şoförlerinin yolcu, yaya ve diğer sürücülere davranışları ve gördükleri tepkilerle ilgili yazı ve haberler üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediye Meclisi’nin muhalefet kanadı, ”Şoförler eğitimli mi” diye soruyor. Meclis’in Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken’in sorularından bazıları şunlar:
”EGO sürücüleri, halkla iletişim ve psikolojik dayanıklılık, vatandaşa iyi davranma konusunda uzmanlar tarafından eğitilmekte midir? Kötü davranma, darp, kavga gibi hususlarda şoförler hakkında şikayet sayısı nedir?”
Belediye ve bağlı kuruluşu EGO ne cevap verecek, mağdurlar da bekliyor.. M.A.

KISA KISA...

- ANITTEPE Gençlik Caddesi üzerinde oturuyorum. Turgut Reis Caddesi tam bir arapsaçı, Ne yazık ki, kaldırımlarımız otopark gibi... Bırakın kendi arabalarımızı park etmek, yürünmüyor bile. Engelliler için yapılan kaldırımlardaki eğimler kullanılmaz oluyor. Ne olacak bu durum? Valilik ve belediye bu duruma bir çözüm getiremez mi? K.Y.
Yazarın Tüm Yazıları