Mantı, makarna, Luçiya

Pek çok ülke gezmiş olmama ve az çok yemek kültürlerini bilmeme rağmen yine de şaşırıyorum bizim kültürümüzün parçası olan bir şeyi başka ülkelerde gördüğümde.

Haberin Devamı

Bizim köy kadınlarımız ya da bazen bizler oklavayı elimize alıp hamur açar ve mantı yaparız ya hani, İtalyan arkadaşım Luçiya da “Ben kendi makarnamı kendim yaparım” diyenlerden.
Ve bunu söylerken bir köy evinde, elinde oklava ve üstünde entarisiyle ev baklavası ya da su böreği açan bir köy kadınından hiç de farklı görünmüyor gözüme.
Sevdiklerine yemek yaparken ikisinin de gözlerinde aynı sevgi ve saygıyı görebiliyorsunuz.
Yapılan yemeğe, o yemeği yiyecek olan aileye ve kendi emeğine duyulan saygı var bu gözlerde.
Yani insan yemek yapmayı ciddiye alsın yeter. Yoksa Roma nere, bizim köye evleri nere...

VİŞNE SOSLU KAKAOLU PUDİNG
Kakaoyu orta boy çelik tencereye koyup üzerine ılık suyu ekleyerek tel çırpıcı yardımıyla iyice ezin. Yumurta ve toz şekeri ilave edip çırpın. Vanilya, nişasta ve unu da katıp sütü azar azar tencereye aktarırken çırpmaya devam edin.
Pudingi kısık ateşte, yine tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca margarini ekleyip 2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken mikserin yüksek devriyle 5-6 dakika kadar çırpın.
Diğer taraftan 20-22 santim çapındaki derin bir kâsenin içini suyla çalkalayın ya da temiz bir naylonla kaplayın. Kakaolu pudingi kâseye aktarıp soğumasını bekleyin ve buzdolabında en az 4-5 saat bekletin. Pudingi kalıbı sallayarak servis tabağına ters çevirin.
Üzeri için vişne ve pudra şekerini mutfak robotunda çekip püre haline getirin. Pudingi bu vişneli sosla süsledikten sonra dilimleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

MALZEME LİSTESİ
Kakaolu puding için;
-2 tepeleme yemek kaşığı kakao
-3 yemek kaşığı ılık su
-1 adet yumurta
-1 su bardağı toz şeker
-1 paket vanilya
-1 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
-2 tepeleme yemek kaşığı un
-1 litre süt
-50 gr bitkisel margarin
Üzeri için;
-1 su bardağı dondurulmuş vişne
-3 yemek kaşığı pudra şekeri

Yazarın Tüm Yazıları