Lüks araç satışı görünenden fazla

Lüks araç distribütörleri dertli... Yurtdışından araç ithal edip satan 'grey market' firmalarının fiyat rekabetiyle başa çıkamamaktan rahatsızlar.

Bir lüks aracın grey market fiyatıyla, resmi distribütörün fiyatı arasındaki farkın 40 bin Euro'ya kadar çıkması rekabette, ‘grey market’ firmalarının önünü açıyor.

Lüks araç distribütörleri, grey market ile fiyat konusunda rakebet edemediklerinden yakınıyorlar. Hatta, bu durumu ‘ana firmadan ithalat yapmak yerine grey market'ten alsak daha kárlıyız’ diyerek espriyle anlatıyorlar.

Grey market firmalarının fiyatlarının bu denli düşük olmasının nedeni; yurtdışından ithal ettikleri araçların faturalarında gizli... Aracın fiyatını düşük gösterip ithalatını yaptığınızda, ödediğiniz vergiler de bu oranda düşüyor ve araç distribütör firmanın fiyatından çok daha ucuza satılabiliyor.

Lüks araç pazarındaki toplam satış rakamının, grey market satışları eklendiğinde yaklaşık yarı yarıya daha büyük olduğunu belirten yetkililer, bu yöntemle Türkiye'ye ithal edilip satılan araçlardan doğan vergi kaybının büyük olduğunu öne sürüyorlar. Bizden söylemesi, vergi gelirlerini artırmak isteyen Maliye'nin bu konuya el atması lazım... Çözüm, herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesinde saklı...

Arabistan'da yabancıysan trafikte baştan suçlusun

Yolunuz Suudi Arabistan'dan geçer ve otomobil kullanmak zorunda kalırsanız, aman dikkat edin! Bir zamanlar Suudi Arabistan'da yaşayan bir arkadaşımın anlattıklarına göre, trafikte şeriat kanunları geçerli...

Örneğin, trafikte bir Arap vatandaş arkadan size gelip çarptı. Dünyadaki trafik yasalarına göre 10'da 10 hata karşı tarafta olmasına rağmen, yabancı olduğunuz için suç sizde. Ya da otomobilinizi evinizin önüne park ettiniz. Üst katlarda oturan birisi camı temizlerken otomobilinizin üstüne düşüp öldü. Suç kimde diye düşünmeyin. Yabancı olduğunuz için suç sizin... Şeriat kanunlarına göre, ölen kişinin ailesine kan parası ödemek zorundasınız. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Yolda bir deve ya da koyuna çarptığınızda da aynı şey geçerli. Hayvanların sahiplerine para ödemeniz gerekiyor. Yani trafikte suçlu sayılmanız için yabancı olmak yeterli. Bu yüzden, önleminizi alın Suudi Arabistan'a giderken mutlaka sigorta yaptırın. Sigorta şirketleri, Arabistan'da çalışan yabancılar için trafikte yaşanan bu sorunları çözmek amacıyla özel sigortalar geliştirmişler. Suudi Arabistan örneğini duyunca, trafikte birçok sorun yaşanmasına rağmen Türkiye'de yaşadığım için şükrettim.
Yazarın Tüm Yazıları