Hızlı, pratik ve çok hafif! Lazanya ile kuşkonmazlı kiş tarifi

Sevgili lezzetsever dostlarım, bu hafta sizi kokusu ve tadıyla baş döndüren kiş tarifi ile Fransa mutfağına konuk etmek istiyorum. Her ne kadar Fransız mutfağının yıldızı olsa da dünya mutfağının da zirvesine yerleşmeyi başaran bu tuzlu bir tart türü olan “quiche”, dilimizde “kiş” olarak karşılık buluyor.Fransa’nın hem kahvaltı hem de yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan bu lezzet, bizim için de özellikle son dönemlerde çay saatlerinin en keyifli eşlikçisi olarak kabul görüyor. Kişin dünya üzerinde et, peynir ve deniz ürünleri ile yüzlerce farklı çeşidi yapılsa da benim favorim her zaman sebzeliden yana oluyor. Damak zevkine göre ister sıcak ister soğuk olarak servis edilebilen bu tarifte en büyük görevi ise hamuru üstleniyor. Öyle ki kiş hamuru, iç malzemeye taban oluştururken, tarifin de tart formunu almasını sağlıyor. Benim bu tarifimde kiş hamurumun başrolünü lazanya üstleniyor. Türk mutfağının geleneksel börek kültürüne alternatif olarak doğan bu lezzet, ülkemizde çay saatlerinin yanı sıra kahvaltılarda, öğle yemeklerinde, akşam öğünlerinde hatta kutlama sofralarında dahi keyifle servis edilebiliyor.

Haberin Devamı

Yalnız “Kiş nasıl yapılır?” sorusuna geçmeden önce size biraz kendi pişirme yöntemi tercihimden bahsetmek istiyorum. Normal şartlarda tart kalıplarıyla fırınlanan bu tarifi ben son zamanlarda airfryer ile pişirmeyi tercih ediyorum. Kızartma ürünleriyle ön plana çıkan ve son dönem mutfak aletleri yelpazesinde en favoriler arasına giren airfryer, yiyecekleri çok az miktarda yağ ile pişirdiği gibi yemek yapmayı kolaylaştırması ve mutfakta geçirdiğimiz zamanı çok daha verimli ve keyifli bir hale getirmesi özelliğiyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Aslında sağlıklı beslenme alışkanlığına olan katkısına kısa sürede hazırlanan öğünler de eklendiğinde, airfryer’ların neden bu kadar popüler olduğuna çok da şaşırmamak gerekiyor. Üstelik airfryer’ler ile yalnızca kızartmalar değil, sebze, et, tavuk, hamburger hatta hamur işlerine kadar tüm yiyecekler sağlıklı ve pratik şekilde hazırlanabiliyor.

Biraz da tariften bahsetmem gerekirse; kiş yapımına öncelikle kiş hamuru ile başlamak gerekiyor. Burada, suda çok az haşlayacağımız lazanyaları kullanıyoruz. Hazır olan lazanyaları yağlanmış tart kalıbına dizdikten sonra iç dolgusunu hazırlamak için harekete geçiyoruz. Dolguyu kiştabanı ile buluşturduktan sonra da airfryer ile pişiriyoruz. İşte bu kadar! Genel hatlarıyla özetlediğimize göre tarifin ayrıntılı malzeme listesine ve yapım aşamalarına geçebiliriz.

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hızlı, pratik ve çok hafif Lazanya ile kuşkonmazlı kiş tarifi


Malzemeler

4 yaprak lazanya
1 paket krema
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı Parmesan peyniri
3-4 adet kuşkonmaz
1 tutam tuz
1 tutam karabiber

Üzeri için

Kuşkonmazların baş kısmı
Kuru kırmızı biber

Yapılışı

. Lazanyaları çok az suda haşlayarak kenara alın.

. Derince bir kaseye krema, yumurta, peynir ve ince ince doğradığınız kuşkonmazları ekleyip karıştırın. Karabiber ve tuzu ilave ettikten sonra son bir kez harmanlayın.

. Diğer yanda küçük tart kalıplarını yağlayın ve içine haşladığınız lazanyaları dizin.

. Ardından lazanyaların üzerine peynirli harcı ekleyerek güzelce yayın. Kalan lazanyaları üzerine bir sıra daha olacakşekilde yerleştirin ve bir kat daha peynirli harçtan ekleyin.

. Üzerini kalan kuşkonmazlara ve kuru biber ile süsleyerek airfrayer ile 15 dakika kadar pişirin. Üzeri güzelce kızarınca alıp servis edebilirsiniz. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları