Fransız mutfağına Türk dokunuşu: Pastırmalı kremalı patates

Kızarmış, fırınlanmış; püresi, böreği, gözlemesi hatta poğaçası... Ülke olarak patatesin her halini çok seviyoruz. Hem her tarife kolayca uyum sağlaması hem de içine girdiği tüm tariflere ekstra bir lezzet sağlaması nedeniyle patates, mutfağımızın vazgeçilmezi halini almış durumda. “Patatesi çok seviyorum ama klasik patates yemeklerinin dışında bir tarif arıyorum” diyenlerinizin çokça olduğunu da biliyorum. Bu nedenle, bu hafta Fransız mutfağından doğan patates graten’e pastırma ve kaşar peyniri ile yöresel dokunuş yaptığım, tam bir lezzet şöleni yaşatan tarifimle geldim: pastırmalı kremalı patates!

Haberin Devamı

Detaylara geçmeden önce patates graten’in biraz tarihinden bahsetmek istiyorum. Fransa’da “Gratin Dauphinois” olarak adlandırılan graten tarifi, ülkenin Dauphiné bölgesindeki köylüler tarafından, ince ince doğranan patateslerin, taze krema ve sığ bir seramik kapta pişirilmiş tereyağı ile buluşturulmasıyla hazırlanıyordu. Graten terimi de pişen patateslerin üstünü kaplayan lezzetli kabuğa atıfta bulunuyor. Yemeğin kayıtlara geçen ilk versiyonu ise Clermont-Tonnerre Dükü ve Dauphiné Korgenerali Charles-Henri’nin Gap şehrinin yetkilileri için verdiği bir akşam yemeğinde servis edildiği 12 Temmuz 1788’e kadar uzanıyor. Fransız Devrimi sırasında meşhur bir yemek olarak tanımlanan bu tarif, ister aile içinde olsun, ister gastronomik sahada olsun, Fransız sofralarından hiç ayrılmadı. Tarif, 1788’de Fransız gastronomi tarihinin adeta bir parçası haline geldi. Tabii ki patates seven bir millet olarak Türk mutfağına geçişi de çok uzun sürmedi.

Benim en sevdiğim ara sıcaklardan biri olan bu tarif, aslında tek başına bir öğün bile sayılabilir. Siz de tek başına bir yemek olarak tercih ederseniz yanında bir salata ile servis edebilirsiniz. Fakat balık ve et yemeklerinin yanına da oldukça yakıştığını söylemem gerekir. Çok da pratik üstelik. Bu nedenle mutfakta zor zamanların kurtarıcısı olarak bile ilan edebiliriz bu tarifi.

Birazdan vereceğim bana has kremalı patates tarifini, ben yöresel dokunuşlarla taçlandırıp pastırma ile buluşturmayı tercih ediyorum. Böylece hem besleyici özelliği artarken hem de buna paralel olarak lezzetinde de bir patlama yaşanıyor. Patatesin kıtırlığına eşlik eden pastırma ve krema bu yemeği tadına doyulmaz kılıyor.

Tarife başlarken, patatesleri ince halkalar halinde dilimliyoruz. Ardından pastırmaları ve soğanı ise minik minik olacak şekilde doğruyoruz ve bir tavada kavuruyoruz. Derin bir kaseye aldığımız soğan ve pastırmaların üzerine ince ince kıydığımız maydanozları, rendelenmiş kaşarı, krema ve sütü ilave edip karıştırıyoruz. Baharatlarını ekledikten sonra da son olarak suda bekleyen patatesleri ilave edip hafifçe karıştırıyoruz. Bundan sonraki adım ise kelepçeli kalıba alıp fırınlamak. Kısaca bahsettiğimize göre artık tarifin ince ayrıntılarına geçebiliriz. Malzemelerimiz hazırsa başlıyoruz!

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Fransız mutfağına Türk dokunuşu: Pastırmalı kremalı patates

Malzemeler

Haberin Devamı

5 adet orta boy patates
4-5 dilim pastırma
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 paket krema
Yarım çay bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı

. Patateslerin kabuğunu soyup, yıkayın. Ardından çok kalın olmayacak şekilde ince halkalar halinde dilimleyin. Dilimlediniğiz patatesleri bir kasede suda bekletin.

. Pastırmaları ve soğanı çok küçük olacak şekilde doğrayın. Ardından tavaya alarak kavurun, soğuduktan sonra derin bir kaseye alın.

. İnce kıydığınız maydonozları, rendelenmiş kaşarı, krema ve sütü bu karışımın üzerine ilave ederek karıştırın.

. Tuz ve karabiberi ekledikten sonra, suda bekleyen patatesleri ilave edip hafifçe karıştırın.

Haberin Devamı

. Daha sonra kelepçeli kalıbın alt kısmına yağlı kağıt serin vepatatesleri önce kalıbın yan kısımlarına, ardından orta kısmına gelecek şekilde dizin.

. Kalan kremalı karışımı orta kısmına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

. Fırından aldıktan sonra kelepçeli kalıptan çıkararak geniş bir tabağa alın. Üzerine doğradığınız maydonoz ya da frenk soğanı ile servis edebilirsiniz. Deneyen herkese afiyet olsun!

 

Yazarın Tüm Yazıları