2023 Yılbaşı Menüsü: 5 Leziz Tarifle Kocaman Bir Yeni Yıl Sofrası

Merhabalar sevgili dostlar. Acısıyla tatlısıyla, iyisiyle kötüsüyle, hüznüyle mutluluğuyla bir senenin daha sonuna geldik. Eminim ki aramızda yılbaşını sıradan bir gün sayanlarımız ve herhangi bir özel hazırlığa gerek duymayanlarımız da vardır fakat ben “yeni yıla ancak enfes yılbaşı sofralarıyla girilir” diyenlerdenim. Bunun için de benim gibi düşünen ve yeni yıla lezzetli bir başlangıç yapmak isteyen hatırı sayılır bir kitlenin olduğunu varsayarak yine enfes öneriler hazırladım.

Haberin Devamı

Benim kalabalık ve kocaman masalar etrafında toplanan, mutlu anları en özel yemeklerle taçlandıran bir aile içinde yetiştiğimi artık birçoğunuz biliyorsunuz. Geçmişimden gelen meze kültürüne de ne kadar aşık olduğuma aşinasınızdır sanıyorum. Benim gibi kökleriyle mutfağa sıkı sıkıya bağlı biri için de her yıl birbirinden farklı ve leziz yılbaşı menüleri oluşturmak her zaman büyük zevk olmuştur. Yılın son gecesini sevdiklerinizle birlikte geçirmek istiyorsanız güzel bir menü şart. Ancak keyifli bir yılbaşı sofrası için yeni yıl ruhunu yansıtacak, mumlar, yılbaşı süsleri ve dekoratif objelere de ihtiyacınız olacak tabii, orasını tamamen sizin zevkinize bırakıyorum. Ben menü seçenekleri konusunda destek vermeye geldim! Misafirlerinize unutulmayacak, yılbaşına yakışır tariflerle harikalar yaratabileceğiniz bir menü oluşturabilmeniz için size tam beş tarif önerim olacak.

Haberin Devamı

Menü listemin başında akşam yemeklerine çorba ile başlamayı sevenler için tabii ki yılbaşı masalarınıza renk katacak balkabağı çorbası geliyor. Tadı ve görüntüsü ile adeta yeni yılınızı kutlayan balkabağı çorbasını ikinci sırada birçok kişi için geleneksel hale gelen yılbaşı hindisi izliyor. Üçüncü sıra ile bir farklılık yapıp sofralarınıza yılbaşının sembollerinden narla, lezzetiyle her tarifin lezzetini arşa çıkaran patlıcanın buluştuğu muhteşem bir tarifi taşıyorum; narlı patlıcan çevirme. Dördüncü sırayı yılbaşı ruhuna çok yakışan, görüntüsü ile ise büyüleyen kekten yılbaşı evi izliyor. Pişirme sırasında yayılan mis kokusuyla evinizi yılbaşı ruhuna doyuran, birbirinden güzel şekilleri ve süslemeleriyle küçükten büyüğe herkesin kalbini çalan kurabiyeleri de unutmuyoruz ve beşinci sıra ile finali enfes yılbaşı kurabiyeleri ile yapıyoruz. Böyle bir geceye bol çeşitli mezeler de çok yakışacaktır. Siz alternatif olarak yılbaşı sofranıza en sevdiğiniz meze çeşitlerini de ekleyebilirsiniz.

Şimdi yılbaşını sevdiklerimizle birlikte kucaklamanın tam zamanı. Herkese 2023 yılının en başta sağlık, daha sonra huzur, mutluluk ve barış getirmesini diliyorum. Yeni yıl, yeni umutları da beraberinde getirsin, geçmişteki kayıplarımızdan aldığımız dersler, gelecekteki kazançlarımızın temelini oluştursun. Kayıplarımızın az, kazançlarınızınsa bol olmasını diliyorum. Her şey dilediğiniz gibi olsun. Malzemeleriniz hazırsa, yeni yıl sofrasını güzelleştirecek yılbaşı menümüzün detaylarını birlikte görelim.

Haberin Devamı

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

2023 Yılbaşı Menüsü: 5 Leziz Tarifle Kocaman Bir Yeni Yıl Sofrası

Balkabağı Çorbası Tarifi

Malzemeler

2 dilim tatlı kabak

1 adet patates

1 adet havuç

1 adet kuru soğan

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı köri

Yarım su bardağı süt

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1,5 bardak su

Yapılışı

. Sıvıyağı tencerede kızdırın, üzerine küp küp doğradığınız soğanları ekleyip kavurun.

. Daha sonra iri doğradığınız havuç ve patatesi ekleyip kavurmaya devam edin. Biraz yumuşadıktan sonra köri ve tuzu ekleyin.

. Ardından küp küp doğradığınız balkabaklarını ilave edip biraz daha kavurduktan sonra suyunu ekleyin. Kapağını kapatıp kısık ateşte ortalama 25 dakika kadar pişirin.

Haberin Devamı

. Daha sonra rondodan geçirerek püre haline getirin. Sütü ekleyerek karıştırın.

. Tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika kadar dinlendirip servis edebilirsiniz.

2023 Yılbaşı Menüsü: 5 Leziz Tarifle Kocaman Bir Yeni Yıl Sofrası

Yılbaşı Hindisi Tarifi

Malzemeler

1 adet hindi (4 kg kadar)

1 adet limon

2 yemek kaşığı tuz (hindiyi ovmak için)

2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)

1 yemek kaşığı kekik

İç Malzemesi

1 adet elma

2 adet kuru soğan

2 adet havuç

2 adet kereviz sapı

1 dilim ekmek

Bulgur Pilavı İçin

2 su bardağı şehriyeli Mardin bulguru

1 yemek kaşı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tutam tuz

1 su bardağı kadar çiğ badem

Sos

2 yemek kaşığı soya sosu

1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

1 yemek kaşığı pul biber

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tuz

1 dilim taze zencefil

Yapılışı

Haberin Devamı

. İlk olarak kısık ateşin ayarlandığı ocakta hindinin üzerinde kalan tüyleri tütsüleyin. Hindiyi tütsü kokusundan arındırmak için bir adet limonla, bütün haldeki hindiyi ovun ve sonrasında yıkayın. Daha sonra hindinin derisini yumuşatmak için ovma işlemini bu kez tuzla tekrarlayın ve son olarak tekrar yıkayın. Kağıt peçete yardımıyla hindiyi iyice kurulayın.

. Isıya dayanıklı bir iple hindinin ayaklarını bağlayın. İyi pişmesi için boyun kısmı ve arka tarafındaki fazlalıkları kesin. Hindi eti, tavuk etine göre biraz kuru olduğu için, elinizi hindinin derisinin altına geçirip, tereyağı ile karıştırılmış kekikle her yerini güzelce yağlayın. Daha sonra dışı için hazırlanan sosu her yerine güzelce yayın.

Haberin Devamı

. Hindinin içerisineyse dilim dilim kesilen sap kerevizi, 1 adet yeşil elmayı, havucu, soğanı ve bir dilim ekmeği çok az tuzlayarak yerleştirin. Hindiyi fırın poşetine koyarak ya da folyoyla her yerini kapatarak pişirin.

. Pişen hindi suyunu salacağı için derin bir kabın içerisine yerleştirin. Poşet kullanımında, poşetin yanmaması için içine bir kaşık un koyarak her yerine yayın. Hindiyi içine koyarak, ağzını kapatın. İki yanından kürdan ile küçük delikler açın. Önceden ısıtılan 200 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika, daha sonra 170 derecede ortalama 2 saat kadar her yeri kızarıncaya kadar pişirin.

. Hindinin içerisinden çıkarılan boyun kısmı ayrı bir lezzete sahip olduğu için, hindinin etrafına konulacak Mardin şehriyeli bulgurunu bu etle hazırlayın. 4 bardak suda yumuşayıncaya kadar hindinin boynunu pişirin.

. Pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağını alarak hafifçe kızdırın. Üzerine çok az tuz ekleyerek bulguru kavurun. Haşlanan boyun ve suyunu da ekleyerek bulguru suyunu çekene kadar pişirin. Son olarak tarife daha fazla lezzet katacak çiğ bademi kavurun ve etrafına yerleştirin.

. Hindi piştikten sonra torbada kalan suyu ayrı bir kaba alın ve hindinin ayaklarındaki ipleri çıkarın. Etrafına bulguru ve bademleri koyup servise hazır hale getirin.

2023 Yılbaşı Menüsü: 5 Leziz Tarifle Kocaman Bir Yeni Yıl Sofrası

Narlı Patlıcan Çevirme Tarifi

Malzemeler

4 adet patlıcan

3 adet patates

5 adet sivri biber

Yarım kase haşlanmış mısır

180 gr labne peyniri

Yarım kase kapari

Üzeri için

1 adet soyulmuş nar

4-5 dal yeşil soğan

Yapılışı

. Patlıcanları alacalı soyun, ince ince dilimleyip acısını çıkması için biraz tuzlayıp bekletin. Patatesleri soyup iri küpler halinde doğrayın. Ardından biberleri de doğrayın. . Tavaya yağı alarak kızdırın. Patlıcanları, patatesleri ve biberleri kızartıp bir tabağa çıkarın. Peçete yardımıyla fazla yağını alın. Size çok yağlı geliyorsa aynı işlemi fırında da yapabilirsiniz.

. Yuvarlak kek kalıbının etrafına önce kızarttığınız patlıcanları boşluk kalmayacak şekilde sıra sıra dizin. Daha sonra orta kısmına patatesleri üzerine biberleri, mısır, labne ve kaparileri ekleyin.

. Dizdiğiniz patlıcanlarla üstünü kapatıp servis edeceğiniz tabağa ters çevirerek kek kalıbından çıkarın. Üzerine önce yeşil soğanları daha sonra narları ekleyerek servis edin.

2023 Yılbaşı Menüsü: 5 Leziz Tarifle Kocaman Bir Yeni Yıl Sofrası

Kekten Yılbaşı Evi

Malzemeler

Keki için;

2 su bardağı un

1 su bardağı şeker

2 adet yumurta

2 yemek kaşığı kakao

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilin

Krem şanti için

1 paket sade krem şanti

Yarım çay bardağı süt

Çatısı için

12 adet kedi dili bisküvi

1 paket kakaolu krem şanti

Yarım çay bardağı süt

Süslemek için

4 adet çikolatalı çubuk kraker

2 adet kakaolu bisküvi

Yapılışı

. Derince bir kaseye toz şekeri ve yumurtaları alın ve köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Ardından sıvıyağ ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin. Daha sonra kakao, kabartma tozu, vanilin ve elenmiş unu ekleyerek kıvam alana kadar çırpın.

. Hazır olan kek harcını iyice yağladığınız button kek kalıbına aktarın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 - 45 dakika kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra soğuyana kadar kalıpta bekletin.

. Evin çatısını yapmak için kakaolu krem şantiyi sütle çırparak kıvam almasını sağlayın ve çapraz dizdiğiniz kedi dili bisküvilerinin ortasına döküp her yerine eşit şekilde yayın.

. Soğuyan keki kalıptan alıp kenarlarını ve üst kısmını şekil verebilmek için kesin ve üzerine hazırladığınız bisküvili çatıyı yerleştirin.

. Sade krem şantiyi sütle çırpın ve evin çatısına kar yağmış gibi güzelce sürün.

. Çikolatalı çubuk kraker ve kakaolu bisküviden evin kapı, pencere ve merdiven kısmını hazırlayın. Son olarak tercihinize göre hazırladığınız yılbaşı evini dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.

2023 Yılbaşı Menüsü: 5 Leziz Tarifle Kocaman Bir Yeni Yıl Sofrası

Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi

Malzemeler

3,5 su bardağı un

200 gram tereyağı

1 adet yumurta

100 gram pudra şekeri

5 gram kabartma tozu

1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı

. Tereyağını bir tavada eriterek oda sıcaklığına getirin.

. Yoğurma kabına unu eleyin. Daha sonra pudra şekeri tarçın ve kabartma tozunu ekleyerek güzelce karıştırın. Yumurtayı ve tereyağını ekleyip kıvam alıncaya kadar yoğurun.

. Kıtır kıtır bir kurabiye elde etmek için hamuru çok yoğurmadan streç film ile sararak kapatın ve buzdolabında 30 dakika kadar bekletin. Dinlenen hamuru sekiz ayrı parçaya bölün ve elinizle yuvarlayın.

. Hamuru iki yağlı kağıdın arasına alarak oklava yardımı ile açın ve istediğiniz bir kurabiye kalıbı ile şekil verin.

. Tepsiye yağlı kağıt serin ve şekillendirdiğimiz kurabiyeleri dizip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ortalama 18 dakika kadar pişirin. (Unutmayalım ki bu süre fırından fırına göre değişir.)

. Daha sonra pişen kurabiyelerinizin üzerine pudra şekeri dökerek servis edin. Afiyet olsun. Mutlu yıllar!

Yazarın Tüm Yazıları