Rüzgar Sünbül ile Ramazan 25. gün menüsü: Karnabahar çorbası, makarna böreği, kumlu pasta...

Terbiyeli karnabahar çorbası, karnabahar sevmeyenlerin bile sevebileceği türden bir çorba tarifi. İnsan bir çorbadan daha ne ister. Hem çok faydalı şifa deposu hem de yapımı kolay… Yiyen herkesten tam not alıyor, karnabahar sevmeyenlere bile karnabahar sevdiriyor.Bu sebze çorbasını denemeden geçmemelisiniz.

Haberin Devamı

KARNABAHAR ÇORBASI TARİFİ

MALZEMELERİ

1 adet patates
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı beyaz un
Yarım karnabahar
1 su bardağı süt
3 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz ve baharatlar

YAPILIŞI: Soğan, patates ve sarımsağı küpler halinde doğrayıp rengi değişene kadar yağda soteliyoruz. Üzerine un serpip bir sürede daha kavuruyoruz. Ardından yıkayıp küçük parçalara ayırdığımız karnabaharı üzerine ilave edip, süt ekliyoruz. Suyunu ve tuzu da ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Karnabaharlar yumuşadığında pürüzsüz bir kıvamda olacak şekilde blander’la çekiyoruz. Servis ederken pul biber ve limon dilimleriyle servis ediyoruz. Afiyet olsun...

MAKARNA BÖREĞİ TARİFİ

Kıymalı makarna böreği tam bir ana yemek. Dilerseniz beyaz peynirli de yapabilirsiniz. Makarna böreği ile kalan makarnayı değerlendirebilirsiniz. Başlı başına bir öğün olabilecek bir yemek. Hem doyurucu hem besleyici… Yanına ayran ve salata da olursa tamamdır!

Haberin Devamı

MALZEMELER

1 adet yufka
1/2 paket kelebek makarna
150 gram kıyma
1 orta boy soğan
1/2 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kimyon
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 avuç maydanoz

YAPILIŞI: Makarnayı haşlayıp suyunu süzüyoruz. Hafif soğuyan makarnaları bir kaba boşaltıyoruz. İçine süt, zeytinyağı ve yumurtaları ekliyoruz. (Bir yumurtanın sarısını ayırıyoruz.) Baharatları ekliyoruz ve karıştırıyoruz. İnce kıyılmış maydanozları ve kaşar rendesini de ilave edip harmanlıyoruz. Soğanları küçük küpler halinde doğruyoruz. Kıymayla beraber kavuruyoruz. Üzerine tuz ve kimyon ekleyip karıştırıyoruz. Tepsinin içini yağlıyoruz. Üstüne yufkanın yarısını seriyoruz. Eğer dışında çok kaldıysa fazla parçaları koparıp içine ikinci kat olarak koyabilirsiniz. Üstüne makarnalı karışımın yarısını döküyoruz. Araya kıymalı harcı döküyoruz. Tekrar üzerine makarnayı ekliyoruz. En üste yufkanın diğer kısmını koyup güzelce yanlardan kapatıyoruz. Tepsinin kenarlarından çıkan yufkaları da iç kısma ekliyoruz. Üstüne yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarıp güzelce pişene kadar fırında tutuyoruz. Kare şeklinde dilimleyip servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

MISIR UNLU PATATESLİ POĞAÇA TARİFİ

Patates köftesi, maharet ister. Nasıl yapıldığı önemlidir. Ölçüsü yanlış olursa ve püf noktalarına dikkat edilmezse tüketirken hafif un kokusu gelir. Bu sebeple size tüm püf noktalarını verdiğimiz bir tarif hazırladık. Öyle güzel bir tarif ki lezzetsiz olma ihtimali yok. Mısır unlu patatesli poğaça yanına çay, domates ve peynir oldu mu harika olur.

MALZEMELER 

125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
1/3 paket yaş maya
1/3 paket kuru maya
1/2 su bardağı sulu yoğurt
1 adet yumurta akı
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı mısır unu
2-2,5 su bardağı un

İÇ HARCI İÇİN

2 adet haşlanmış patates
1 avuç maydanoz
1 avuç rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı çörek otu

Haberin Devamı

YAPILIŞI: Tereyağı, yaş maya, kuru maya ve ayranı derin yoğurma kabına alalım. Tuz ve toz şekeri ilave ederek karıştıralım. Yumurta akını da ekleyip iyice karıştıralım ve zeytinyağı karışımını da döküp yine çırpmaya devam edelim. Mısır unu ve beyaz unu eleyerek yavaş yavaş ilave edelim. Hamur yağlı olduğundan elimize yapışmayacaktır. Hamurun kıvamı kulak memesinden az yumuşak olmalı. Hazır olunca üzerine nemli bez örterek 20 dk bekletin. Haşlanmış patatesi rendeleyelim. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve dilediğimiz baharat ve tuzu ilave edip karıştıralım. Hamurdan mandalinadan küçük parçalar alalım. Elimizle tezgahta açalım ve ortasına patatesli harçtan bir kaşık koyalım. Kenarlarından toplayarak kapatalım Kapattığımız kısmı tepsiye gelecek şekilde düzgünce top yapıp dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

YUNANİSTAN USULÜ KABAK KIZARTMASI TARİFİ

Yunanistan deyince ünlü kabak kızartmaları gelir akla. Çıtır çıtır kızaran kabakları süzme yoğurda bandıra bandıra yemeli. Yunanistan mutfağının lezzetleri bize çok yakın. ‘Çocuğuma kabak yemeği yediremiyorum, sebze yediremiyorum, diyorsanız bir de bu tarifi deneyin. Çocuklar her öğün isteyecek!

MALZEMELER

2 adet kabak
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 şişe maden suyu
1 su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI: Kabakların kabuklarını incecik soyup çok ince halka şeklinde doğrayın. Ama çok ince olmasına dikkat edin. Bir kaseye un ve tuzu ekleyin. Üzerine maden suyunu yavaş ekleyin ve çırpma teliyle çırpın. Yoğun boza kıvamında bir hamur elde edin. Hamura ince dilimlenmiş kabakları ekleyin ve karıştırın. Bir süre dinlendirin. Bir tavaya yağ koyun ve iyice kızdırın. Yağın içine soslu kabak dilimlerini ilave edin ve iki tarafını da nar gibi olana kadar kızartın. Afiyet olsun. Yanına sarımsaklı naneli yoğurt çok yakışacaktır.

Haberin Devamı

KUMLU PASTA TARİFİ

Kumlu pasta, yemek sonrası harika bir tatlı. Özellikle çay saatlerinde ikinci dilimin isteneceğine emin olun. Üzerindeki muhallebisiyle yemelere doyulmuyor. Kumlu pasta adını üstüne serptiğimiz ufalanmış bisküviden alıyor. Görüntüsü harika ve yapımı da oldukça kolay.

MALZEMELER

KEK İÇİN

3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
2 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu

ISLATMAK İÇİN

1 su bardağı süt

ÜZERİ İÇİN

2 paket kakaolu puding
1 litre süt
1 paket kakaolu bisküvi

YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri, açık sarı renk alana kadar iyice çırpıyoruz. Ardından süt ve yağı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz Kabartma tozu, kakao, unu da ilave edip karıştırıyoruz. Yağlanmış cam fırın kabına döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişiriyoruz. Pişme süresi fırından fırına değişir. Yaklaşık 25 dakikada pişecektir. Sürekli kontrol edin. Diğer bir taraftan da süt ve pudingi karıştırarak pişiriyoruz. Yoğunlaştığında ocaktan alın. Fırından çıkan keki sütle ıslatıyoruz. Üzerine pudingi döküp güzelce yayıyoruz. Kakaolu bisküvileri rondodan geçirip toz hale getiriyoruz. Pudingin üzerine serpiyoruz. 2 saat buzdolabında dinlendirip servis ediyoruz. Afiyet olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları