Rüzgar Sünbül ile Ramazan 19. gün menüsü: Bakliyat çorbası, ıspanaklı börek, hünkar beğendi, gül tatlısı...

Besleyici oluşuyla tercih edilebilecek ramazana özel iftar çorbası. Mideyi rahatlatır, içimi kolaydır. Yanında bir salata ile öğün bile oluşturabilir. Bakliyat Çorbası: Kolay olsun, şipşak olsun diyorsanız çorba tariflerinin en bakliyat çorbası tarifimizi deneyin. İşte, bakliyat çorbası, ıspanaklı börek, hünkar beğendi, gül tatlısından oluşan Ramazan 19.gün menüsü...

Haberin Devamı

BAKLİYAT ÇORBASI

MALZEMELERİ

1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı maş fasulyesi
1 yemek kaşığı iri bulgur
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı dolusu beyaz un
1 yemek kaşığı salça
5-6 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru nane servis sırasında

YAPILIŞI

Yağın içerisine un ekleyip kavuruyoruz. Sonra salça ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
Ardından içine 5 su bardağı su ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Tuz ilave edin. Ardından bakliyatları ilave edin.Karıştırarak pişirin. Maş fasulyeleri patladığında çorbamız tamamdır. Afiyet olsun.

YAĞSIZ AZ UNLU ISPANAKLI BÖREK

Egelilerin çalkama böreği yani karışık ot böreğini ıspanakla hazırladık. Yağsız neredeyse yok denecek kadar un ilave ederek hazırlanan börek öyle oluyor ki diyet yapanlar bile rahatlıkla tüketebilir. Ispanakla yapılan hamur işleri çok güzel olur. Ispanak yıkama aşaması biraz zahmetli olsa da her türlü yemeği olur.

MALZEMELERİ

Haberin Devamı

3 adet yumurta
1 su bardağı un
2 su bardağı sulu yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
500 gr. ıspanak

YAPILIŞI

Yumurtaları iyice çırpın. İçine sulu yoğurt ilave edin çırpamaya devam edin.
Tuzu, kabartma tozunu ve unu ilave edip çırpmaya devam edin.
Sirkeli suda ıspanakları bekletin. Toprağı döküldükten sonra güzelce yıkayın ve eğer minikse doğramayın ama iri yapraklı ıspanaksa 2'ye 3'e bölün.Karışımın içine ıspanağı koyun güzelce harmanlayın. Her yanına hamur değsin.Yağlı kağıt serili tepsiye karışımımızı yayalım. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.

KIRMIZI BİBER SALATASI

Közlenmiş kırmızı biberle ilişkinizi bilmiyoruz ama bizim için yaz demek. Közlenmiş halini herşekilde tüketiriz. Özellikle süzme yoğurtlu sarımsaklı haline bayılırız. Davet sofralarına da pek yakışır. Közlenmiş kırmızı biberle yapılabilecek en mezelerden biri.

MALZEMELERİ

1/2 kg. kırmızı biber
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Kırmızı biberleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyup 200 derece fırında közleyin.
Közlenmiş kırmızı biberleri soyun. içini temizleyin.Bir kase içindeki yoğurda tuz ve sarımsak rendesini koyup karıştırın.Biberleri ince şeritler halinde doğrayıp yoğurtlu karışıma ekleyip karıştırın.Servis kasesine alıp üstünü kıyılmış maydanozla süsleyin. Afiyet olsun.

Haberin Devamı

Rüzgar Sünbül ile Ramazan 19. gün menüsü: Bakliyat çorbası, ıspanaklı börek, hünkar beğendi, gül tatlısı...

HÜNKAR BEĞENDİ

Hünkarların bile beğendiği yemeği biz mi beğenmeyeceğiz. Ha-şaaaaa :) Hünkar beğendi közlenmiş patlıcanlı beğendi ile hazırlanan harika bir yemek. Saray mutfağının önde gelen yemeklerinden olan Hünkar beğendi tarifinin olmazsa olmazı közlenmiş patlıcandır. Ama öyle fırında közlenmiş değil bildiğiniz ateş üstünde közlenmelidir.

MALZEMELERİ

4-5 adet patlıcan
300 gr. kuşbaşı kuzu eti
1 adet kuru soğan
2 adet domates
1-2 adet çarliston biber
1 çay kaşığı tuz

BEĞENDİ İÇİN

1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
1 yemek kaşığı dolusu beyaz un
1,5 su bardağı süt
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz ve karabiber

YAPILIŞI

Patlıcanları közlüyoruz ve soyuyoruz.soğanları az yağda kavurup eti ilave ediyoruz, çarliston biberlerle beraber kavuruyoruz. Ardından küp doğranmış domatesleri ilave edip, baharat ekliyoruz. Karıştırıyoruz, 1 su bardağı kadar su ilave edip düdüklüde haşlıyoruz.
Tereyağını bir tavaya alıyoruz erir erimez un ekleyip kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Ardından hemen süt ekleyip çırpma teliyle karıştırarak yoğunlaşana kadar pişiriyoruz. Muhallebi gibi olmalı.Ardından yoğunlaşmaya başladığında ocağı en küçüğüne getirin. İncecik doğradığımız patlıcanları ilave edin, baharatları ekleyin ve karıştırın. En son rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin karıştırın ve ocağın altını kapatın.Servis tabağına önce beğendiyi koyun, ardından üstüne etimizden koyup servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

GÜL TATLISI

Haberin Devamı

İlk görüşte nasıl yapılmış çok zor dedirten ama yaparken pratikliğine inanamayacağınız bir tatlı gül tatlısı. Şekli şemali, birebir ölçülü tarifiyle sofranızın vazgeçilmezi olacak. Gül Tatlısı göründüğünden çok daha kolay yapılan bir tarif. Anlattığım ve fotoğrafladığım adımlara dikkat ederseniz rahatça yapabilirsiniz.

MALZEMELERİ

1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı irmik
125 gr. tereyağı
1/2 su bardağı yoğurt
1adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4-5 su bardağı (aldığı kadar) un

ŞERBET İÇİN

3 su bardağı su
2,5 - 3 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu

YAPILIŞI

Şerbet için su ve şekeri bir tenecereye koyup kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyip altını kapatın ve soğutun.Hamur malzemelerini karıştırıp ele yapışmayan yumşak bir hamur elde ediyoruz.3 parçaya bölüp. Her bir parçayı un serpilmiş tezgahta merdane yardımıyla ince şekilde açıyoruz.Çay bardağının ağzıyla şekildeki gibi yuvarlaklar elde ediyoruz. Yuvarlakları üst üste fotoğraftaki gibi yerleştirip ilk başladığımız yuvarlaktan itibaren rulo yapıyoruz. Sonra yaptığımız ruloyu tam orta yerinden ikiye kesiyoruz. Yağlı tepsiye çok yakın olmayacak şekilde yerleştiriyoruz. Önceden ısınmış 180 derece fırında üstleri pembeleşene kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız tatlıları soğumuş şerbetle buluşturuyoruz. Soğuduktan sonra servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları