Leblebinin yolculuğu

Derler ki 300 önce yaşamış olan Şeyh Murat Gazi, nohutu kavurmuş ve ilk leblebiyi üretmiş.

Yolu İstanbul’a düşen Kütahya-Tavşanlı’dan bir vatandaş, bu değişik lezzeti pek beğenmiş. Ustasından işi öğrenerek memleketine dönmüş ve üretime başlamış. O zamandan bugüne Tavşanlı, leblebiyle anılır olmuş.

Bugün ilçede 300’e yakın leblebi imalatçısı var, hepsi ustalarının izinden gidiyor ve pirlerini incitmemek için kimyasal madde kullanmıyorlar. Bizim kuşağın leblebi çeşitlemesi sınırlıdır: Beyaz (sakız, kum) leblebi, sarı (kaba) leblebi, tuzlu leblebi, leblebi şekeri, leblebi unu, leblebi helvası...

Oysa günümüzde 25 tür leblebi üretiliyor ve ihraç ediliyor. Vanilyalısından hindistancevizlisine, vişnelisinden tarçınlısına, karanfillisinden çikolatalısına, soyalısından nanelisine, sakızlısından cips leblebiye varıncaya dek geniş bir yelpaze...

Zeytinyağlı dolma

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 200-250 gr. salamura asma yaprağı

á 1 su bardağı aşurelik buğday (kırık olanını öneririm)

á 1 su bardağı barbunya fasulye (kırık olanını öneririm)

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 1 adet taze yeşil soğan

á 1 demet dereotu

á 1 demet maydanoz

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á Yarım su bardağı zeytinyağı

á 1 çay kaşığı kırmızı tozbiber

á 2 adet limonun suyu

á 3 su bardağı sıcak su

İyice yıkadığınız buğday ve barbunyayı orta boy bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar suyla ve orta ısılı ateşte, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin (bu işlemi düdüklü tencerede daha kısa sürede yapabilirsiniz). Haşladığınız buğday ve barbunyayı süzüp derin bir kaba aktarın. Kuru soğanları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Taze soğan, maydanoz ve dereotunu ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik dilimleyin. Doğradığınız malzemeleri haşlanmış buğday ve barbunyanın üzerine aktarıp karıştırın. Tuz, karabiber ve toz kırmızı biberi serpin. Salça ve zeytinyağını da ilave edin. Hazırladığınız dolma harcını kaşıkla ya da elinizle iyice karıştırıp yoğurun. Salamura asma yapraklarını kaynar suda 2-3 dakika tutup çıkarın. Yaprakları sıkıp tek tek açarak parlak kısımları dışarıya bakacak şekilde bir tepsiye yerleştirin. İçlerine hazırladığınız harçtan birer yemek kaşığı koyup dolma gibi sarın. Geniş bir tencerenin dibine birkaç asma yaprağı serin. Üzerine sıkıca sardığınız dolmaları aralıksız olarak dizin. Üzerlerine zeytinyağı ve limon suyunu gezdirip sıcak suyu da tencerenin kenarından aktarın (mevsimiyse dolmaların aralarına 7-8 adet can eriği de yerleştirebilirsiniz). Yemeği orta ısılı ateşte en az 40-45 dakika pişirip ılık ya da soğuk servise sunun.

Tavuklu biberli keşkek

10 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet orta boy bütün tavuk (veya 8-10 parça kemikli tavuk kalça eti)

á 2 su bardağı aşurelik buğday

á 50 gr. bitkisel margarin (tereyağı da kullanabilirsiniz)

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 tatlı kaşığı pulbiber

Aşurelik buğdayı akşamdan ılık suda bekletin (yaklaşık 6-7 saat beklemesi gerekir). Suyunu süzüp iyice yıkadıktan sonra orta boy bir tencereye aktarın ve üzerine 10 su bardağı su ilave edin. Buğdaylar iyice yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirdikten sonra geniş ve kenarları yüksek bir fırın kabına aktarın. Tavuğu iri parçalar halinde dağıtmadan parçalayın (bu yemek için kemikli parça et de kullanabilirsiniz). Tuz ve karabiberi serpip 6 su bardağı sıcak suyla yaklaşık 15 dakika kadar haşlayın. Tavuk parçalarını haşlama suyuyla birlikte fırın kabındaki haşlanmış buğdayın üzerine ilave edip karıştırın. Keşkeği yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 1 saat kadar pişirin. Üzerine yağda pişirdiğiniz pul biberi gezdirin. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları