Leblebi koydum tasa gül annem

Derler ki, 300 yıl önce yaşamış olan Şeyh Murat Gazi, nohutu kavurmuş ve ilk leblebiyi üretmiş.

Yolu İstanbul’a düşen Kütahya-Tavşanlı’dan bir vatandaş, bu değişik lezzeti pek beğenmiş. Ustasından işi öğrenerek memleketine dönmüş ve üretime başlamış. O zamandan bugüne Tavşanlı, leblebiyle anılır olmuş. Bugün ilçede 300’e yakın leblebi imalatçısı var. Hepsi ustalarının izinden gidiyor ve pirlerini incitmemek için kimyasal madde kullanmıyorlar. Bizim kuşağın leblebi çeşitlemesi sınırlıdır: Beyaz (sakız, kum) leblebi, sarı (kaba) leblebi, tuzlu leblebi, leblebi şekeri, leblebi unu, leblebi helvası. Ama günümüzde 25 tür leblebi üretiliyor ve ihraç ediliyor.Vanilyalısından Hindistan cevizlisine, vişnelisinden tarçınlısına, karanfillisinden çikolatalısına, soyalısından nanelisine, sakızlısından cips leblebiye varıncaya dek geniş bir yelpaze.

Yanmış bir tencereyi temizlemek için, içine bir avuç tuz ve su koyup, bir gün bekletin.

Mantarlı soslu biftek

Malzeme listesi

6 adet dana biftek

5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 su bardağı mantar

6 adet (sap) yeşil soğan (iri iri doğranmış)

2 yemek kaşığı doğranmış yeşil zeytin

1 çay kaşığı hardal

1 tatlı kaşığı nişasta

1 çay kaşığı tuz, karabiber

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Yapılışı:

Öncelikle, mantarları yıkayıp limonlu suda bekletin. Tavaya zeytinyağını koyup yüksek ısıda kızdırın. Yağ kızınca biftekleri kızartmaya başlayın. Bifteklerin iki yüzünü 3’er dakika kızartıp tavadan alın.. Suda bekleyen mantarları yıkayıp dilimleyerek etleri kızarttığınız tavaya aktarın. Üzerine, tuz, karabiber ilave edip mantarlar suyunu bırakıp çekinceye kadar, 5-6 dakika kavurun. Sonra, yeşil soğanları, yeşil zeytinleri ve hardalı katıp 2-3 dakika daha pişirin. Şimdi nişastayı un serper gibi mantarların üzerine serpiştirip kızarmış biftekleri de üzerine yerleştirin. Üzerine 3 bardak sıcak su koyup kısık ateşte 30 dakika daha pişirerek ocaktan alın. Servis tabağına önce biftekleri yerleştirin. Mantarlı sosu da, bifteklerin üzerine gezdirdikten sonra patatesle birlikte servise sunun.

Sımsıcak tartolet
16 adet

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

125 gr bitkisel margarin (yumuşamış)

2 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı yoğurt

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

12 yemek kaşığı un

1 paket vanilyalı puding

1 adet muz (incecik dilimlenmiş)

Üzeri için

3 yemek kaşığı renkli şeker

2 yemek kaşığı kıyılmış fındık

Öncelikle hazır pudingi üzerindeki tariften 1 su bardağı eksik süt koyarak pişirin. Mikserle 3-4 dakika çırpıp bir kenarda bekletin. Yoğurma kabında, margarin ile toz şekeri karıştırın. Yoğurt, vanilya, kabartma tozu ekleyip unu azar azar ilave ederek yoğurun ve yumuşak bir tart hamuru tutun. Hamuru 20 dakika üstünü örterek bekletin ve 16 eşit parçaya bölün. Tezgahın üzerinde yarım santim kadar incelterek, yağlanmış mini tart kalıplarının içine yayın. Çatalın ucu ile hamuru birkaç yerinden fazla kabarmaması için delin ve fırın tepsisine dizin.

175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirip çıkarın. Soğumuş tartoletlerin içlerine ikişer ince dilim muz koyun ve üzerlerini puding ile doldurup renkli şekerlemeler ve fındık parçalarıyla süsleyin. Buzdolabında iki saat bekletip servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları