Lades kemiğinin sırrı

Bizim, oyun olarak bildiğimiz ladesin kökeni Etrüsk kahinlerine dayanıyor. Bu kahinler, geleceği öğrenmek için tavukları kullanırlarmış.

Etrüsk kahinleri bir daire çizip içine tavuk yemi serpiştirerek öğreniyorlarmış geleceği. Çünkü tavuğun yemi yerken, gagasıyla çizdiği harfler, gelecekten haber veriyormuş inanışa göre.

Romalılar da bu alışkanlığı sürdürmüşler ancak bir dönem kemik kıtlığı yaşayınca tavuğun kemiğini oyun aracı olarak kullanmaya başlamışlar. Bizim gibi onlar da kemiği iki ucundan çekiyorlarmış. Kemiğin kimde kalacağını belirleyen şey ise uzun parçayı hangi tarafın kapacağıymış. Yemek tarihçilerinin bazıları lades oyununun kökenini İran’a dayandırırlar. Benim için lades demek ise hep kaybetmek demektir.

Fındık bedeni ve zihni yorgunluğu giderir, hastalıkların nekahet devresinin çabuk atlatılmasını sağlar.

Hindili yufka tiriti

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

4 adet hazır yufka ekmeği (ince lavaş veya gözleme)

3 adet hindi göğüs eti

4 su bardağı su

1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

Yufka ekmeklerini tezgaha yayıp üzerlerinde iki ya da üçer yemek kaşığı su gezdirerek yumuşatın. Yumuşamış ekmekleri rulo yapıp dilimleyerek 5 santim eninde parçalar meydana getirin. Diğer taraftan, hindi etlerini bir tencereye aktarıp su ve tuzu da ekleyerek 25 dakika kadar haşlayın. Rulo şeklindeki ekmek parçalarını hindinin suyunda ıslatıp orta boy bir fırın tepsisine yan yana sıralayın. Üzerlerine kuş başı doğradığınız hindi etlerini yerleştirip dövülmüş ceviz içini de serpiştirin. Tereyağını küçük bir tavada kızdırıp üzerinde gezdirin. 175 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika pişirip sıcak sıcak servise sunun.

Parfe dumanlı dağlar

12 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Malzeme listesi

8 adet kedi dili bisküvi

4 adet yumurta

1 adet limon kabuğunun rendesi ve limonun suyu

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya

2 poşet krem şanti

2 su bardağı süt

Önce kedi dili bisküvilerini uzun kek kalıbına sıralayıp bir kenarda bekletin. Krem şanti ve sütü derin bir kapta 5 dakika, koyulaşıncaya kadar çırpıp, buzdolabında bekletin. Yumurtaların sarılarını bir kaba aktarıp üzerine toz şeker, limon suyu, vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyip mikserle 2-3 dakika kadar çırpın. Ayırdığınız yumurta aklarını da başka bir kapta mikserle en az 5 dakika, kar haline gelinceye kadar çırpın. Çırpılmış yumurta sarıları ve dolapta bekleyen krem şantiyi karıştırıp üzerine kar haline getirdiğiniz yumurta aklarını ekledikten sonra kaşık yardımıyla bütün malzemeleri karıştırın. Bu karışımı uzun kek kalıbındaki bisküvilerin üzerine aktarıp buzlukta bir gece kadar bekletin. Servis yapmadan 10 dakika önce kalıbı buzluktan çıkarıp servis tabağına ters çevirin ve dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları